Club de presă APE: „Parteneriatul Estic - instrucţiuni de utilizare. Republica Moldova ca o oportunitate”. Info-Prim Neo. 23.09.2010.
23.09.2010 ,
 

În comparaţie cu alte ţări, Republica Moldova ştie clar drumul pe care îl are de parcurs spre Uniunea Europeană, are referinţe democratice mai bune şi competenţe externe orientate spre UE, precum şi o apropiere geografică de aceasta. Declaraţia a fost făcută joi, 23 septembrie, de către directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, la cea de-a treia şedinţă a Clubului de Presă al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), transmite Info-Prim Neo.

La şedinţă a fost prezentat Raportul „Parteneriatul Estic - instrucţiuni de utilizare. Republica Moldova ca o oportunitate”. Cristian Ghinea a menţionat că acest raport încercă să facă un fel de bilanţ a ceea ce se întâmplă cu Parteneriatul Estic de la lansare şi până în prezent. Studiul se adresează publicului occidental şi factorilor de decizie din ţările membre ale Uniunii Europene şi conţine două recomandări esenţiale – prima, Parteneriatul Estic se mai află în perioada de juniorat, având nevoie de mai multă consistenţă şi, cea de-a doua, dacă acest parteneriat ar fi să capete consistenţă, atunci Republica Moldova ar fi cea mai indicată pentru aceasta din cele 6 ţări membre.

Raportul conţine mai multe recomandări care vizează Republica Moldova, printre acestea deschiderea în UE a pieţelor pentru comercializarea produselor agricole din Moldova, în special a vinului.

Directorul Centrului Român de Politici Europene a mai spus că România şi-a asumat rolul de avocat sigur al Republicii Moldova privind integrarea europeană. Ceilalţi parteneri acceptă ambiţiile Moldovei, dar nu fac nimic pentru urgentarea procesului de integrare.

Cristian Ghinea crede că a venit timpul creării unui „centru nervos”, care ar coordona eforturile de apropiere ale României şi Republicii Moldova. În context, directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a declarat că la ora actuală, Moldova nu are o strategie în relaţiile cu România, există o incoerenţă în relaţia cu aceasta. În condiţiile în care este salutată activitatea guvernării de restabilire a relaţiilor de prietenie cu România, este necesară şi o strategie, care ar impulsiona aceste relaţii.

Victor Chirilă a mai spus că Republica Moldova are un mare credit din partea UE, iar dacă în viitor, după alegeri, nu va exista stabilitate în Guvern, creditul va fi pierdut. UE transmite mesaje optimiste Republicii Moldova, chiar în ciuda eşecului referendumului. Chişinăul este vizitat săptămânal de experţi europeni, este un mesaj clar pentru Republica Moldova, care poate deveni o istorie de succes a Parteneriatului Estic, proces care să fie transformat ulterior într-o politică de aderare la UE.

Directorul APE a declarat că procesul de integrare în UE înseamnă mai mulţi paşi concreţi, unii dintre care sunt deja efectuaţi. Problema transnistreană nu va fi un impediment în parcurgerea acestei căi, a menţionat Chirilă.

Până la sfârşitul lunii octombrie vor fi lansate încă două rapoarte. Unul va fi axat pe contribuţia UE în soluţionarea problemei transnistrene şi altul în cea ce ţine de analiza asistenţei pe care UE a acordat-o Republicii Moldova.

Clubul de Presă al Asociaţiei pentru Politică Externă este organizat cu asistenţa Fundaţiei Germane Friedrich Ebert Stiftung Moldova. 

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire