Interviu cu Cristian Diaconescu: Singura şansă a Moldovei, progresul în integrarea europeană. Radio Europa Liberă. 03.03.2012.
03.03.2012 ,
 

Europa Liberă: Domnule Diaconescu, aderarea României la spaţiul Schengen va afecta în vreun fel cetăţenii Republicii Moldova?

Cristian Diaconescu: „Nu, categoric nu se pune problema adăugării vreunei măsuri suplimentare în ceea ce priveşte cadrul de liberă circulaţie a bunurilor, persoanelor şi serviciilor. Aşa cum el funcţionează, important este felul în care acest proces va fi mai simplu, prin informatizarea şi conectarea la baza de date a Acordului Schengen, precum şi modul în care să operaţionalizează şi se uniformizează actele şi documentele necesare pentru intrarea într-un stat Schengen.”
 
Europa Liberă:  Simplificarea obţinerii vizei pentru cetăţenii Republicii Moldova poate fi operată?
 
Cristian Diaconescu:
„Cu măsurile luate de noi, practic această viză gratuită se acordă în unu la trei zile. Deci aşa cum avem în acest moment situaţia, eu cred că lucrurile sunt foarte în regulă.”
 
Europa Liberă: Ce şanse acordaţi Republicii Moldova să obţină abolirea regimului de vize până la finele acestui an?
 
Cristian Diaconescu:
„Progresul în integrarea europeană. Este singura şansă şi nu numai. Este singura oportunitate pe care trebuie neapărat la Chişinău să fie pe de o parte conştientizată, iar pe de altă parte întărită.”
 
Europa Liberă: Lecţia de acasă, pe care trebuie s-o facă Chişinăul e dificilă?
 
Cristian Diaconescu:
„Este într-adevăr destul de complicată. Nu este oportun a ne focaliza pe o singură temă. Deci, din acest punct de vedere, dacă doriţi să învăţaţi din experienţa noastră, vă putem spune că întregul pachet de integrare trebuie tratat cu atenţie şi cu determinare, iar voinţa politică trebuie să se manifeste pe toate planurile de integrare europeană. Nu discutăm numai despre aspiraţii, ci despre certitudini din acest punct de vedere.”
 
Europa Liberă: Acquis comunitar este o sperietoare pentru o guvernare?
 
Cristian Diaconescu:
„Nu, este o formulă de reglementare atât la nivel instituţional, cât şi în ceea ce priveşte funcţionarea statului. Este totodată o modalitate prin care cadrul juridic naţional pe toate domeniile se armonizează cu cel european. Deci, cel puţin din punctul de vedere al comerţului, al schimburilor, procedurile vor fi simplificate, uniforme. Acest lucru dă predictibilitate pentru investitori străini şi pentru modul în care se desfăşoară relaţiile economice.”
 
Europa Liberă: UE a vrut să facă din Republica Moldova o poveste de succes. Demnitarii europeni zic că luna de miere s-ar fi terminat. Ce urmează?
 
Cristian Diaconescu:
„Uniunea Europeană doreşte continuarea procesului de lărgire. Povestea de succes nu este o chestiune de emoţie, sau o problemă de moment factuală. Este rezultatul unui demers, este o coordonare a eforturilor şi din acest punct de vedere toată încrederea trebuie păstrată în determinarea statelor europene pentru continuarea procesului de lărgire.”
 
Europa Liberă: Ce şanse oferă Bucureştiul soluţionării conflictului transnistrean?
 
Cristian Diaconescu:
„Bucureştiul nu este parte la negocierile 5+2.”
 
Europa Liberă: Aţi fi dorit?
 
Cristian Diaconescu:
„Nu are importanţă. Ceea ce este important este ca dialogul odată început, un lucru foarte bun, să ajungă şi la concluzii, după părerea mea, un lucru şi mai bun. În acest moment, pe actualul format de care toate părţile sunt interesate să progreseze este foarte bine ca acest interes să se concretizeze într-o decizie. Mă aştept la o decizie, pentru că aceasta ar influenţa extrem de important securitatea şi stabilitatea regională.”
 
Europa Liberă: Alegerile de duminică din Rusia vor influenţa asupra situaţiei din regiune?
 
Cristian Diaconescu:
„Nu pot specula într-o formulă sau alta. Ce pot să vă spun este că există în mod evident aşteptarea unei deschideri spre dialog şi a unor proiecte regionale la care sunt convins că şi Federaţia Rusă este foarte interesată. Din acest punct de vedere, sperăm ca trecerea momentului electoral să ofere certitudinea consolidării instituţionale în Federaţia Rusă pentru a intra în proiecte şi într-un dialog cooperant cât se poate de activ.”
 
Europa Liberă: Relaţiile moldo-ruse depind de relaţiile româno-ruse?
 
Cristian Diaconescu:
„Nu, fiecare ţară îşi construieşte pe baza intereselor sale naţionale pachetul de relaţii bilaterale.”
 
Europa Liberă: Priorităţile pentru diplomaţia de la Chişinău şi cea de la Bucureşti care ar fi?
 
Cristian Diaconescu:
„Din punctul de vedere al diplomaţiei de la Bucureşti în mod evident priorităţile sunt cele care se circumscriu atât unei cooperări în vecinătatea României, inclusiv vecinătatea apropiată, dar şi categoric cele ce ţin de modul în care ne vom armoniza poziţiile în Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică. Sunt organizaţiile în care activăm cu foarte mare responsabilitate şi determinare şi contăm foarte mult pe parteneriatele noastre, unele din ele de nivel strategic cu statele membre.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire