Victor Chirilă: Cu gândul la Vilnius, la Succes. APE. 19.07.2013.
19.07.2013 ,
 
E vara, e iulie, e luna lui cuptor, iar moldovenii sunt cu gândul la Parteneriat, la Est, la Summit, la Vilnius, la Succes. Președintele Țării gândește, tace, iar uneori face și vorbește cu gândul la Vilnius, la Succes. Guvernul stă în ședințe deschise-închise, dezbate reforme, e-guvernează, transformă Moldova în șantier cu gândul la Vilnius, la Succes. Parlamentul delibereze, votează, se premiază și pleacă în concediu cu gândul la Vilnius, la Succes. Ministerul de Externe promovează, negociază și recuperează, fără odihnă, povestea poveștii minune cu gândul la Vilnius, la Succes. Procuratura Generală se reformează și investighează cu forțe noi cu gândul la Vilnius, la Succes. CNA combate corupția, fără milă printre cei necăjiți și în silă printre pricopsiți, cu gândul la Vilnius, la Succes.

Țăranii, de asemenea, prășesc pe ogoare cu gândul la Vilnius, la Succes. Mătușa Catinca și Moș Fănase prășesc și ei. Soarele e sus și arde tot mai năprasnic, saliva în gura se transformă în clei, creierii se topesc de arșiță, gândurile devin confuze, iar în urechi vuiește mereu Vilnius, Vilnius, Vilnius, Succes, Succes, Succes. Mătușa Catinca dă semne de oboseală, ar dori să-și odihnească nițel șalele de atâta prășit în numele succesului, socialist, comunist, iar acum al integrării europene perpetue. Ar vrea să-și potolească setea cu un harbuz și să-și răcească mintea la umbra stejarului de la marginea ogorului, Moș Fănase este, însă, neînduplecat. În sfârșit, succesul este mai aproape ca niciodată, iar Baba dă semne de șovăială. Trebuie să perseverăm, să prășim până la capăt, până la Vilnius, să arătam Europenilor că avem voință, vrem, putem și știm să prășim mai bine decât ei, se încurajează el.

Ca întotdeauna, Mătușa Catinca e nerăbdătoare, îl întreabă cât a mai rămas. Au mai rămas 4 rânduri și jumătate, răspunde Moș Fănase. Cum? Doar atât a mai rămas până la Vilnius? - se miră Mătușa Catinca. Moșu nu înțelege, se gândește că Baba, fie îl ia peste picior, fie o ia razna din cauza căldurii, fie este copleșită prematur de sindromul post-Vilnius, adică al prășitului fără sfârșit. Nu, până la Vilnius mai sunt 4 luni și 2 săptămâni, îi spune el diplomatic.

Mătușa Catinca cade din nou pe gânduri. De ceva timp, din cauza Succesul de la Vilnius dânsa nu mai are nici liniște, nici somn. Mereu o frământă întrebarea ce-i cu Succesul asta, despre care vorbesc la televizor atâția oameni deștepți de la Chișinău și din Europa. Barosso ne promite succes, Fule și Ashton, de asemenea, iar Băsescu ne asigură că la Vilnius Moldova va avea Succesul Succesului. Mătușa Catinca vrea să înțeleagă ce mâncare de pește mai este și acest Succes, cu ce se va alege ea, copii și nepoții ei rămași acasă sau plecați peste hotare, dar, firea-i să fie, aceștia vorbesc prea sofisticat, mereu aude niște cuvinte incomprehensibile pentru urechea ei fină, numai asociație, integrație, armonizație, demonopolizație, comercializație, aprofundație, liberalizație, consolidație, instituționalizație, nediscriminație, securizație, migrație și multe altele. Se căznește sărmana că, pe măsură ce se apropie de Vilnius, Succesul rămâne un mister.

Moș Fănase este vizibil îngrijorat de starea morală a Babei sale. Îi este tare frică că Mătușa Catinca este bântuită de îndoieli și vedenii eurasiatice. Sau poate Comuniștii sunt de vină cu Revoluția lor de Cacao, pardon de Catifea? Ar avea nevoie urgent de o strategie de comunicare europeană cu Baba, care ar însufleți-o înainte de Succesul de la Vilnius și ar feri-o de ispitele venite dinspre Ursoaia. Dar de unde să o ia când însuși Prim-ministrul Leancă spune că nu o are. Ce-i de făcut?

Tăcerea între ei devine tot mai apăsătoare. Moș Fanase începe să bănuiască Baba de infidelitate geopolitică. Simte că trebuie să întreprindă ceva neîntârziat altfel pierde Baba pentru cauza prășitului european. Prășește și caută cu înverșunare argumente pe înțelesul ei. Ar dori să-i spună că după Vilnius vor crește pensiile și salariile, că vor scădea prețurile la gaz și lemne, pâine și lapte, că viața va fi ca mierea, că fii ei plecați în Italia se vor întoarce acasă, dar, fiind un om cu frica de Dumnezeu, repede s-a răzgândit, căci nu vrea să păcătuiască. Să-i spună că satul va deveni un șantier?

Moș Fănase simte ca nu are ce să-i spună și că s-a împotmolit de-a binelea. Când situația părea fără ieșire, Mătușa Catinca rupe tăcerea întrebându-l: Da după Vilnius vom prăși? Moșul părea pus în șah-mat, însă, și-a revenit de îndată răspunzându-i că după Vilnius vor folosi tehnologii și erbicide europene pentru a lupta cu dudăul din ogor. Răspunsul a surprins-o, Mătușa Catinca a fiind vizibil însuflețită de perspectiva descrisă, de acest viitor fără buruiene. Pentru câteva clipe Moș Fănase părea în culmea fericirii, crezând că a găsit argumentul imbatabil. Însa, nu a fost să fie. După o scurtă tăcere ea l-a întrebat dacă există erbicide si pentru sărăcie, corupție, hoție, prostie. Moșul a rămas cu gura căscată la auzul acestei întrebări cu subînțeles subtil și provocator. Înțelege că este în fața unei dileme kantiene și nu știe cum să răspundă. Are nevoie de ajutor, dar, nu știe la cine sa apeleze.

Da, e tare hâtră Baba mea, fără strategie de comunicare europeană nu-i fac față, a oftat Moș Fanase prășind spre Summit, spre Vilnius, spre Succes, alături de Mătușa Catinca care speră să-și vadă copiii și nepoții revenind acasă din Italia după Vilnius, după Succes…

Victor Chirilă
Director Executiv
Asociația pentru Politica Externă

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire