Andrew Wilson: „Este bine pentru Republica Moldova să continue reformele”. Radio Europa Liberă. 19.02.2012.
20.02.2012 ,
 

Andrew Wilson, analist principal la un important centru de cercetări europene - Consiliul European pentru Relaţii Externe, este un bun cunoscător al regiunii Parteneriatului Estic. El a acordat un interviu Europei Libere, realizat de Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Actualmente în Republica Moldova există o Mişcare pronunţată care pledează pentru aderarea la viitoarea zonă Euroasiatică, şi părtaşii acestei opţiuni se declară „adevăraţii patrioţi ai Republicii Moldova”. Pe de altă parte, actualul guvern după o lungă criză politică este prea slab pentru a asigura o promovare în forţă a opţiunii pro-europene. În aceste condiţii care este sfatul dvs pentru cetăţeanul de rînd, cetăţeanul moldovean? Cum să reziste acest cetăţean în faţa ideii deocamdată utopice de integrare în spaţiu euro-asiatic, dar la fel de utopică şi integrarea europeană?  

Andrew Wilson: „Vorbind ca un cetăţean al Uniunii Europene, pot să vă spun că „UE” este un subiect plictisitor. Este vorba despre birocraţie şi reforme economice, despre un proces care evoluează foarte greu. De fapt, Republica Moldova se descurcă destul de bine în unele domenii. Dacă e să mă refer la statele din Parteneriatul Estic: Belarus nu a realizat nicio reformă, Ucraina se degradează economic şi politic, Georgia este un caz interesant, din păcate, nu şi-a dezvoltat democraţia, dar autorităţile sunt bune în realizarea reformelor ce ţin de sectorul public. În Parteneriat, competiţia este limitată. Moldova pur şi simplu a depăşit Ucraina, despre care se credea că este lider în regiune. Ultima oară am fost în Moldova acum patru ani şi acum văd cum Chişinău a evoluat, văd scimbările pe străzi, sunt foarte multe panouri publicitare, nu ar fi un lucru extraordinar, dar sunt nişte schimbări. La Brussels, percepţia este că Republica Moldova înregistrează un progres stabil şi impresionant, dar există probleme politice cum ar fi alegerea preşedintelui. Pe de altă parte, ideea Uniunii Euroasiatice mi se pare foarte vagă. Preşedintele Putin a oferit foarte puţine detalii despre această uniune. Lipseşte o campanie de promovare, există lacune în acest proiect, mai ales în ceea ce ţine de subiectul energetic, care este problema numărul unu pentru multe ţări post-sovietice. În concluzie, din cîte înţeleg, Moldova are un electorat divizat.”

Europa Liberă: Există un proverb la mai multe popoare care spune: „nu dai cioara din mână pentru vrabia de pe gard”. În acest caz, Uniunea Europeană este cioara din mână? Pentru că mulţi oameni probabil vizsează la renaşterea Uniunii Sovietice şi tratează viitoarea Uniune Euroasiatică ca pe o URSS reconstruită de Rusia, şi de Vladimir Putin, în special. Este această uniune un proiect fezabil?

Andrew Wilson: „Nu, cred că vorbiţi despre un miracol. Sunt 20 de ani de la prăbuşirea URSS, iar independenţa statelor post sovietice este un fapt real. Doi, Republica Moldova, care acum este mult mai independentă în relaţia cu Rusia şi România, un stat legalizat. În engleză avem un proverb care spune că pasărea din mână e mai preţioasă decît pasărea din copac. Da, Uniunea Europeană este pasărea din mână, o puteţi atinge. Rusia, desigur, propune oferte palpabile, dar acestea tind să fie mai mult politice, este vorba de relaţii comerciale directe, subsidii, etc. Oricum, ei sunt mai puţin credibili pe termen lung. Desigur, nu pot prezice viitorul Uniunii Europene, de aproape 20 de ani noi avem propriile noastre probleme”.

Europa Liberă: Cu riscul de a fi cinic, am să vă întreb: cum aţi putea să-i convingeţi cetăţenii moldoveni că nu este vorba de propagandă pură, că Uniunea Europeană de bună seamă este o perspectivă predictibilă şi favorabilă pentru Republica Moldova?

Andrew Wilson: „Pentru că este în interestul Uniuniii Europene să aibă aproape nu pur şi simpli ţări vecine, dar ţări care să facă parte din marea familie europeană. Europa „Liberă şi Unită” nu este absolut liberă şi nici absolut unită. Este adevărat că UE la moment se concentrează asupra propriilor probleme. Acestea deseori devin mai grave. Nu vorbesc despre un posibil statut de membru pentru Republica Moldova nici măcar în viitorul apropiat. Oricum, este bine pentru Republica Moldova să continue reformele şi să devină mai bună, cu siguranţă  dacă veţi urma regulile, cu greu veţi putea fi refuzaţi. Acesta este secretul succesului Ţărilor Balcanice. Au îndeplinit toate condiţiile, deci nu a existat niciun motiv să nu fie acceptaţi. Poate nu este cazul Serbiei, dar la sigur este cel al Croaţiei.”

Interviu cu Andrew Wilson

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire