Interviu cu Victor Chirilă: Direcţia politicii externe în viitoarea legislatură. Radio Europa Liberă. 01.12.2010.
01.12.2010 ,
 

Formulă incertă, deocamdată, de alianţă, a puterii după scrutinul de duminică. Dar ce se poate schimba în politica externă a Republicii Moldova sau în atitudinea partenerilor europeni faţă de Chişinău după ce se va instala o nouă guvernare? O discuţie la această temă cu Victor Chirilă, directorul Asociaţiei de Politică Externă.

Europa Liberă: Dle Chirilă, ca să intrăm de-odată în tema discuţiei, ce efecte credeţi că ar putea avea scrutinul de duminică asupra viitoarei politici externe a Republicii Moldova?

Victor Chirilă: Totul depinde de viitoarea coaliţie de guvernare. Dacă vom avea o guvernare creată din cele trei componente ale actualei Alianţe pentru Integrare Europeană, vom fi martorii continuării aceleişi agende de politică externă, aceleiaşi agende de reforme pe plan intern, care ne vor apropia şi mai mult de UE, vom continua cu acelaşi ritm negocierile cu privire la liberalizarea regimului de vize, crearea zonei de comerţ liber cu UE, vom fi martorii negocierii şi chiar semnării într-un viitor foarte previzibil a acordului de asociere cu UE, un acord bazat pe două mari principii – integrarea economică a RM în spaţiul UE şi asocierea politică, cu uşa deschisă de a deveni într-o bună zi şi stat membru al UE, dar fără îndoială nu înainte de a îndeplini condiţiile politice şi economice necesare pentru acest lucru.

Dacă însă vom avea o alianţi dominată de partidul comuniştilor, atunci cu siguranţă vom fi martorii aceloraşi evoluţii politice care se înregistrează acum în capitala Ucrainei, în Kiev. Vom avea o politică externă de echilibru între est şi vest, un echilibru care va înclina mai mult spre Moscova decat spre Bruxelles, de asemenea fără îndoială că vom asista la încetinirea ritmului de apropiere de UE, cel puţin în prima jumătate a anului vor exista mari semne de întrebare asupra programului de guvernământ al acestui guvern, asupra angajamentului, seriozităţii sale de a continua acele reforme pe care actualul guvern le-a început şi le-a negociat cu UE şi, de asemenea, nu este clar dacă acel sprijin financiar în valoare de peste 2,6 miliarde de dolari SUA va mai continua să vină în RM dacă această alianţă va fi dominată de Partidul Comuniştilor, pentru că nu este clar dacă Partidul Comuniştilor susţine acel program, program de relansare a RM, care a obţinut acest sprijin electoral.

Europa Liberă: Dar poate schimbarea de macaz anunţată în timpul campaniei electorale, în favoarea de exemplu a uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, era poate doar un mesaj electoral? Poate că intrat într-o alianţă, Partidul Comuniştilor va fi, cum să zic, mai energic în promovarea valorilor europene... ?

Victor Chirilă: Este adevărat că Partidul Comuniştilor a fost foarte abil în a prelua diferite agende de politică externă pentru a-şi satisface un scop anume şi anume menţinerea sau revenirea în cazul dat la putere. Ştim foarte bine că în 2001 a venit cu mesajul aderării RM la Uniunea Rusia-Belarus, apoi în 2005 a luat ca prioritate agenda de integrare europeană, văduvind astfel opoziţia democratică de atunci de acest mesaj. În 2009 a preluat iarăşi discursul de apropiere faţă de Rusia, de stabilire a unui parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, de integrare în spaţiul CSI. În actuala campanie am auzit chiar şi mesaje cu privire la aderarea RM la Uniunea vamală Rusia – Kazahstan-Belarus. Toate aceste lucruri crează o stare de impredictibilitate în RM şi mai ales în raport cu partenerii externi. Niciodată nu ştii ce poţi să te aştepţi de la PCRM, niciodată nu ştii care vor fi evoluţiile în următorii doi ani. Şi acest lucru sigur nu ajută la promovarea agendei noastre de politică externă şi mai ales a agendei noastre de integrare europeană. De aceea eu sunt sceptic în ceea ce priveşte seriozitatea şi sinceritatea PCRM, atât timp cât nu s-au întâmplat în acest partid schimbări calitative. Schimbări calitative atât când vorbim despre maniera în care acest partid înţelege să dialogheze cu partenerii interni şi cei externi, despre maniera în care el înţelege să se angajeze sincer, transparent pentru a promova obiectivele naţionale ale RM.

Europa Liberă: Dv. sugeraţi că o reeditare a AIE ar fi o condiţie sine qua non ca parcursul european al RM să nu fie afectat, din câte înţeleg?...

Victor Chirilă: Personal cred că aceste trei componente ale AIE care au trecut în viitorul parlament sunt forţate de circumstanţe să rămână împreună, să continue agenda de reforme şi de politică externă pe care au avut-o pe parcursul anului acesta şi fără îndoială că ei au sprijinul majorităţii societăţii din RM şi a partenerilor săi externi. Cred că partenerii externi aşteaptă ca această alianţă să rămână la putere, dar în acelaşi timp să fie mai solidă, să aibă un mecanism clar de soluţionare a problemelor, eventualelor discordii care pot apărea pe parcursul actului de guvernare şi în acelaşi timp este important ca această alianţă, odată osificată, odată consolidată, să vină cu o anumită platformă de negociere cu Partidul Comuniştilor, de discuţie eu aş spune, pentru a găsi acel compromis necesar pentru alegerea preşedintelui RM. Şi aici cred că se poate ajunge la identificarea unor principii, unor obiective şi unor reforme pe care noul preşedinte se va angaja să le implementezue şi care vor satisface aşteptările Partidului Comuniştilor, astfel dându-i motivaţia necesară pentru a susţine o candidatură la cea mai înaltă funcţie din RM.

Europa Liberă: Se aud şi destule critici din partea şi a unor partide mari, şi a altora, miniaturale faţă de – cum zic fruntaşii acestora - sprijinul deschis şi propaganda masivă în favoarea alianţei din partea exponenţilor instituţiilor europene” şi mai puţină exigenţă. Într-adevăr, mai puţină exigenţă din partea instituţiilor europene, oficialilor europeni, pe fundalul unui sprijin aproape entuziast până acum a acestei alianţe? Sau este totuşi vorba despre un pic de gelozie politică manifestată pentru uz intern, ca să zic aşa?

Victor Chirilă: UE a susţinut agenda de reforme din RM, agenda de politică externă care vine să complimenteze acea agendă de reforme, vine să ajute la implementarea acelor reforme pe care actualul guvern, actuala alianţă s-a angajat să le transpună în practică. Şi de asemenea, UE susţine un set de principii şi valori, care stau la baza Tratatului de constituire a UE şi a actualului Tratat de la Lisabona, care este temelia de bază a UE. Este adevărat că într-o anumită măsură UE a fost tolerantă cu anumite evoluţii mai mult legate de comportamentul politicienilor din AIE. A fost tolerantă pentru a nu pune în pericol parcursul de reforme pe care l-am văzut implementat pe parcursul acestui an. Dar, din câte cunosc, din discuţiile pe care le-am avut cu diplomaţii UE aici şi ai Comisiei Europene, după aceste alegeri, după ce această guvernare va fi consolidată, va rămâne la putere, se va pune accent mult mai dur asupra reformelor pe care RM trebuie să le îndeplinească la capitolul, de exemplu, justiţiei, la capitolul combaterii corupţiei, la capitolul implementării respectării drepturilor minorităţilor, drepturilor omului. Deci, vor fi mult mai hotărîţi de a arăta acele probleme care există şi nu va mai fi toleranţă. Nu va mai fi toleranţă pentru că la mijloc de asemenea este şi acea asistenţă politică majoră de care s-a bucurat RM pe parcursul acestui an, dar şi acea asistenţă financiară impunătoare care a fost acordată ţarii noastre. De aceea, UE nu este indiferentă de evoluţiile din RM. Spre deosebire de Federaţia Rusă, care nu a angajat un dolar pentru promovarea agendei de reforme a RM, Rusia care a rămas în expectativă pe parcursul acestui an şi a favorizat prin această tăcere, prin acest echilibru anumite partide care nu sunt mulţumite de actualele transformări din RM.

Europa Liberă: De altfel, vorbind de înalţimea sa Dolarul sau Euro, îşi poate permite vreun partid care pretinde mai mult sau mai puţin justificat la guvernare să se opună apropierii de UE şi mai ales să renunţe la sprijinul financiar, economic pe care l-a asigurat până acum într-un mod generos UE?

Victor Chirilă: Fără îndoială că va fi greu să facă acest lucru. Partidul Comuniştilor este un partid în mare parte de oameni oportunişti, pragmatici, care nu vor renunţa la acest sprijin şi vor face tot posibilul ca să convingă UE, în mare parte la nivel declarativ, că ei vor continua acest parcurs. Problema este că experienţa trecutului arată că acest angajament pentru integrarea europeană al PCRM nu se transpune şi la nivelul faptelor în totalitate.

Europa Liberă: Domnule Chirilă, vă mulţumim.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire