Rom Eng
Benzi RSS
Prima / Opinii/Comentarii / Anatol Ţăranu: 2010 - Prima treaptă de ascensiune a Moldovei ca stat european. Radio Europa Liberă. 04.01.2010.
Anatol Ţăranu: 2010 - Prima treaptă de ascensiune a Moldovei ca stat european. Radio Europa Liberă. 04.01.2010.
Versiune tipar
04.01.2010

Anatol Ţăranu: Eu cred că anul 2010 ar putea cu adevărat să devină o primă treaptă de ascensiune a Republicii Moldova spre calitatea de stat european. Pentru asta trebuie să aibă loc alegeri anticipate în condiţii cât mai democratice în care trebuie să funcţioneze, categoric în mod democratic, spaţiul mediatic. Unica şansă pentru noi este ca populaţia să facă o alegere conştientă, în spiritul democraţiei. Sunt ferm convins că dacă acest lucru se va întâmpla, majoritatea cetăţenilor vor alege partide democratice şi vor da un vot de blam Partidului Comuniştilor, care au adus ţara într-o criză, când ultimul deceniu a fost un deceniul frânării tuturor proceselor de dezvoltare. Din acest punct de vedere, anul 2010 are toate şansele să devină un început de asscensiune, dar numai cu condiţia că segmentul democratic al clasei politice din Republica Moldova trebuie să se manifeste plenar şi să depună tot efortul ca acest lucru să se întâmple.

Vasile Botnaru: Uniunea Europeană în avans a creditat noua putere cu anumite favoruri şi chiar resurse. Credeţi că în 2010 se va întâmpla un progres important sau Brusselul va rămâne în aşteptare?

Anatol Ţăranu: Eu cred că dacă clasa politică din Republica Moldova va demonstra acele calităţi de care am vorbit mai sus, Europa şi Occidentul va fi încă mai deschis pentru a ajuta Republica Moldova. Această deschidere a Occidentului vorbeşte despre faptul că transformările din Republica Moldova sunt percepute ca transformări care împing ţara spre integrare europeană şi spre valorile occidentale. Din acest punct de vedere dacă această dinamică a direcţiei se va menţine, indiscutabil că Occidentul va fi şi mai generos faţă de Republica Moldova şi faţă de guvernarea din ţara noastră şi invers, dacă noi iarăşi vom face un pas înapoi şi vom permite ca la guvernare să vină forţe retrograde, eu cred că ajutroarele care vin din Occident vor încetini.

Vasile Botnaru: În 2010 urmează să ia turaţii reforma Constituţională. Ce pronosticuri aveţi pentru această încercare de a schimba Constituţia sau măcar o parte din articole, ce efect ar putea avea?

Anatol Ţăranu: Schimbarea unor articole din Constituţie este un lucru necesar, altminteri am putea să intrăm iarăşi într-un blocaj constituţional. Problema este că elaborarea unui text, al unei Constituţii noi nu poate fi făcut în termeni foarte restrânşi. Riscăm să facem o Constituţie rău gândită şi pe alocuri nu prea bine asamblată. Noi avem nevoie de o Constituţie care ar putea să funcţioneze zeci de ani şi care ar scoate mai multe probleme din actuala Constituţie, inclusiv şi de ordin ideologic. Eu nu văd cum acum, de exemplu, pe parcursul a câtorva luni am putea schimba articolul referitor la denumirea limbii, la identitatea noastră naţională? Pentru acest lucru este nevoie să existe mai mulţi ani o guvernare democratică, în societate să existe o dezbatere democratică. În câteva luni acest lucru este imposibil, de aceea eu nu cred că o Constituţie nouă, acum, într-o formulă foarte rapidă este o soluţie benefică pentru ţara noastră. Putem să amendăm actuala Constituţie în punctele ei cele mai nevralgice ca să deblocăm alegerea Preşedintelui, dar nu mai mult. O Consituţie nouă trebuie să fie bine pregătită.

 
comments powered by Disqus
Prima / Opinii/Comentarii / Anatol Ţăranu: 2010 - Prima treaptă de ascensiune a Moldovei ca stat european. Radio Europa Liberă. 04.01.2010.
Adresa
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova


Tel.: +373-22-224430, 210986
Fax:
+373-22-210986, 233950 office@ape.md
Noutăţi  |  Analize  |  Opinii/Comentarii  |  Interviuri  |  Declaraţii  |  Documente  |  Conferinţe  |  Studii  |  Evenimente  |  UE - problematica transnistreana  |  Multimedia  |  APE în MassMedia  |  Friedrich Ebert Stiftung  |  Proiecte  |  Negociatori europeni
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate

Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul Ambasadei Marei Britanii in Republica Moldova
TRIMARAN - IT Solutions Company // web, interactive, motion and software development solutions // http://www.trimaran.md, B2B and B2C solutions  /  Branding & Graphic Design Services / Website Design and Development  /  E-Commerce Systems / Software Application Architecture and Development / Multimedia solutions  /  2D/3D modeling & animation solutions / Video & Post Production / contact@trimaran.md
O soluţie Trimaran
Vizitatori: 650954
ultima actualizare: 23.01.2018