Interviu cu Nicu Popescu: Dimensiunea foarte practică a relaţiilor dintre Rusia şi Moldova. Radio Europa Liberă. 01.07.2010.
01.07.2010 ,
 

Nicu Popescu: „R. Moldova îşi doreşte relaţii bune şi stabile cu Federaţia Rusă şi, de multe ori, aceste declaraţii rămân gesturi simbolice, nu întotdeauna reflectă politica Executivului din Federaţia Rusă.”

Duma rusa a condamnat decretul presedintelui interimar prin care ziua de 28 iunie a fost declarata Zi a ocupatiei sovietice. Declaratia referitoare la decret a fost votata in unanimitate de catre deputatii rusi, care l-au acuzat pe Mihai Ghimpu ca se pronunta impotriva unor bune relatii moldo-ruse si de incercare de a modifica istoria lumii. De asemenea, Duma de Stat sustine ca decizia presedintelui interimar afecteaza si posibilitatea solutionarii conflictului transnistrean. „Decretul lui Mihai Ghimpu nu contribuie la consolidarea societatii multietnice si intereselor acesteia, ci serveste nevoilor politice ale unor state”, se spune in declaratie. Invitatul emisiunii matinale este Nicu Popescu, consilierul pe probleme de politica externa a prim ministrului.

Europa Liberă: Dacă nu a avut şanse să fie discutat în Parlamentul de la Chişinău Decretul preşedintelui interimar, apoi s-a pus veridictul în Parlamentul de la Moscova. Deputaţii ruşi au condamnat în unanimitate acest Decret. La ce să se aştepte Republica Moldova?

Nicu Popescu: „Cred că Republica Moldova îşi doreşte relaţii bune şi stabile cu Federaţia Rusă şi, evident, există o practică a Dumei de stat, prin care aceasta emite anumite declaraţii referitoare la politica internă din alte state. Însă de multe ori aceste declaraţii rămân doar gesturi simbolice din partea Dumei de stat, care nu întotdeauna reflectă politica Executivului din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Deputaţii ruşi spun, că documentul va avea consecinţe negative asupra procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.

Nicu Popescu: „Sunt sigur, că nu va fi aşa. Pentru că, până la urmă, Federaţia Rusă este angajată într-un proces de stabilizare a relaţiilor sale cu vecinii din Vest. Vedem o dinamică destul de pozitivă în relaţiile Federaţiei Ruse şi cu Polonia, cu Statele Baltice şi cu alte state din Europa Centrală. Şi cred, că Federaţia Rusă de astăzi nu este acea Federaţie Rusă, cu care s-au obişnuit toţi în ştirile de acum câţiva ani.”

Europa Liberă: Apropo, acest punct de vedere al Dumneavoastră este împărtăşit şi de mai mulţi analişti politici, care spun, că Decretul prezidenţial nu ar dăuna neapărat raporturile cu Moscova. Dacă Rusia ar dori să găsească un pretext pentru a-şi menţine în continuare trupele sale militare pe teritoriul din Estul Moldovei, atunci nu ar avea nevoie de asta de un decret, nu?

Nicu Popescu: „Cred că există dimensiunea simbolică a relaţiilor moldo-ruse şi există dimensiunea practică. Trebuie să facem distincţie dintre acestea.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, pentru prima dată, problema transnistreană a fost ridicată la cel mai înalt nivel al relaţiilor ruso-germane şi, totodată, Moscova vorbeşte în ultima vreme tot mai insistent despre faptul, că n-ar avea nimic împotriva includerii Uniunii Europene în misiunea de pacificare la Nistru.

Nicu Popescu: „Tocmai la acest lucru mă refeream, atunci când spuneam că există şi o dimensiune foarte practică a relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană, Rusia şi Moldova, în condiţiile în care, cu sprijinul partenerilor europeni încercăm să facem progrese spre reglementarea conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi, că ceea ce a fost adoptat în Duma de stat a Federaţiei Ruse nu ar trebui să aibă consecinţe asupra relaţiilor politice, dar mai ales economice. Dar iată, că între timp, în relaţiile economice dintre Moscova şi Chişinău, între timp Rusia ameninţă cu blocarea terminalelor pentru vinurile moldoveneşti. Pentru că, din câte am aflat, autorităţile pregătesc o decizie privind interzicerea unui lot de vin din Moldova. Situaţia creată, aşa cum spun cei de la Moscova, denotă incapacitatea Guvernului Moldovei de a asigura livrări stabile de producţie vinicolă în Rusia şi necesită adoptarea unor măsuri suplimentare.

Nicu Popescu: „Republica Moldova poate asigura livrări stabile de vin în Federaţia Rusă. Şi acest tip de situaţii, înainte de a fi discutate de politicieni, este bine să fie discutate de experţi. Or, de cele mai multe ori anume experţii pot soluţiona acest tip de probleme.”

Europa Liberă: Dar până la urmă, decizia Rusiei, dacă va fi luată, faţă de vinurile moldoveneşti va fi una politică?

Nicu Popescu: „Nu putem specula. In această etapă este cazul ca experţii să discute această situaţie, să o soluţioneze la nivel de lucru.”

Europa Liberă: Bine, dar Dumneavoastră cunoaşteţi: atunci când nu s-a semnat memorandumul Kozak am avut acel embargo impus de Federaţia Rusă.

Nicu Popescu: „Acel embargo s-a întâmplat mult mai târziu. Şi nu cred, că a adus careva efecte politice benefice nici Federaţiei Ruse în acel caz. Şi cred că, după cum spuneam, în relaţiile cu mai multe state Rusia s-a distanţat de acel tip de politici coercitive, la care recurgea de multe ori.”

Europa Liberă: Am înţeles. Pe de altă parte, în altă ordine de idei, haideţi să vedem – recent, fostul preşedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, critica structurile europene pentru faptul, că nu se mai implică în problemele Republicii Moldova. El le-a numit „forţe tenebre”, care au adoptat o poziţie anticomunistă. Ce ne puteţi spune? Pentru că şi alte ori ex-preşedintele Voronin mai spunea, că în Moldova acuma sunt consilieri din exterior, care, practic, totdeauna ar avea în gând să pună la cale o lovitură de stat.

Nicu Popescu: „Astăzi Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt angajate într-o relaţie foarte dinamică, obiectivul căreea este să aducă Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană. Şi, evident, că în acest proces beneficiem de asistenţă, inclusiv asistenţa unor experţi. Este un efort, care ne aduce mai aproape de Uniunea Europeană. Şi, evident, există şi o anumită doză de atitudine nu tocmai corectă, pentru că şi domnul Voronin şi guvernele anterioare au beneficiat de asistenţa experţilor străin. Şi probabil şi-au dorit să beneficieze de mai multă deschidere din partea Uniunii Europene, însă acest lucru nu le-a reuşit întotdeauna. Deci, din această perspectivă, relaţia noastră cu Uniunea Europeană este foarte dinamică şi această cooperare pe toate nivelele ne ajută să aducem Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar de ce, totuşi, l-ar fi deranjat prezenţa acestor consilieri străini în Moldova pe ex-preşedintele Voronin?

Nicu Popescu: „Eu nu ştiu de ce. Şi nu am de unde să ştiu de ce l-a deranjat. Or, ştim foarte bine, că logica politicii interne probabil determină aceste atitudini. Ar fi mai corect să-l întrebaţi pe dumnealui, însă după cum spuneam şi dumnealui a beneficiat de asistenţa experţilor străini şi de aceea acest tip de comentarii nu sunt foarte corecte.”

Europa Liberă: Din câte ştiu, astăzi premierul Filat şi ambasadorii din ţările Uniunii Europene şi al Statelor Unite ale Americii, acreditaţi la Chişinău, urmează să viziteze hotarul moldo-român. Vă veţi deplasa şi Dumneavoastră, împreună cu ei la Leuşeni, din câte înţeleg. Scopul acestei vizite este documentarea la faţa locului, privind nivelul de pregătire a Republicii Moldova la capitolul securizarea frontierelor?

Nicu Popescu: „Da. În condiţiile în care Moldova a lansat dialogul privind eliminarea vizelor pentru Uniunea Europeană este foarte important ca parteneriatele dintre Moldova, instituţiile Republicii Moldova şi partenerii europeni să fie cât mai intense. Or, Moldova va putea obţine liberalizarea vizelor în condiţiile în care va exista o încredere deplină dintre Moldova şi Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă o încredere deplină?

Nicu Popescu: „O încredere a statelor Uniunii Europene în capacitatea Moldovei de a-şi controla frontiera, aşa încât Moldova să nu constituie o problemă din această perspectivă pentru Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Are Moldova astăzi această capacitate?

Nicu Popescu: „În Moldova există un grad foarte înalt de încredere, însă aceasta urmează a fi fortificată, inclusiv prin vizita primului ministru de astăzi, împreună cu ambasadorii la punctul de la frontieră.”

Europa Liberă: Se discută foarte mult despre acest regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Dar cea mai frecventă întrebare apare: când se va întâmpla acest lucru?

Nicu Popescu: „Cred că este cazul să discutăm nu termenii, ci paşii exacţi pe care trebuie să-i facem, reformele exacte pe care trebuie să le facem. Şi vizita de astăzi la frontieră este unul din aceste eforturi, care apropie Moldova de perspectivele eliminării vizelor.”

Europa Liberă: Reformele care se impun astăzi ar fi?

Nicu Popescu: „O serie de reforme tehnice, legate inclusiv introducerea paşapoartelor biometrice. Dotarea punctelor de trecere a frontierei cu echipamentul necesar pentru a citi aceste paşapoarte. Crearea unor sisteme integrate de interconexiuni cu bazele de date ale Interpolului. Deci, este vorba de sute de acţiuni tehnice. Multe din ele sunt deja implementate şi implementarea acestora continuă.”

Europa Liberă: S-au făcut auzite unele voci, care spuneau că de acest regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană ar putea să beneficieze, mai repede decât Moldova, Federaţia Rusă.

Nicu Popescu: „Cred că din perspectiva Uniunii Europene vor beneficia acele state, care implementează mai rapid reformele. Şi în acest sens cred că nu trebuie să ne uităm, sau să anticipăm anumite lucruri. Ci să ne concentrăm pe implementarea acestor reforme, care de altfel merge destul de bine.”

Europa Liberă: Dar acest subiect a devenit acum şi unul electoral?

Nicu Popescu: „Prin această prismă orice subiect şi orice evoluţie din Republica Moldova poate fi tratată ca una electorală. Nu cred că ar trebui să abordăm acest subiect de această manieră. Or, este o prioritate absolută pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova şi pentru toate forţele politice. Şi pentru că există acest consens nu cred că acest subiect trebuie politizat.”

Europa Liberă: Între timp, România ar urma să adere la spaţiul Schengen. Atunci pentru moldoveni va avea vreun impact? Se va răsfrânge în vreun fel acest lucru?

Nicu Popescu: „Sunt sigur că nu chiar. Pe de altă parte, probabil, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători şi mai simplu în Uniunea Europeană. Or, spaţiul dintre Portugalia şi Prut va fi un spaţiu în care nu mai e nevoie de vize separate. Şi în acest sens, singurul lucru pe care ni-l dorim în cazul Republicii Moldova, în acest context, este să apropiem perspectiva eliminării vizelor, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize în Uniunea Europeană, de la Prut până în Portugalia, cât mai curând.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare: cele două consulate de la Bălţi şi Cahul sunt gata să-şi înceapă activitatea?

Nicu Popescu: „Din câte ştiu eu, deschiderea acestora se va face pe 9 iulie, şi bănuiesc că da, ele sunt gata să-şi înceapă activitatea.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult. Invitatul dimineţii a fost Nicu Popescu, consilier pentru problemele de politică externă al primului ministru.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire