Interviu cu Eugen Caras: Noi fonduri europene pentru Moldova în cadrul politicilor regionale UE. Radio uropa Liberă. 16.07.2010.
16.07.2010 ,
 

Eugen Caras: „Există o bună înţelegere atît la Chişinău cît şi la Bruxelles că regiunile se dezvoltă cu viteze diferite şi că politicile regionale permit să fie distribuite conform necesităţilor unele fonduri pentru dezvoltare.”

Declaraţia cu privire la stabilirea dialogului în domeniul politicii regionale între Republica Moldova şi Comisia Europeană a fost semnată ieri la Chişinău de către premierul Vlad Filat şi Comisarul European pentru Politică Regională, Johannes Hahn. Ce ar putea presupune acest dialog în termeni practici pentru cetăţenii moldoveni şi, în general, unde se află acum Republica Moldova în drumul spre ceea ce a devenit un fel de pământ al făgăduinţei - Uniunea Europeană? În calitate de oaspete, Comisarul european Johannes Hahn, ca şi alte oficialităţi europene mai înainte, a fost foarte generos în încurajări. Diplomaţia moldovenească pare să fie deocamdată sursa cea mai eficientă de optimism pentru cetăţenii moldoveni. Sperăm că şi ascultătorii noştri vor fi puţin mai optimişti în această dimineaţă, deoarece invitatul acestei emisiuni este domnul Ion Caras, şef adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene.

Europa Liberă: Domnule Caras, moldoveanul este considerat în general mai mult poet, cu toate că şi în această privinţă există controverse, decât diplomat. Prin urmare, ce-ar trebui să înţeleagă omul simplu – şi nu neapărat în limbaj poetic - că ar însemna începutul dialogului ţării sale cu Uniunea Europeană în domeniul dezvoltării regionale?

Eugen Caras: „Bineînţeles că politica regională este unul din aspectele dialogului foarte larg dintre R. Moldova şi UE şi trebuie văzută ca atare, ca o parte integrantă a acestui dialog. S-a remarcat şi în presă zilele acestea că comisarul Hahn este al treilea comisar care soseşte la Chişinău în decurs de trei luni, în luna mai l-am avut pe comisarul Fülle, la început de mai a venit comisarul pentru agricultură dl Cioloş şi acum l-am găzduit pe comisarul pentru politică regională Johannes Hahn şi asta dă dovadă de un sprijin din partea partenerilor europeni pentru ceea ce se face la Chişinău de a ne apropia de UE.

Ieri a fost semnată o declaraţie privind stabilirea unui dialog în politica regională, această declaraţie fost semnată de premierul Filat şi comisarul Hahn, după cum aţi menţionat. Acest document stabileşte un cadru de cooperare în domeniul politicii regionale. Care va fi efectul asupra cetăţeanului de rînd? Există politici regionale ale UE pe care Moldova le va putea prelua şi le va putea implementa în ţara noastră, există fonduri, proiecte şi ele vin ca parte integrantă a acestei politici regionale. Există o bună înţelegere atît la Chişinău cît şi la Bruxelles că regiunile se dezvoltă, dacă vreţi, cu viteze diferite şi tocmai politicile regionale permit ca să fie distribuite conform necesităţilor unele fonduri pentru dezvoltarea regiunilor.”

Premierul Vlad Filat, la o întîlnire în martie cu Johannes Hahn (Foto: European Commission)

Europa Liberă: În ce măsură este posibilă o dezvoltare echilibrată la nivel de comunitate în condiţiile actuale ale Republicii Moldova – şi mă refer în primul rând la demodata - cum consideră mulţi - organizare administrativ-teritorială a ţării?

Eugen Caras: „Tocmai ziceam că există o înţelegere a ceea că peste tot există o dezvoltare regională pe alocuri cu deficienţe sau pe alocuri foarte bună. Tocmai acesta este sensul politicilor regionale, de a distribui fondurile regiunilor care au nevoie de aceste proiecte. Ceea ce s-a discutat ieri la Chişinău cu comisarul a fost de a gestiona de o manieră eficientă politica de descentralizare, de acordare a proiectelor pentru regiuni. Comisarul Hahn, după ce a avut o întrevedere la Chişinău cu factorii de decizie din Republica Moldova, s-a deplasat şi la Anenii Noi unde a văzut pe loc cum se implementează un proiect privind selectarea deşeurilor şi acest proiect este finanţat de Comisia Europeană. Există proiecte în derulare şi eficienţa este pe faţă”.

Europa Liberă: O treime, dacă nu mă înşel, din fondurile UE sunt alocate politicii regionale, astfel încât să fie sprijinite cum se cuvine regiunile care se încadrează în anumite standarde statistice. Reorganizarea teritorială în regiuni constituie una dintre condiţiile-cheie pentru ţările candidate de acces la fondurile comunitare. Când şi în ce condiţii, domnule Caras, se va putea spune că Republica Moldova are regiuni adecvate care să poată pretinde la fonduri europene?

Eugen Caras: „Comisarul Hahn a avut ieri o întrevedere inclusiv la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării regionale unde i s-a prezentat o perspectivă clară la ceea ce se întâmplă pe domeniul dezvoltării regionale. O lege privind dezvoltarea regională aprobată în 2006 este în implementare acum, în februarie curent s-a aprobat Strategia Naţională de Dezvoltare Regională, au fost create aceste centre de dezvoltare regională. Comisarul a fost informat despre ceea ce se face la noi în Republica Moldova sub aspect de dezvoltare regională. Opinia dânsului este foarte favoabilă faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova sub aspect de politică regională. Dânsul a remarcat că există necesitatea unor finanţări pentru a derula şi a avea nişte proiecte foarte clare, de exemplu, de infrastructură, construcţia drumurilor, etc”.

Europa Liberă: Dle Caras, iertaţi-ne, dvs parcă, cel puţin aşa ni se crează impresia, aţi evita răspunsul la întrebarea dacă ar fi sau nu o nouă reformă administrativ teritorială. Totuşi va fi sau nu? Sau păstrăm raioanele?

Eugen Caras: „Nu încerc să evit acest răspuns însă eu vă spun ceea ce ţine de competenţele mele. În acelaşi timp vreau să remarc că pe parcursul vizitei comisarului Hahn la Chişinău, nu s-a discutat despre o eventuală reorganizare regională, s-a discutat cadrul naţional existent, fondurile care ar putea veni în Republica Moldova prin proiecte, fondurile care deja există.”

Europa Liberă: Recent a fost iniţiat dialogul cu UE privind liberalizarea regimului de vize, acum - iată - privind reformarea şi dezvoltarea regională fără de care Republica Moldova poate eşua în aspiraţiile sale europene. În general, unde se află acum Republica Moldova în negocierile şi colaborarea cu UE? La început, la mijloc? Spre final? Şi cum ne mişcăm? În galop, în treapăd? În buiestru?

Eugen Caras: „Eu cred că ne mişcăm cu un pas destul de rapid. Cunoaşteţi că la începutul anului au fost lansate negocierile pe marginea Acordului de asociere, pe 15 iunie am lansat dialogul pe vize, acum stabilim şi acest cadru de dialog pe politici regionale. Cu siguranţă nu suntem la început de cale şi cu siguranţă nu suntem la sfârşit. Cred că suntem undeva la mijloc de cale, important este că noi cunoaştem că am parcurs o cale relativ consistentă, la fel avem a înţelege ceea ce trebuie să facem, inclusiv pe politici regionale. În acest an va fi adoptată strategia dunăreană. Este o iniţiativă a Uniunii Europene şi încă un cadru de care Republica Moldova urmează să beneficieze. Este un parcurs pe care trebuie să-l facem cu UE şi cu sprijinul lor. Important e că există voinţă politică la Chişinău, există factori de decizie la Bruxelles care favorizează acest parcurs şi eu cred că noi suntem într-un ritm destul de accelerat.”

Europa Liberă: Şi ultima întrebare, domnule Caras. Diplomaţia este, firesc, în avangarda mişcării spre UE. În spate, dacă nu chiar în ariergardă, rămân cei care fac politicile interne şi cei care participă la ele. În ce măsură credeţi că populaţia este familiarizată cu regulile de joc, cu beneficiile şi poate sacrificiile pe care le presupune admiterea în clubul european spre care tinde? Unii spun că foarte mulţi moldoveni ar fi cu visul în UE, iar cu moravurile încă în URSS…

Eugen Caras: „Eu tind să cred că diplomaţia sau politica externă este o reflectare a ceea ce este pe interior şi, ceea ce facem noi cred că coincide cu ceea ce vrea populaţia şi sondajele arată că mai mult de 70% din populaţia noastră vrea integrare europeană şi, respectiv, eu cred că şi instituţiile sunt pregătite pentru acest exerciţiu foarte ambiţios şi important. Populaţia vrea acest lucru, înţelege sau nu anumite detalii, cred că anume prin astfel de interviuri trebuie să comunicăm care este situaţia în dialogul nostru cu UE. Bineînţeles că trebuie să înţelegem că nu este foarte simplu acest parcurs european şi calea pe care trebuie să o întreprindem pentru a ajunge la UE şi că vor exista necesităţi poate chiar şi de nişte sacrificii, mă refer la crearea zonei de liber schimb, producătorii Republicii Moldova vor avea de suferit, nu vor avea de suferit. Trebuie să conştientizăm lucrul acesta. Este un angajament pe care şi l-a asumat conducerea, dar impresia mea este că cetăţenii înţeleg lucrul acesta şi există o undă verde în acest sens.”

Europa Liberă: Dle Caras vă mulţumim pentru această discuţie matinală. Doamnelor şi Domnilor, şeful adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe Eugen Caras a fost împreună cu noi în această dimineaţă.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire