Interviu cu Vlad Filat: Sprijin direct UE ca urmare a racordării la rigorile europene. Radio Europa Liberă. 28.07.2010.
28.07.2010 ,
 

Veşti deja tradiţional încurajatoare ajung prin comunicate de la Bruxelles, unde premierul Vlad Filat s-a întâlnit cu Stefan Fule, Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, şi cu alţi oficiali europeni. Negocierile dintre Republica Moldova şi UE par a fi, ca niciodată, pe calea cea bună, şi în privinţa Acordului de asociere, şi în cea privind liberalizarea vizelor pentru moldoveni, dar şi – mai nou – în ceea ce priveşte vinul moldovenesc … Domnul prim-ministru Vlad Filat este la Bruxelles acum, se pare în drum spre aeroport pentru a reveni acasă şi vom încerca să aflăm, telefonic, amănunte de la domnia sa…

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, comunicatele oficiale despre întrevederile Dumneavoastră de ieri la Bruxelles cu Stefan Fule, Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, şi cu alţi oficiali europeni, emană mult optimism, cum se şi cade în cazul comunicatelor… Pentru Dumneavoastră, pragmatic, după această vizită – care este motivul cel mai puternic de optimism de care s-ar bucura până şi scepticii de acasă?

Vlad Filat: „Nu cred că este vorba doar de mesaje oficiale, este o realitate. Aşa cum spuneam şi cum se demonstrează pe parcursul timpului pe care îl avem în administrare, avem parte de un sprijin direct şi foarte concret din partea partenerilor noştri europeni în cadrul întrevederilor pe care le-am avut cu Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, dl Ştefan Fule, cu Comisarul pentru Agricultură, dl Dacian Cioloş. În special aş anunţa întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul Belgiei, ţară care deţine preşedinţia UE. Am primit asigurări de sprijin necondiţionat în acţiunile pe care le întreprindem la Chişinău şi nu mă refer doar la procesul de integrare europeană. Lucrul acesta este foarte important pentru noi nu doar pentru a menţine starea de optimism, dar pentru a avea instrumentariul necesar în a ne realiza obiectivul.”

Europa Liberă: Ştiţi cum se spune, domnule Filat, optimistul susţine că trăim în cea mai bună lume cu putinţă, iar pesimistul se teme că ar fi chiar adevărat … Aţi vorbit cu satisfacţie de negocierile de până acum privind Acordul de Asociere RM-UE. Ce mai rămâne de făcut, pe parcursul mandatului Dumneavoastră, ca acest acord să fie semnat?

O strîngere de mînă amicală, marți la Bruxelles

Vlad Filat: „Să continuăm în aceeaşi manieră acţiunile la Chişinău. Afirmaţia: „Vă felicităm pentru rezultatele obţinute la Chişinău” reprezintă rezultatul acţiunilor noastre acasă. Noi urmează să acţionăm cu aceeaşi insistenţă, responsabilitate şi vom obţine ceea ce ne dorim şi pe de altă parte, ceea ce merităm. Vreau să vă mai spun ceva, aceste acţiuni ale noastre nu urmeză a fi privite doar ca rezultat al înţelegerilor noastre cu partenerii externi. În mod prioritar noi privim această situaţie ca fiind una firească reieşind din angajamentele pe care ni le-am asumat noi în faţa oamenilor. Mai mult ca atât, lucrurile nu se rezumă doar la declaraţii, ele se simt, se văd, şi Republica Moldova este privită ca un partener predictibil şi sigur, ceea ce este foarte important.”

Europa Liberă: Guvernul se află acum în aşteptarea recomandărilor Comisiei Europene privind Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Alegătorul simplu, dle prim-ministru, care acum este într-o scurtă vacanţă între alegeri, ce ar trebui să ştie în primul rând despre beneficiile unui Acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător?

Vlad Filat: „Foarte simplu, cetăţeanul Republicii Moldova trebuie să ştie că odată cu semnarea acestui acord, piaţa UE fiind cea mai mare şi mai sigură piaţă va fi deschisă necondiţionat pentru producătorii din Republica Moldova. Vreau să vă spun că acestă situaţie pe care o avem noi – de dependenţă directă de anumite pieţe care ne crează periodic probleme având la bază nu condiţii tehnice aşa cum foarte des se vorbeşte dar şi conotaţii politice, această situaţie la care m-am referit va dispărea. În mod special dacă este să ne referim la perioada imediat următoare, dincolo de negocierile privind Acordul per-ansamblu, noi am demarat, de altfel începând cu ziua de ieri, discuţiile vizavi de mărirea cotei aşa cum se spune în general la noi, dar dacă e să vorbim mai direct a contingentului produselor vinicole pentru piaţa UE şi cel puţin vreau să vă spun că noi vom avea dublarea acestui volum de vin care urmează să vină pe piaţa UE fără taxe, în regim liber.”

Europa Liberă: Este doar pura întâmplare sau coincidenţă faptul că medicul sanitar şef al Rusiei admite posibilitatea unui nou embargo asupra vinurilor moldoveneşti peste câteva zile?

Vlad Filat: „Trebuie să înţelegem că această dublare a cotei urmează să vină într-o perioadă de timp pentru că urmează să parcurgem o procedură. Însă sprijinul este unul foarte clar, am trimis scrisorile care stau la baza deciziilor care au fost adoptate ieri, dl Dacian Cioloş, care este Comisar pentru Agricultură, dl Fule, în mod special am vorbit la acest subiect şi cu premierul belgian, în concluzie avem acest sprijin şi nu vreau să leg obligatoriu această situaţie de declaraţiile celui pe care l-aţi numit dvs.”

Europa Liberă: De altfel, vinul este ca lumea în care trăim, şi bun şi rău. Se au cumva în vedere măsuri mai drastice de verificare a calităţii exporturilor de vin – iată, posibil majorate - spre UE?

Vlad Filat: „Nu este vorba de măsuri drastice sau mai puţin drastice, este vorba de măsuri fireşti şi generale care vizează orice ţară exportatoare de pe piaţa UE. În acest sens am solicitat şi sprijinul în vederea dotării suficiente şi necesare a Republicii Moldova începând cu laboratoare şi alte mecanisme pe care trebuie să le implementăm pentru ca să asigurăm calitatea produselor. Acest lucru este important în primul rând pentru noi şi nu pentru europeni, noi avem nevoie şi suntem obligaţi să protejăm calitatea produselor noastre care, cum am spus întotdeauna, sunt foarte bune.”

Europa Liberă: Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător presupune că nu vor mai exista bariere în circulaţia mărfurilor, capitalului, serviciilor… Sunt agenţii economici moldoveni pregătiţi să lupte cot la cot, fără prea multe pierderi şi suferinţă, alături de cei străini, pe mica piaţă moldovenească?

Vlad Filat: „Vedeţi, dacă este să facem o analiză sumară chiar, vedem că piaţa din Republica Moldova este demult liberă, nu urmează să avem schimbări radicale în acest sens. Nu este vorba de luptă şi suferinţă, este vorba de racordare la rigorile europene, or dacă noi ne-am propus acest obiectiv – integrarea europeană, trebuie să fim conformi rigorilor europene la toate capitolele. Dacă dorim să circulăm liber şi să beneficiem de toate valorile europene ca şi cetăţeni, urmează să convieţuim cu aceşti cetăţeni europeni având la bază aceleaşi principii şi aceleaşi reguli. Dacă dorim să fim prezenţi pe piaţa economică europeană trebuie să ne ghidăm la fel de toate reglementările pieţei europene. Acest lucru este posibil şi mai mult ca atât este necesar.”

Europa Liberă: Dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Cabinetul este în aşteptarea unor misiuni de evaluare ale Comisiei Europene în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne. Stau lucrurile atât de bine în Justiţie şi Interne, încât aşteptarea Dvs. ca Republica Moldova să obţină o foaie de parcurs pe vize până în toamnă să fie realistă?

Vlad Filat: „Este realistă şi această aşteptare nu este una reieşind din dorinţa noastră, este rezultatul acţiunilor pe care deja le-am întreprins şi urmează să le întreprindem. În septembrie urmează să avem două misiuni de evaluare care vor discuta tematic pe marginea celor patru blocuri de probleme. Noi suntem pregătiţi pentru aceste misiuni şi mai mult ca atât, condiţiile care au fost puse sau care urmează să fie puse pentru a primi această foaie de parcurs sau plan de acţiuni, noi sperăm că le vom obţine în toamna acestui an. Mai mult ca atât, în acţiunile pe care le-am avut până în prezent în relaţiile cu Comisia Europeană şi în general cu partenerii noştri, noi nu am aşteptat obligatoriu să ni se vină cu condiţii, impuneri. Noi am acţionat anticipând foarte multe lucruri şi în acest sens avem şi rezultate.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, Vă mulţumim mult pentru amabilitatea de a ne fi acordat acest interviu.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire