Interviu cu Teodor Baconschi: „Avem acelaşi orizont şi un obiectiv comun”. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.
01.10.2010 ,
 

Teodor Baconschi: „România este membră în Uniunea Europeană şi actualul Guvern al Republicii Moldova îşi doreşte să aducă ţara în Uniunea Europeană atunci când va îndeplini criteriile eventuale de aderare. Prin urmare, avem acelaşi orizont şi un obiectiv comun. Dacă Republica Moldova se apropie de Uniunea Europeană îşi poate păstra şi neutralitatea, conform Constituţiei, se poate dezvolta, poate să întărească democraţia şi să le dea cetăţenilor mai multe libertăţi şi un mai bun mod de a conlucra pentru binele comun. Deci, ăsta e spiritul în care mobilăm noi relaţia bilaterală. Şi ne bazăm pe o tradiţie, pe o comunitate de limbă, de cultură, care ne ajută să dialogăm.”

Europa Liberă: Aţi vorbit depsre păstrarea neutralităţii. Chiar să ajute acest statut de neutralitate soluţionării conflictului transnistrean? În actualele condiţii?

Teodor Baconschi: „Conflictul transnistrean este o anomalie, pe care toată Europa o vede ca atare. E ceva din altă epocă. Trebuie să găsim o soluţie paşnică de dialog între Chişinău şi Tiraspol. Trebuie ca Moldova să aibă integritate teritorială.”

Europa Liberă: De cine depinde cel mai mult?

Teodor Baconschi: „De Rusia. Bineînţeles. De Ucraina, de asemenea. De Uniunea Europeană, de Statele Unite. E un conflict îngheţat, dar care nu trebuie să se dezgheţe, ci trebuie să se rezolve.”

Europa Liberă: Bine, dar Rusia, care a fost practic implicată în declanşarea acestui conflict armat de la Nistru, acum ca mediator de fiecare dată, se zice, că ar sfătui Tiraspolul cum să procedeze, numai ca să nu se ajungă la un consens.

Teodor Baconschi: „Tiraspolul nu poate să trăiască izolat. Trebuie să facă parte dintr-un circuit de schimburi economice, să aibă un orizont şi populaţia de acolo. Cred că dacă formatul 5+2 se reiea oficial înainte de summitul OSCE de la Astana e foarte bine. Putem cel puţin să întrezărim o soluţie. Şi din punctul de vedere al Românie soluţia ar fi instalarea acolo a unor forţe mai ales civile de menţinere a păcii.”

Europa Liberă: Dar asta numai după ce pleacă forţele armate ruse.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire