Interviu cu Eugen Carpov: Pînă la finele anului, Moldova va avea o Strategie de reintegrare a ţării. Tribuna.md. 02.09.2011.
02.09.2011 ,
 

TRIBUNA :  – Este adevărat că Guvernul elaborează o Strategie de reglementare a problemei transnistrene?

Eugen Carpov: – Elaborarea Strategiei reintegrării ţării este prevăzută în Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova 2011-2014. Avem nevoie de o Strategie care să conţină în sine o abordare pragmatică şi acţiuni concrete orientate spre demontarea obstacolelor în calea reintegrării statului şi lichidarea consecinţelor izolării forţate a locuitorilor din zona de est de restul teritoriului Republicii Moldova.

- Cine o elaborează şi cînd va fi gata această Strategie? 

-  Este evident că elaborarea Strategiei pentru reintegrarea ţării necesită o implicare plenară a tuturor instituţiilor centrale de stat şi a societăţii civile. În prezent, se elaborează un prim concept la nivelul comunităţii de experţi. Ulterior, Biroul pentru reintegrare va sistematiza informaţia parvenită, în baza căreia va demara procesul propriu zis de elaborare a proiectului Strategiei. Termenul stabilit de elaborare a acestei Strategii este anul 2011.

- Care vor fi pilonii de baza și dacă se va ţine cont de Legea din 22 iulie 2005 privind principiile de baza ale reglementării transnistrene?

-  Procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în dimensiunile sale de bază – politică şi social-economică, are drept scop restabilirea suveranităţii de stat şi reintegrarea teritorială a ţării, inclusiv reconstruirea spaţiilor unice: politic, constituţional, economic, social, umanitar, de securitate şi apărare. În acest sens vor fi desfăşurate acţiuni pe toate planurile în vederea soluţionării durabile şi cuprinzătoare a problemei principale a conflictului şi anume elaborarea şi adoptarea statutului juridic special al regiunii transnistrene în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Legea cu privire la statutul juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria), unanim adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova la 22 iulie 2005, este un document relevant în ceea ce priveşte definirea elementelor de reglementare politică a conflictului transnistrean. În acelaşi timp, autorităţile de la Chişinău sînt conştiente de complexitatea procesului de soluţionare a conflictului, care solicită flexibilitate şi predispunere spre o soluţie bazată pe compromis.

-  Va fi Strategia consultata cu participanții la procesul de negocieri, inclusiv cu Tiraspolul?

-  Este important să menţionăm că în procesul pregătirii documentului respectiv avem tot sprijinul din partea partenerilor noştri internaţionali, în special al Uniunii Europene. În ceea ce se referă la Tiraspol, implicarea va fi posibilă odată cu demararea oficială a negocierilor în formatul “5+2” cînd vor trebui elaborate statutul juridic special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.

- Strategia va fi adoptată de Parlament sau aprobată de Guvern?

- După  finalizarea elaborării proiectului Strategiei, acesta ar putea fi propus spre discuţii reprezentanţilor mediilor academice şi societăţii civile, după care urmează să fie prezentat Consiliului Suprem de Securitate. Ulterior, se vor lua decizii şi la alt nivel.

- Vă  mulţumim pentru interviu.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire