Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Trilaterala roşie. Arcadie Gherasim. Timpul, 19 Martie 2009
Trilaterala roşie. Arcadie Gherasim. Timpul, 19 Martie 2009
Versiune tipar
19.03.2009

În cadrul întâlnirii de ieri de la Moscova a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev şi Igor Smirnov, a fost semnată o declaraţie comună prin care cei trei îşi reconfirmă intenţia de a nu renunţa la formatul de negocieri „5+2”. Poziţia Rusiei rămâne cea de până la summitul de la Istanbul din 1999, iar întrunirea de la Moscova va avea repercusiuni grave asupra reglementării diferendului transnistrean, consideră experţii.


Declaraţia, alcătuită din cinci puncte, exprimă ataşamentul părţilor faţă de soluţionarea diferendului transnistrean doar prin metode politice paşnice, stipulează angajamentul comun de a continua contactele trilaterale în scopul activizării procesului de negocieri, precum şi de a dinamiza activitatea grupurilor comune de asigurare a măsurilor de încredere şi cooperare la Nistru în domeniile social-economic şi umanitar. Conform documentului, părţile se angajează să-şi coordoneze acţiunile în cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2” şi să creeze condiţiile necesare pentru ca aceste negocieri să fie reluate în prima jumătate a anului 2009. În această ordine de idei, părţile fac apel către toţi participanţii la formatul „5+2” să contribuie la crearea unor astfel de condiţii.


Voronin, Medvedev şi Smirnov evocă „rolul stabilizator al actualei operaţiuni de pacificare şi iau în calcul raţionalitatea transformării ei într-o operaţiune cu garanţii multilaterale sub egida OSCE, după reglementarea transnistreană”. Semnatarii declaraţiei exprimă gratitudine Federaţiei Ruse pentru „eforturile de intermediere şi asistenţă pentru identificarea unor variante de soluţionare atotcuprinzătoare şi stabilizatoare a diferendului transnistrean”. Imediat după întâlnire, Igor Smirnov a anunţat eşecul negocierilor sale cu Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev. El a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Tiraspolul şi Chişinăul n-au reuşit să reducă divergenţele în ceea ce priveşte reglementarea conflictului. „Poziţiile noastre la Moscova nu s-au apropiat şi nici nu se puteau apropia, pentru că Moldova susţine construirea unui stat unitar”, a declarat Smirnov. 
Radu Vrabie, Asociaţia pentru Politică Externă: „S-a înţeles că principiile de pachet, propuse în ultimii ani de RM, au eşuat”


Aparent, cel puţin pe termen scurt, această vizită dă rezultate pentru toţi cei trei participanţi. Pe de o parte, preşedintele Voronin, care se află în campanie electorală, a reuşit să primească - pentru a câta oară - din partea Kremlinului un bonus, adică a apărut iarăşi alături de preşedintele rus, discutând şi despre succesele înregistrate în relaţiile moldo-ruse. Sunt favorabile pentru Voronin şi declaraţia despre transformarea trupelor pacificatoare sub mandatul internaţional al OSCE, şi reluarea negocierilor în formatul 5+2, şi reluarea grupurilor de lucru. Pe de altă parte, Igor Smirnov a obţinut, de fapt, menţinerea acestui status-quo de acum, pe care administraţia de la Tiraspol reuşeşte să-l păstreze până acum. Pentru al treilea actor, Dmitri Medvedev, a fost important că a reuşit să-i aducă pe preşedintele Voronin şi Igor Smirnov la Moscova după nereuşită întâlnire dintre cei doi, din decembrie 2008.


Mai sunt câteva câştiguri care, intenţionat sau nu, au apărut puţin mai târziu. Dacă la început presa rusească vorbea, citând declaraţia lui Lavrov, despre transformarea trupelor pacificatoare într-o misiune internaţională, acum am văzut că această prevedere are condiţionalitatea de a rezolva mai întâi conflictul politic. Ceea ce înseamnă, de fapt, revenirea la poziţia Rusiei de până la Summit-ul de la Istanbul din 1999, iar aceasta este, evident, un câştig pentru Moscova. Încă nu cunoaştem celelalte aspecte, de exemplu, care sunt condiţiile pentru revenirea la formatul 5+2 şi aici ne amintim despre tristele experienţe nereuşite de a reveni la acest format. E salutabilă şi revenirea la grupurile de lucru, care nu a dat rezultatele scontate până acum, deoarece partea transnistreană trecea discuţiile pe o filieră politică, ceea ce ducea la un rezultat nedorit de Chişinău. În plus, acum s-a înţeles că principiile de pachet, propuse în ultimii ani de RM nu mai sunt valabile, adică au eşuat.


Vlad Lupan, expert independent: „Această vizită are o conotaţie electorală foarte puternică”
 
Declaraţia comună, semnată miercuri de preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar dacă în aparenţă are o conotaţie pozitivă. Soluţionarea conflictului va fi tergiversată încă pentru o perioadă destul de lungă, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul independent Vlad Lupan, care subliniază trei elemente esenţiale. „În primul rând, în declaraţie se spune că părţile sunt gata să continue discuţiile, ceea ce înseamnă că autorităţile de la Chişinău au acceptat şi acceptă în continuare formula Federaţiei Ruse, care presupune că Transnistria este o parte egală în negocierile transnistrene, pe acelaşi picior din punct de vedere juridic cu RM, care este un stat recunoscut. Această poziţie a Federaţiei Ruse denotă şi atitudinea ei vizavi de soluţionarea transnistreană”, spune Vlad Lupan.


Al doilea element al acestei declaraţii, care pare a fi de o conotaţie pozitivă, însă în realitate ascunde pietre subacvatice, este revenirea la discuţiile în formatul 5+2. „Deşi părţile s-au înţeles să revină la acest format, realitatea este că această declaraţie a fost făcută în formatul 2+1, acceptat de preşedintele Voronin în favoarea Federaţiei Ruse”, precizează Vlad Lupan. „De fapt, Federaţia Rusă a chemat la Moscova liderii de la Chişinău şi Tiraspol ca să ajungă la anumite înţelegeri, care ulterior pot fi impuse în formatul 5 +2. Astfel, a avut loc o întrevedere din care au fost excluşi partenerii occidentali, care vor fi puşi în faţa faptului împlinit, atunci când în cadrul formatului 5 +2 le va fi prezentată înţelegerea politică a părţilor, înţelegere care s-a exprimat în această declaraţie”, spune analistul.


Cel de-al treilea element este transformarea forţelor actuale de menţinere a păcii într-o operaţiune sub egida OSCE, la prima vedere, la fel, de o conotaţie pozitivă „Se precizează că această transformare va avea loc doar după soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean. Or, o soluţionare definitivă este tărăgănată şi condiţionată de Rusia, care a demonstrat cu mai multe prilejuri că nu renunţă la memorandumul Kozak. Astfel, vedem că autorităţile de la Chişinău au acceptat necondiţionat să nu transforme părţile de menţinere a păcii într-un viitor previzibil”, spune Vlad Lupan. Expertul subliniază că forţele de menţinere a păcii sunt, de fapt, forţe ruseşti. „Acceptând faptul că aceste trupe nu vor pleca decât după o soluţionare politică a conflictului transnistrean, condiţionată de Rusia prin memorandumul Kozak, RM indirect a acceptat şi faptul că nu va insista asupra retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul RM”, accentuează analistul.


El aminteşte că Federaţia Rusă insista pe o asemenea „sincronizare” dintre soluţionare şi retragerea trupelor sale şi înainte de summit-ul de la Istanbul din 1999. Acum această propunere a fost reluată, doar că formularea este mai „şmecheră”. De asemenea, Vlad Lupan este convins că vizita preşedintelui Voronin la Moscova are o conotaţie electorală foarte puternică. Potrivit analistului, partidul de guvernământ de mai mult de şase luni face cedări unilaterale Federaţiei Ruse. În schimb, Rusia le asigură comuniştilor mediatizare în RM prin intermediul canalelor ruseşti, Voronin fiind prezent pe micile ecrane alături de unul dintre cei mai populari politicieni în RM - preşedintele rus Medvedev.


Potrivit ultimului Baromentru de opinie publică, preşedintele rus Dmitri Medvedev este liderul politic în care populaţia din R. Moldova are cea mai mare încredere după premierul rus Vladimir Putin, menţionează Info-Prim Neo.

Timpul, 19 Martie 2009 

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Trilaterala roşie. Arcadie Gherasim. Timpul, 19 Martie 2009
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 651977
ultima actualizare: 23.01.2018