Interviu cu Ingrid Tersman: „Uniunea Europeană este cheia pentru viitorul Moldovei”. Timpul. 18.09.2010.
18.09.2010 ,
 

Mă aşteptam să întâlnesc o doamnă gravă cu statură de viking - un fel de Margaret Thatcher scandinavă. Dar am descoperit o domniţă în rochie violet, cu ochii strălucind şi faţa zâmbitoare. Excelenţa sa Ingrid Tersman, noua Ambasadoare a Regatului Suediei în R. Moldova, a venit la Chişinău în prima zi a toamnei, iar la 15 septembrie i-a înmânat scrisoarea de acreditare preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Are un CV impresionant, ceea ce ne face să fim optimişti vizavi de viitorul relaţiilor moldo-suedeze. Relaţii care, pe durata a mai mulţi ani, sunt o adevărată poveste de succes.

Timpul: Doamnă Ambasadoare, înainte de toate, vreau să salut sosirea Dvs. în RM şi să remarc faptul că ţările nordice, se pare, au decis să stabilească echilibrul de gen în corpul diplomatic de la Chişinău. Astfel, iată că, după Lituania, şi Suedia trimite o femeie pe post de Ambasadoare la noi…Ingrid Tersman: Dacă tot am pornit cu acest subiect, o să vă spun că şi în Suedia drumul femeilor spre o poziţie egală cu cea a bărbaţilor n-a fost unul scurt. A fost un proces de durată, destul de anevoios, inclusiv în serviciul diplomatic. Astăzi, circa 35 de procente dintre ambasadorii suedezi sunt femei. Şi este o cifră impresionantă, dacă e să mă gândesc că în 1994, când am fost angajată eu la Ministerul de Externe, Stockholm avea doar câteva ambasadoare. Aducerea femeilor în funcţii-cheie în stat a fost, înainte de toate, o decizie de politică a guvernului suedez. De aceea, şi din poziţia mea actuală, voi promova egalitatea de gen, care e absolut necesară pentru buna guvernare a unei ţări. Este parteneriatul care poate genera cele mai bune soluţii pentru binele social.

Timpul: Sperăm să le puteţi inocula această convingere şi politicienilor noştri, care deocamdată au desemnat o singură femeie într-o funcţie de ministru. Ingrid Tersman: Sunt ferm convinsă că majoritatea politicienilor din RM văd necesitatea mai multor femei în poziţii mai înalte din cadrul Guvernului. Dar ceea ce pot eu, într-adevăr, să le spun politicienilor din RM e că în viitoarea strategie de colaborare dintre Suedia şi RM, care e în proces de elaborare, problema egalităţii de gen este una-cheie. Ca şi egalitatea altor subiecţi, de altfel.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire