Masa rotundă la tema “Perspectivele reglementării transnistrene după războiul din Caucaz: privire din Ucraina”, cu participarea lui Grigori Perepelitsa, Directorul Institutului pentru Cercetări în Domeniul Politicii Externe (Kiev).
28.11.2008 ,
 

Interviu realizat de Radu Benea, Radio Europa Liberă cu domnul Grigori Perepelitsa, Directorul Institutului pentru Cercetări în Domeniul Politicii Externe (Kiev).

Grigori Perepelitsa: „Întrucît aplicarea unui scenariu militar în această regiune este foarte puţin probabilă şi chiar de nedorit pentru Rusia însăşi, eu cred că Rusia va încerca, în perspectiva apropiatelor alegeri din Moldova, să transforme spectrul forţelor politice în aşa fel, încît acestea să fie mai uşor de convins în privinţa planurilor Rusiei din regiune”.

O altă consecinţă a schimbărilor din regiune după războiul din Georgia şi pe care Moldova ar putea să le suporte este că Rusia va încerca să izoleze Chişinăul de partenerii săi occidentali în procesul reglementării transnistrene:

Grigori Perepelitsa: „Rusia va încerca să poarte negocieri pe la spatele Moldovei cu Uniunea Europeană pentru a o convinge că ea este cea care răspunde de spaţiul post-sovietic şi stabileşte regulile de joc, să convingă Uniunea Europeană că ea este responsabilă, în ghilimele, de această zonă a securităţii europene. Pentru că Rusia nu este interesată doar de reglementarea conflictului transnistrean. Rusia este interesată de transnistrizarea întregii Moldove, ca să obţină controlul asupra întregii ţări”.

Numai în acest caz Rusia va susţine reîntregirea teritorială a Moldovei, consideră Grigorii Perepelitsa. Singura cale de a contracara realizarea acelor planuri, în opinia sa, este calea integrării europene a Republicii Moldova.

Este puţin probabil ca Rusia să poată aplica în Republica Moldova, prin intermediul regiunii transnistrene, un scenariu militar de felul celui pe care Kremlinul l-a aplicat în Georgia, consideră directorul Institutului pentru politică externă de la Kiev, Grigori Perepelitsa. Ceea ce împiedică Rusia să-şi realizeze în forţă anumite ambiţii revizioniste, este în primul rînd Ucraina, care, în opinia sa, joacă astăzi rolul unui soi de barieră naturală pentru Rusia.
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire