Interviu cu Victor Chirilă: Rusia ar putea amplasa rachete în Transnistria doar dacă ar ignora dreptul internaţional, independenţa, integritatea şi suveranitatea teritorială a R. Moldova. Moldova azi. 17.02.2010.
17.02.2010 ,
 

Victor Chirilă susţine că instalarea acestor rachete nu poate avea loc doar cu acordul regimului de la Tiraspol sau a lui Smirnov personal. "Rusia ar putea amplasa rachete în Transnistria doar dacă ar ignora dreptul internaţional, independenţa, integritatea şi suveranitatea teritorială a Moldovei. Aceasta ar putea avea loc dacă Rusia hotărăşte să susţină, într-adevăr, independenţa regiunii transnistrene", a spus Chirilă.

Moldova Azi: În contextul declaraţiilor lui Igor Smirnov, cât de posibilă este instalarea rachetelor Iskander în Transnistria?

Victor CHIRILĂ: Amplasarea rachetelor ruseşti Iskander în regiunea transnistreană ar putea fi posibilă dacă Rusia ar ignora dreptul internaţional, independenţa, integritatea şi suveranitatea teritorială a RM, sau dacă ea hotărăşte să susţină, într-adevăr independenţa regiunii transnistrene.

Instalarea acestor rachete nu poate avea loc doar cu acordul regimului de la Tiraspol sau a lui Smirnov personal. Ea ar putea să se producă doar cu acordul autorităţilor de la Chişinău. De exemplu, actualmente, forţele militare ruseşti se află legal în Transnistria cu acordul autorităţilor moldovene, în baza Acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992. Chiar dacă avem păreri diferite asupra acestui acord şi considerăm că misiunea ostaşilor ruşi a fost îndeplinită, Chişinăul nu a denunţat acest acord. Prin urmare, în eventualitatea în care Rusia decide să instaleze rachetele în regiunea transnistreană, ea va avea nevoie în primul rând de acordul autorităţilor constituţionale ale RM, aşa cum a făcut România, care recent a decis să permită SUA să instaleze pe teritoriul său componente ale scutul anti-rachetă. În prezent Bucureştiul urmează să formalizeze această decizie prin semnarea unui acord cu Washingtonul. Acelaşi lucru, teoretic, ar trebui să se întâmple şi în cazul Rusiei.

Totuşi, eu nu consider că Rusia va da curs „invitaţiei" lui Smirnov. Moscova nu va merge la acest pas, pentru că aceasta ar însemna încălcarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii RM, ar înseamnă că Rusia nu mai recunoaşte statutul de neutralitate şi atunci RM va trebui să-şi revizuiască strategia de asigurare a securităţii şi strategia militară, ceea ce inevitabil va duce la respingerea acestui statut. În plus, problema transnistreană nu va mai fi una strict regională, ci se va transforma în una de importanţă internaţională. În acest caz va trebui revizuit actualul formatul de negocieri, statul de observator al SUA şi UE, precum şi rolul autorităţilor transnistrene în procesul de negocieri.

Moldova Azi: Care este sensul unor astfel de demersuri din partea lui Smirnov?

Victor CHIRILĂ: Nu consider că în acest caz Smirnov reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului la Moscova. Este un fapt ştiut că subiectul scutului antirachetă şi al participării României la acest proiect a fost discutat între Washington şi Moscova, poate nu în detalii, dar Moscova a fost informată despre această posibilă evoluţie. Cu siguranţă, nu toată lumea la Moscova este mulţumită de participarea României la acest scut, pentru că strategii ruşi susţin că acesta diminuează capacitatea rachetelor balistice ruse de a-şi atinge ţinta şi pune în pericol potenţialul de apărare şi ofensivă al Rusiei. De aceea, ei nu vor fi niciodată mulţumiţi de scutul antirachetă propus de SUA.

Am putea presupune că domnul Smirnov are anumite legături cu anume astfel de grupuri de interese, legate în special de industria militară a Federaţiei Ruse. Şi el exprimă aceste viziuni. În cazul dat, mai degrabă aş înclina să cred că Smirnov nu este interesat ca între Tiraspol şi Chişinău să existe un dialog civilizat, pentru că acest dialog implică la un moment dat nişte angajamente. Lipsa unui dialog civilizat îi asigură perpetuarea regimului şi climatul intern pentru a-şi consolida şi menţine controlul asupra regiunii. Este mai degrabă o tactică internă a lui Igor Smirnov, care nu este mulţumit de anumite gesturi de dialog din partea Chişinăului, care l-ar obliga să răspundă cu aceiaşi monedă. Smirnov vrea tensiune, nu acelaşi lucru îl doresc şi autorităţile de la Chişinău. Acestea îşi doresc un dialog care să ducă la demararea unor proiecte comune în diferite domenii, care ar crea treptat un fundal pentru soluţionarea problemei transnistrene.

În caz contrar, o eventuala escaladare a tensiunilor pe Nistru ar putea da peste cap agenda de integrare europeană şi de reforme a guvernului de la Chişinău, iar toată atenţia şi eforturile vor fi concentrate asupra acestui conflict. Iată de ce, este extrem de important ca în această regiune să se menţină o stare de linişte, de dialog, care treptat poate deschide uşi spre o soluţionare finală.

Moldova Azi: Dacă aceste discuţii privind instalarea rachetelor vor continua, ar putea acestea periclita planul de instalare a scutului anti-rachetă în România?

Victor CHIRILĂ: Mă uimesc declaraţiile unor politicieni referitor la acest scut anti-rachetă. Rusia a folosit întotdeauna problema transnistreană pentru a împiedica Republica Moldova să devină un stat democratic. Anterior, autorităţile au căzut în capcana Rusiei şi au condiţionat procesul de integrare europeană cu soluţionarea problemei transnistrene.

Acum ce vor unii politicieni de la Chişinău? Vor ca România să-şi condiţioneze consolidarea propriului sistem de securitate de problema transnistreană? Cred că acest lucru este un pic exagerat şi cum spun unii politicieni, pe alocuri, nechibzuit. Nu cred că România îşi poate permite această prostie.

Moldova Azi: Cum ar putea beneficia RM de pe urma amplasării scutului?

Victor CHIRILĂ: Scutul anti-rachetă este un proiect american, ce vizează securitatea nu numai unei regiuni, dar a întregii Europe. Consider că implicarea noastră în aceste discuţii înseamnă a uita de problemele noastre cotidiene. Nu cred că suntem în măsură să dăm sfaturi României ce ar trebui să facă pentru consolidarea securităţii sale.

Unii politicieni pur şi simplu utilizează acest subiect pentru a tulbura apele în RM şi probabil că se pregătesc de viitoarea campania electorală. Alţi politicieni consideră că ar putea pierde voturi dacă nu reacţionează la diverse declaraţii ale oponenţilor săi şi cad în această capcană. Aceste declaraţii, în fond, ar putea trezi suspiciuni din partea Washingtonului, cu care dorim să iniţiem un parteneriat strategic. De aceea cred că ar trebui să ne calmăm, să nu exagerăm discuţiile asupra acestui subiect. Cred că anumite impacte negative sunt trase de păr intenţionat de către unii politicieni de la Chişinău.

Rusia nu este interesată să se facă o legătură directă între perspectivele soluţionării problemei transnistrene şi participarea României la scutul antirachetă. O astfel de legătură ar submina formatul „5+2", diminuându-i valoarea şi importanţa. În acest caz, Washingtonul nu va putea rămâne doar un simplu observator la masa de negocieri, va trebui să aibă un alt statut. Este interesată Rusia în acest lucru? Cu siguranţă nu. Este interesată Rusia ca prin crearea legăturii dintre problema transnistreană şi scutul antirachetă să dea României o importanţă mai mare în procesul de negocieri? Cu siguranţă nu. Pentru că dacă s-ar face o asemenea legătură, atunci România ar deveni un factor indirect în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Cred că politicienii ruşi înţeleg destul de bine acest lucru şi nu cred că se vor lăsa ademeniţi de astfel de declaraţii făcute de Smirnov. Ei sunt mult mai inteligenţi decât Smirnov şi unii politicieni de la Chişinău.

Moldova Azi: Ar fi bine să credem acest lucru, dar vedem că declaraţiile lui Smirnov survin de fiecare dată după ce acesta se întoarce de la Moscova, unde are întrevederi cu persoane oficiale de la Kremlin...

Victor CHIRILĂ: Deocamdată, Rusia nu a făcut nicio declaraţie oficială în acest sens. Moscova a luat o pauză de reflecţie, în timp ce politicienii noştri s-au avântat în declaraţii. Cred că, utilizând astfel de declaraţii, ei testează reacţia din RM şi probabil şi din România. De aceea trebuie să fim calmi şi să nu ne angajăm în nişte discuţii acerbe ce pot deveni foarte păguboase pentru RM.

Moldova Azi: Cum rămâne cu statutul de neutralitate al RM ?

Victor CHIRILĂ: Dacă Rusia merge pe varianta anunţată de Smirnov şi încalcă prevederile dreptului internaţional, atunci ce le va mai rămâne autorităţilor noastre? Probabil că în acest caz va trebui luată decizia reconsiderării statului de neutralitate. Instalarea rachetelor ruseşti peste Nistru, fără acordul Chişinăului, ar prezintă un pericol real pentru securitatea noastră. Mai mult, un astfel de act neprietenesc din partea Rusiei ar putea crea o altă situaţie politică la Chişinău. Presa şi societatea vor reacţiona, iar autorităţile vor fi forţate să revadă principalele postulate ale securităţii R. Moldova. Pericolul instalării rachetelor Iskander deocamdată este unul virtual şi ar putea fi doar o fantezie a lui Smirnov. Dacă mergem pe logica dreptului internaţional, atunci o astfel de evoluţie este imposibilă. Însă, dacă se merge pe logica escaladării conflictului, atunci ar putea fi creată o atmosferă tensionată în regiune, care i-ar putea permite Rusiei să intervină ca în Georgia.

Prin urmare, scopul autorităţilor moldovene este să nu permită astfel de tensiuni, să nu cadă în plasa declaraţiilor războinice ale lui Smirnov, să evite orice provocări din partea Transnistriei. Este greu, dar aici depinde mult şi de relaţiile noastre cu Rusia şi Ucraina şi de partenerii noştri occidentali.

Este nevoie de multă diplomaţie, calm şi înţelepciune.

Moldova Azi: Vă mulţumim.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire