Keith Shannon: „Priviţi spre viitor, nu spre trecut”. Jurnal.md. 19.03.2010.
19.03.2010 ,
 

Actualul ambasador al Marii Britanii în R. Moldova, Keith Shannon, a preluat postul cu câteva zile înainte de evenimentele din aprilie 2009. A înţeles imediat că îl aşteaptă provocări mari în ţara noastră, care, de altfel, i-a plăcut chiar din prima vizită. Keith Shannon s-a înrolat în serviciul diplomatic britanic în 1988, după ce şi-a luat diploma în Istorie Modernă şi Relaţii Internaţionale. A ocupat mai multe funcţii în cadrul Ministerului de Afaceri Externe al Marii Britanii şi şi-a reprezentat cu succes ţara în Mozambic, Franţa şi Lituania înainte de a veni în R. Moldova.

Binevoitor şi sociabil, domnul ambasador ne-a povestit atât despre activitatea oficială pe teritoriul ţării noastre, dar şi despre lucrurile care îl pasionează în timpul liber, mâncarea moldovenească, arta şi călătoriile.

Jurnal: Vă mai amintiţi prima vizită în R. Moldova? Care a fost impresia dvs. despre ţara noastră?

Keith Shannon: Am preluat postul de ambasador al Marii Britanii în Moldova la 1 aprilie 2009, dar am vizitat Chişinăul cu un an mai devreme, în iulie 2008, pe când ocupam funcţia de şef adjunct al Misiunii la Ambasada Marii Britanii din Lituania. Despre Chişinău m-am gândit atunci că este un oraş excepţional de verde, cu multe parcuri şi copaci de-a lungul străzilor. Ceea ce s-a întâmplat pe unele străzi imediat după sosirea mea aici, în aprilie anul trecut, a fost destul de şocant, dar acele evenimente au subliniat seriozitatea provocărilor care mă aşteptau.

Jurnal: Îmi dau seama că zilnic aveţi un program încărcat, orice s-ar întâmpla...

Keith Shannon: O parte esenţială a muncii mele constă în urmărirea situaţiei politice locale. Cele două scrutine parlamentare, alegerile preşedintelui republicii, o schimbare de guvern şi începutul negocierilor dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană pentru un acord de asociere au fost evenimentele care s-au întâmplat de când sunt eu aici; am fost destul de ocupat.

Am remarcat o creştere încurajatoare a numărului de companii britanice, interesate să facă afaceri aici. Îmi fac timp întotdeauna să mă întâlnesc cu businessmanii britanici care s-au stabilit în R. Moldova sau vin în vizită, pentru a le oferi părerea mea despre ce se întâmplă, dar şi pentru a învăţa din experienţa lor. Mă întâlnesc şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor britanice non-guvernamentale. Unii dintre aceştia desfăşoară activităţi de caritate aici de mai bine de zece ani. Relaţia dintre ţările noastre nu se reduce doar la relaţia dintre guverne. Diversitatea şi profunzimea relaţiilor dintre oameni creşte în permanenţă.

Jurnal: Într-un interviu anterior, aţi menţionat că urmăriţi cu atenţie evoluţia conflictelor de pe mapamond? Care ar fi soluţia în cazul Transnistriei?

Keith Shannon: Prima mea misiune în calitate de diplomat britanic a fost în Mozambic, în perioada 1991–1994. Am ajuns acolo spre sfârşitul războiului civil, în timpul păcii şi al primelor alegeri democratice. Era foarte plăcut să fii implicat într-un proces de succes de acest fel. Eu mă ocupam de demobilizarea foştilor combatanţi şi de reintegrarea lor în societate. Mulţi dintre soldaţi erau de aproximativ aceeaşi vârstă ca mine, între 20 şi 25 de ani. Îmi era uşor să vorbesc cu ei, dar experienţa noastră de viaţă era izbitor de diferită.

La această etapă, cred că ar fi mai corect să descriem Transnistria ca un aranjament prelungit decât un conflict îngheţat. Poziţia Marii Britanii este una foarte simplă şi directă. Susţinem cadrul de negocieri creat deja în varianta 5+2 şi cred că ar trebui să se ajungă la anumite înţelegeri în acest format. Cei implicaţi în negocieri ar trebui să privească spre viitor, nu spre trecut; ar trebui să se concentreze pe multitudinea de lucruri care îi unesc, nu pe cele câteva care îi despart.


Jurnal: Ce părere aveţi despre intenţia actualei guvernări de a modifica Constituţia R. Moldova?

Keith Shannon: Nu cred că sunt persoana indicată pentru a da un răspuns la această întrebare. Regatul Unit nu are o constituţie scrisă, în sensul că nu există un singur document scris. Şi totuşi, unele aspecte ale regimului constituţional din Marea Britanie pot fi de interes aici. Cel mai potrivit ar fi să solicitaţi o consultanţă de specialitate cu privire la Constituţia Republicii Moldova membrilor Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei. Dar, în cele din urmă, decizia aparţine R. Moldova.

Este firesc ca oamenii să aibă poziţii diferite privind o constituţie. Am studiat istoria la universitate şi îmi amintesc că un fost judecător al Curţii Supreme de Justiţie a SUA, Oliver Wendell Holmes, a spus o dată că „o constituţie e făcută pentru oamenii care au păreri fundamental diferite”. Avea dreptate. Politica constă în dezacorduri. Dar mai are menirea de a stabili un sistem în care aceste dezacorduri să fie auzite şi rezolvate.

Mai multă publicitate pentru turism

Jurnal: Aţi spus că britanicii nu ştiu prea multe despre R. Moldova. Ce ar trebui să facem ca să ne cunoască?

Keith Shannon: De fapt, în Marea Britanie se vinde un joc de masă, care se numeşte „Where is Moldova?” – „Unde e Moldova?”. Cred că denumirea e ironică, din moment ce Moldova a avut parte de o prezenţă surprinzătoare în presa din Marea Britanie ca rezultat al evenimentelor ce au avut loc aici anul trecut. Cartea lui Tony Hawks „Tenis cu moldoveni” este foarte populară. Mulţi ştiu că fotbalistul David Beckham a debutat pentru echipa naţională a Angliei într-un meci cu reprezentativa R. Moldova în 1996. Şi se spune că regina Victoria a băut vin moldovenesc.

Când merg în Marea Britanie, întâlnesc mulţi oameni foarte interesaţi de Moldova. Sunt câţiva parlamentari britanici foarte activi. Le-am vorbit membrilor Grupului Parlamentar de Prietenie Moldo-Britanică de trei ori pe parcursul ultimului an, iar preşedintele grupului, Lordul Dubs, a vizitat Moldova în octombrie 2009. Am ţinut un discurs şi la şcoala în care am învăţat, Craigmount High School din Edinburgh, chiar înainte de Crăciun şi am constatat că elevii şi profesorii erau bine informaţi.

Să călătoreşti din Marea Britanie în R. Moldova costă scump şi legăturile aeriene nu sunt foarte bune, aşa că puţini turişti britanici vin aici în fiecare an. Mai multă publicitate pentru turism, mai ales pe internet, ar aduce mai mulţi turişti. Dar e nevoie şi de investiţii în infrastructura turistică, pentru ca deplasarea şi cazarea pe teritoriul ţării să fie mai simple.

Jurnal: Din R. Moldova e uşor să ajungi în Marea Britanie? Cât de dificil este să obţii viza şi câţi moldoveni sunt acolo?

Keith Shannon: Sunt câteva mii de cetăţeni moldoveni care locuiesc în Marea Britanie, dar sunt mult mai mulţi în ţări ca Rusia, Ucraina, România, Italia, Spania şi Potugalia, cu care Moldova are legături istorice, culturale şi lingvistice mai strânse. Cât despre viza, sunt câteva tipuri pentru moldovenii care vor să viziteze Marea Britanie, în funcţie de scopul vizitei – pentru a-şi vedea familia, pentru afaceri, pentru studii, pentru turism. Procesul de aplicare este corect şi transparent. Toate informaţiile necesare sunt accesibile pe site-ul Agenţiei de Frontieră a Marii Britanii - http://www.visa4uk.fco.gov.uk/

Orheiul Vechi e cu adevărat un loc surprinzător

Jurnal: Am înţeles că obişnuiţi să călătoriţi prin Moldova împreună cu soţia dvs. Ce locuri aţi reuşit să vedeţi şi care este destinaţia dvs. turistică preferată?

Keith Shannon: Mie şi soţiei mele Kate, pe care am cunoscut-o pe când lucram amândoi la Ambasada Britanică din Paris, ne place să călătorim prin Moldova şi să le arătăm ţara prietenilor şi rudelor care vin să ne viziteze. Mileştii Mici şi Orheiul Vechi sunt în topul listei noastre de locuri de vizitat. Orheiul Vechi este cu adevărat un loc surprinzător din toate punctele de vedere – geologic, istoric, artistic, cultural şi, desigur, religios – şi e de ajutor la explicarea diverselor influenţe, care au contribuit la transformarea Moldovei în locul fascinant care este astăzi.

Jurnal: Aţi reuşit cu siguranţă să gustaţi bucatele tradiţionale moldoveneşti. Aveţi vreun fel de mâncare preferat?

Keith Shannon: Ceea ce îmi place cu adevărat la mâncarea de aici e caracterul sezonier al produselor locale. În Marea Britanie ne-am obişnuit să vedem în magazine aceleaşi produse anul împrejur. Vara trecută, caisele au fost fantastice. Şi îmi place varietatea mare de roşii care sunt accesibile aici.

Jurnal:  Cu ce vă ocupaţi în timpul liber?

Keith Shannon: Munca mă cam ţine ocupat, dar eu şi soţia mea încercăm să ne lăsăm weekend-urile libere pentru a putea pleca prin Moldova sau prin regiune, de exemplu la Odesa, în Ucraina. Ne place muzica şi am fost la câteva concerte la Filarmonica Naţională. Din formaţiile care cântă jazz îmi place „Trigon”. Nu sunt la fel de multe concerte rock ca în Marea Britanie sau în Lituania, dar am reuşit să văd câteva formaţii locale. Îmi place „Corbus Albus” şi „Rubicon”.

Îmi place şi sportul. Joc golf, dar nu la fel de bine ca tatăl şi fratele meu. Privesc şi joc fotbal. Avem o echipă destul de bună la Ambasadă, în care eu sunt atacant central şi tocmai am ocupat locul doi în turneul anual al misiunilor diplomatice din Chişinău. Abia aştept să vină primăvara şi să putem juca afară din nou.
 

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire