Interviu cu Nicu Popescu: Numai 6 luni de la dialogul despre vize până la planul de acţiuni. Radio Europa Liberă. 25.10.2010.
25.10.2010 ,
 

Nicu Popescu: În cazul Balcanilor de Vest, problemele teritoriale nesoluționate nu au fost un impediment în dialogul cu UE pe tema vizelor.

Miniştrii europeni de externe au spus astăzi la Luxemburg că abolirea vizelor europene pentru Republica Moldova este un obiectiv pe termen lung. În acest scop, miniştrii au cerut Comisiei Europene să elaboreze un set de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească Moldova înainte de a se califica pentru regimul de vize liberalizat.

La Chişinău, premierul Vlad Filat a salutat decizia miniştrilor europeni, dar a spus că Moldova va fi pregătită în doar un an şi jumătate.

Europa Liberă l-a întrebat pe consilierul premierului moldovean pentru integrarea Europeană, Nicu Popescu dacă Moldova va reuşi în acest răstimp şi condiţia unor graniţe sigure odată ce nu-şi controlează graniţa de la est.

Nicu Popescu: Moldova controlează întregul segment ucrainean care nu se află sub controlul autorităţilor transnistrene. Dacă vorbim de segmentul transnistrean propriu-zis, intrarea în Republica Moldova pe acest segment se face în urma controlului exercitat de autorităţile ucrainene, care este un control riguros. Şi Ucraina se află într-un dialog destul de intens cu Uniunea Europeană (pe tema liberalizării vizelor n.r). Deci nu putem spune că această porţiune a frontierei este necontrolată.

În al doilea rând, există şi alte state cu probleme teritoriale nesoluţionate. Mă refer în special la cazul Balcanilor, unde aceste probleme nu au constituit un impediment în dialogul pe tema vizelor cu Uniunea Europeană.

În al treilea rând, vreau să reamintesc că, în februarie, Republica Moldova împreună cu Ucraina au început procesul de delimitare a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Deci, inclusiv în această direcţie se fac anumite lucruri.

Europa Liberă: Într-adevăr, acest proces a început, dar aşa cum a început s-a şi oprit. Nu a urmat nimic după instalarea primului stâlp de frontieră. Pe de altă parte, miniştrii europeni de externe au cerut Comisiei Europene să elaboreze planul de acţiuni cu Ucraina pe tema vizelor încă în această vară. Speră autorităţile de la Chişinău să ajungă Ucraina din urmă?

Nicu Popescu: Eu nu comentez cea ce se întâmplă în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Ucraina. Însă vreau să vă atrag atenţia asupra faptului că Ucraina a început dialogul pe tema vizelor acum trei ani şi a intrat în faza în care va primi un plan de acţiuni în 2010. Pe când Moldova a parcurs această etapă de la dialogul despre vize până la planul de acţiuni în jumătate de an.

Europa Liberă: Când credeţi că acest plan de acţiuni va fi transmis Moldovei? În cât timp va fi elaborat?

Nicu Popescu: Depinde de viteza cu care va lucra Comisia Europeană. Nu Republica Moldova decide calendarul Comisiei. Cred că este vorba de la câteva săptămâni la o lună şi jumătate sau două. Îl vom primi probabil la sfârşitul acestui an – începutul anului viitor. Deşi, cum spuneam, este o decizie care aparţine Uniunii Europene.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire