Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Guvernul va publica în câteva săptămâni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene. Info Prim Neo. 21.02.2012.
Guvernul va publica în câteva săptămâni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene. Info Prim Neo. 21.02.2012.
Versiune tipar
21.02.2012

Guvernul elaborează în prezent şi urmează să publice în decurs de câteva săptămâni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene, a declarat marţi, 21 februarie, în cadrul şedinţei Clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, desfăşurată la Info-Prim Neo, consilierul premierului Vlad Filat pentru politică externă şi relaţii cu diaspora, Victor Chirilă.

El a precizat că înainte de a fi publicată, strategia va fi prezentată participanţilor la procesul de negocieri în formatul 5+2. Strategia are ca scop să ofere un statut de autonomie largă regiunii transnistrene, dar respectând suveranitatea, independenţa şi integritatea Republicii Moldova. Sunt trei principii la care autorităţile nu vor face nicio cedare, dar regiunii îi vor fi oferite responsabilităţi şi împuterniciri largi, a declarat Victor Chirilă.

Potrivit acestuia, schimbările la nivelul conducerii de vârf de la Tiraspol oferă prilej de „optimism moderat” autorităţilor de la Chişinău. „Avem un nou context, o nouă situaţie, care inspiră anumită încredere că dialogul va fi unul constant de această dată, pragmatic, realist şi care va fi încununat nu doar cu întâlniri formale, dar şi cu acţiuni concrete”, a declarat Victor Chirilă.

El a mai spus că în prezent se pune accent pe negocierile în formatul 5+2 care se vor desfăşura la 28-29 februarie la Dublin, iar Chişinăul speră că părţile vor conveni asupra principiilor de negociere şi vor ajunge la numitor comun în privinţa agendei, care trebuie să prevadă inclusiv chestiunile ce ţin de viitorul statut al regiunii transnistrene.

Pe de altă parte, directorul interimar al Asociaţiei pentru Politică Externă, Eugen Revenco, a declarat că autorităţile de la Chişinău au fost nepregătite pentru schimbările din regiunea transnistreană. El a arătat că atât Parlamentul cât şi Guvernul se confruntă cu alte probleme, iar în cazul unor noi alegeri anticipate, situaţia ar deveni şi mai nefavorabilă.

Chiar dacă schimbările de la Tiraspol oferă anumite perspective, schimbări calitative pe teren nu s-au produs, a remarcat Eugen Revenco.

Referindu-se la proiectul strategiei, el a menţionat că aceasta ar trebui să conţină şi responsabilităţi, nu doar drepturi pentru regiunea din stânga Nistrului. Printre acestea ar fi respectarea drepturilor omului, a statutului şcolilor cu predare în limba română, egalitatea şanselor.

Atât Victor Chirilă, cât şi Eugen Revenco au declarat că acum nu este momentul oportun pentru a pune în discuţie la reuniunea de la Dublin modificarea formatului de pacificatori din Zona de securitate, pentru a nu periclita procesul de negocieri. 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Guvernul va publica în câteva săptămâni o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene. Info Prim Neo. 21.02.2012.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 647831
ultima actualizare: 23.01.2018