Victor Chirilă: 9 mai 2013 - Povestea de Succes a fost petrecută pe ultimul său drum. APE. 14.05.2013.
14.05.2013 ,
 

La 3 mai 2013, după o lungă, grea și incurabilă boală, lovită de un glonte chior la o vânătoare de mistreți, și-a dat prematur sfârșitul obștesc copila minune a Parteneriatului Estic, eleva răsfățată a Europei – Povestea de Succes a Moldovei. În ultimele clipe ale vieții sale, la căpătâiul său s-au aflat tatăl ei drept Vladimir Filat, Președintele Partidului Liberal Democrat, și unchiul ei vitreg Vladimir Voronin, Președintele Partidului Comuniștilor.

Sub privirile neputincioase ale mamei sale Mae, ei au făcut tot posibilul pentru a resuscita la viață fragila inimă a Povestii de Succes. De comun acord și nesiliți de nimeni, nici măcar de Putin, a fost aplicat un tratament inovator, dar riscant, de terapie șoc.  Doar în 3 ore au ridicat pragul electoral pentru a mări numărul de globule roșii în sângele parlamentar al copilei minune, au anulat inamovibilitatea Curții Constituționale pentru a reduce riscul unor eventuale trombe sangvine, au întors CNA-ul la Guvern pentru a preveni eventualele constipații și au precizat competențele Guvernului și Prim-ministrului Interimar pentru a fluidiza și purifica sângele guvernamental. Cu regret, tratamentul a eșuat.

Știrea despre decesul subit al Povestii de Succes a șocat întreaga Europă. Mai mulți renumiți oficiali europeni, precum Baroneasa Catherine Ashton, Vicepreședinta Comisiei Europene, Comisarul European Stefan Fule, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europe, Jean-Claude Mignon, Reprezentantul Oficiului OSCE pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului, Ambasadorul Janez Lenarčič, și, de asemenea, Președintele României, Traian Băsescu, au transmis condoleanțele și mâhnirea lor profundă părinților și rudelor defunctei Povești de Succes.

Totodată, aceștia s-au arătat adânc nedumeriți și indignați de tratamentul utilizat pentru a resuscita plăpânda copilă minune a Parteneriatului Estic. În special, dânșii au criticat dozele exagerate de electroșocuri constituționale și electorale aplicate bolnavei și, de asemenea, graba și lipsa de transparență la prescrierea și administrarea rețetelor medicamentoase. În viziunea lor, toate aceste gafe au avut consecințe fatale asupra pacientei, paralizându-i rinichii democratici și inima europeană.

La Chișinău nu există unanimitate cu privire la tratamentul prescris de domnii Filat și Voronin. Mai cu seamă, sunt nemulțumiți aliații de odinioară a Partidului Liberal Democrat. Marian Lupu, Președintele Partidului Democrat, consideră că avem de a face cu deturnarea și sechestrarea copilei minune din calea integrării europene, iar Dorin Chirtoacă, Vicepreședintele Partidului Liberal și Primar al capitalei, crede că la 3 mai aceasta a fost răstignită de PLDM și PCRM e Golgota europeană. Pe de altă parte, unii experți locali independenți de Vlad Plahotniuc, văd în terapia Filat – Voronin începutul promițător al de-criminalizării și de-mafiotizării Moldovei, cum se spune ”cu moartea, pe moarte călcând”.

Vlad Filat și Vladimir Voronin resping categoric criticile europenilor și insinuările oponenților politici. În opinia dlui Filat, terapia șoc aplicată de PLDM și PCRM a fost nu doar necesară, dar și pe deplin asumată, iar PLDM a fost este și va fi mereu dedicat, necondiționat, viitorului european al Moldovei. Pe dl Voronin, însă, opinia europenilor îl interesează drept în cot.  În viziunea sa,  după patru ani de integrare europeană, la 3 mai 2013 PLDM și PCRM au restabilit ordinea de drept și democratica în Moldova.

Totuși, Guvernul interimar al Republicii Moldova a promis că observațiile instituțiilor europene ”vor fi analizate prin prisma asigurării unui real sistem al separării și echilibrului puterilor în stat, fiind totodată pe deplin conștientizată necesitatea ca aceste principii să fie reflectate nu doar în rezultatul final al reformelor întreprinse, dar să se regăsească și în întreaga succesiune a procedurilor și proceselor pe care le implică” (Comunicatul Guvernului din 8 mai 2013). Altfel și mai simplu spus, adică lăsând la o parte limbajul de lemn, dragi europeni căutați-vă de treabă… 

Ieri, 9 mai 2013, de Ziua Europei, Povestea de Succes a fost petrecută pe ultimul său drum de înaltele oficialități ale țării, interimare și neinterimare (deocamdată), de Dimitri Rogozin, Viceprim-ministrul Federației Ruse, de Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, de corifeii estradei sovietice Iosif Kobzon și Lev Leșcenko, de Corul militar rus venit special cu această ocazie de la Moscova, de mii de moldoveni, ruși, ucraineni, beloruși, bulgari și găgăuzi copleșiși de durere și mâhnire pentru soarta Povestii noastre de Succes. În loc de masă de pomenire, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a organizat în piața Marii Adunări Naționale un Concert de pomină cu motoul ”Kto ne Prazdnuiet, Tot Proigral”, (Cine nu Sărbătorește, Acela a Pierdut). Moldovenii au plâns și s-au veselit, așa cum li e firea, Kobzon le-a cântat ”Ia Liubliu tebea Jizni” (Eu te iubesc pe tine Viața), Lev Leșcenco ”Deni Pobedî” (Ziua Biruinței), iar Dimtri Rogozin ne-a cântat Aleluia.

Afabilul Vicepremier Rogozin, ne-a încurajat să nu disperăm, căci Moldova are toate calitățile pentru a deveni o Poveste de Succes a Uniunii Eurasiatice. În numele lui Putin, și din inima Pieții Marii Adunări Naționale, el ne-a asigurat că Rusia ne iubește, ea nu ne uită, ea ne-a avut, ne are și ne va avea de buni prieteni, făgăduindu-ne un viitor mai bun în Uniunea Eurasiatică, alături de Lukașenco. Un sfârșit mai încântător pentru decesul Povestii de Succes a Europei, nici nu se putea. Aleluia AIE, Aleluia Politicieni democratici și europeni.    

Epilog: Săptămâna viitoare la Chișinău va veni Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere, probabil pentru a-și lua adio de la defuncta AIE și pentru a lăsă un buchet de trandafiri albi la mormântul Povestii de Succes a Parteneriatului Estic. Noapte bună moldoveni, somn ușor, frontierele voastre sunt păzite bine….

Victor Chirila
Director Executiv
Asociația pentru Politica Externă
     

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire