Interviu cu Igor Boţan: R. Moldova nu se poate dezvolta dacă va ignora principiile statului de drept. Radio Europa Liberă. 26.04.2010.
26.04.2010 ,
 

Igor Boţan: „Simpatia Uniunii Europene pentru Republica Moldova este convertită într-un suport financiar substanţial. Mă refer la summitul donatorilor Republicii Moldova de la Bruxelles, care oferă Republicii Moldova aproximativ două miliarde de euro.”

Europa Liberă: Promite.

Igor Boţan: „Promite. În acelaşi timp, Uniunea Europeană doreşte să fortifice capacitatea administrativă a Republicii Moldova, astfel încât aceste resurse să fie administrate de o manieră utilă pentru Republica Moldova. Pentru ca această guvernare, care acum este oarecum provizorie, să se poată menţine şi în continuare, după eventualele alegeri anticipate.

Mesajul Uniunii Europene pentru Moldova este unul simplu şi foarte, foarte clar: în situaţia, care s-a creat în spaţiul post-sovietic, Republica Moldova poate deveni ţara cea mai avantajată în relaţiile cu Uniunea Europeană. Mă refer aici la parteneriatul estic. După alegerile din Ucraina, după ce am văzut că se întâmplă în Belarus, nu mai vorbesc de Caucazul de Sud, Republica Moldova chiar poate avea cea mai bună imagine. Şi poate profita cel mai mult de pe urma suportului Uniunii Europene.

Uniunea Europeană este gata să ajute Republica Moldova la modernizarea infrastructurii. În acelaşi timp, Republica Moldova trebuie să depună eforturi pentru ca justiţia în această ţară să devină una independentă şi climatul pentru business să fie unul prietenos, astfel încât, după suportul financiar din partea Uniunii Europene, să poată veni capitalul privat, care să aducă după sine tehnologii şi locuri de muncă. Dacă Republica Moldova înţelege acest mesaj, şi există semne că-l înţelege, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată Republica Moldova într-adevăr poate deveni unul din partenerii privilegiaţi al Uniunii Europene, de pe urma căruia vor beneficia nu numai clasa politică ci şi cetăţenii.”

Europa Liberă: Faptul că Uniunea Europeană continuă să aibă încredere în alianţa de guvernare la un pas de alegeri anticipate este, într-adevăr, dovada faptului că Uniunea Europeană face miză pe această configuraţie politică, aşa cum concluzionează unii analişti?

Igor Boţan: „Cred, că Uniunea Europeană pune miză pe stabilitatea la hotarele sale şi asta este punctul de pornire în strategiile Uniunii Europene. Pentru Uniunea Europeană este oarecum totuna cine e la guvernare. Pentru că au lucrat foarte bine şi cu Partidul Comuniştilor, când acesta controla cvazi-total puterea în Republica Moldova. Situaţia s-a schimbat acum. Când Partidul Comuniştilor se etalează ca o formaţiune revanşardă, este evident, că Uniunea Europeană creşte mizele pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, care este fragilă şi care trebuie oarecum susţinută. Pentru ca să nu se întâmple revanşa, care nu poate aduce nimic bun în termeni de stabilitate pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Nuanţele antioccidentale, care apar tot mai des în discursurile liderilor comunişti deranjează sau nu Europa?

Igor Boţan: „Cred că în Europa aceste mesaje sunt percepute adecvat. Iar răspunsul este pe potrivă. Dacă Partidul Comuniştilor s-ar fi comportat ca o forţă politică responsabilă, dacă nu ar fi admis abuzuri, acest partid ar fi tratat ca şi toate celelalte partide. Lucrul care a fost demonstrat după 2005.

Mesajele ambasadorilor Uniunii Europene la Chişinău sunt următoarele: din 2005 până în 2007, practic, nu am avut pretenţii faţă de Partidul Comuniştilor în ceea ce priveşte implementarea planului de acţiuni. De aceea a şi existat un suport masiv. După 2007 lucruile s-au schimbat dramatic. Stoparea parteneriatului politic pentru integrare europeană, hărţuirea opoziţiei a condus în mod direct la ceea ce numim astăzi sindromul 7 aprilie.

După 7 aprilie vedem un partid comunist revanşard, care doreşte cu orice preţ să revină la putere şi apare întrebarea: pentru ce? De aceea există o simpatie mai mare faţă de această alianţă, care este, aşa cum spuneam, foarte, foarte fragilă. Iar suportul şi financiar şi suportul administrativ, prin consilierii delegaţi să consulte Guvernul Republicii Moldova pentru a fortifica capacitatea administrativă este un semnal cât se poate de clar că această Alianţă este văzută cu ochi buni şi ea trebuie cumva fortificată.”

Europa Liberă: Dădaca europeană, între ghilimele, are totuşi limite la răbdare.

Igor Boţan: „Absolut. Ele există şi Uniunea Europeană a transmis mesaje foarte clare. În afara simpatiei, în afara suportului financiar şi administrativ, Republica Moldova, alianţa de guvernământ trebuie să respecte întocmai principiile statului de drept. Şi am văzut această atitudine, atunci când în prim plan a ieşit problema modificării Constituţiei. Republica Moldova nu se poate dezvolta, dacă va ignora principiile statului de drept.”

Europa Liberă: Unde mai calcă strâmb Alianţa?

Igor Boţan: „Alianţa calcă foarte strâmb din cauza, că nu are un centru de armonizare a viziunilor. Componentele acestei alianţe vin cu mesaje divergente, care induc confuzie atât în rândul cetăţenilor Republicii Moldova, cât şi în rândul partenerilor noştri de dezvoltare. Lucru care este oarecum perceput negativ. Nu e necesar ca să iasă în ochii lumii toate divergenţele, care apoi sunt speculate de cei care subminează şi alianţa, şi Republica Moldova.”

Europa Liberă: Unii spun, că asta e dovada transparenţei.

Igor Boţan: „Este dovada transparenţei. Noi putem să asistăm la dezbateri în cadrul Alianţei, mass media să fie admisă, dar mesajul final trebuie să fie unul coerent şi clar, în numele Republicii Moldova, sau în numele Guvernului Republicii Moldova. Şi nu aşa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul participării la parada de 9 mai de la Moscova.”

Europa Liberă: La modul practic, cum ar trebui să apară acest centru?

Igor Boţan: „Despre acest centru s-a anunţat încă în luna noiembrie anul trecut, că el ar exista şi că deja ar fi elaborat strategii de armonizare a poziţiilor pe problemele de importanţă majoră pentru Republica Moldova. Însă, viaţa e cu mult mai bogată decât strategiile elaborate şi atunci ar fi foarte interesant ca liderii alianţei să se întrunească, să dezbată în contradictoriu, după care să iasă cu o poziţie comună, fermă, care să fie promovată de către şeful statului şi de către prim-ministru.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire