Interviu cu William Hill: O privire de diplomat asupra negocierilor în chestiunea transnistreană. Radio Europa Liberă. 19.07.2012.
19.07.2012 ,
 

După ce OSCE a salutat într-un comunicat de presă rezultatele unei noi runde de negocieri în format 5+2 în chestiunea transnistreană, ținută săptămâna aceasta la Viena, Valentina Ursu a cerut părerea despre mersul discuțiilor fostului șef al misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul american William Hill.

Europa Libera: Ani de zile ati fost un actor important la tratativele privind rezolvarea problemei transnistrene. Cum vedeti acum din afara, de la distanta, procesul de negocieri?

W. Hill: „Cred că, de la sfîrşitul anului 2011, procesul pentru soluţionarea problemei transnistrene a început să se mişte din ce în ce mai mult în direcţia cea bună. Negocierile oficiale au reînceput, dar încă şi mai important, au fost mult mai multe contacte, la nivel de experti, ale grupului de contact, ale grupurilor de lucru între cele două părţi şi, de la schimbarea administraţiei in regiunea transnistreană, la sfîrşitul anului 2011, remarcăm o îmbunătăţire reală a atmosferei din relaţiile dintre cele două părţi care negociază - Transnistria şi Republica Moldova -, la toate nivelele.

Cred că e un semn încurajator, cred că lucrurile merg în direcţia cea bună şi dacă ele pot să meargă mai departe în acest fel, există promisiuni pentru succese reale în procesul de negocieri.”

Europa Libera: S-a lasat sa se inteleaga ca problemele politice pot fi abordate deja în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, care vor avea loc în toamna la Viena. Secretarul General al OSCE, aflat in vizita in Moldova, spunea ca mai devreme sau mai târziu vor fi nevoiți să discute statutul Transnistriei. A venit sau inca nu momentul pentru asemenea discutii?

W. Hill: „Cred că este prea devreme să vorbim despre statutul regiunii. Sunt multe care s-au întîmplat în cei șase ani în care nu au fost convorbiri reale, contacte neoficiale, şi cred că procesul a început să fie reluat, dar rămîn o mulţime de chestiuni practice, implicînd transport, comunicaţii, călătorii, afaceri; si toate aceste probleme pot fi abordate odata ce convorbirile continuă.

Cred că putem vedea cu totii anumite progrese şi putem aştepta mai multe rezultate concrete în anumite domenii, si toate astea sunt evoluţii bune, căci duc la cîştigarea încrederii şi la folosirea acestui moment propice al negocierilor. Eu la asta m-aş uita mai întii.”

Europa Libera: Sunt intamplatoare sau nu discutiile despre o eventuala federalizare a R. Moldova?

W. Hill: „Nu sunt sigur că cineva din guvernul moldovean sau din administraţia transnistreană a început să vorbească despre asta, dar am văzut speculaţii în presă. Nu cred că acum părţile vorbesc despre statutul regiunii. Mă aştept ca acest subiect să apara mai tîrziu.

Sunt la Chişinău numai de o zi şi nu am vorbit cu prea mulţi oameni; s-ar putea ca ei sa imi spună ceva diferit, dar cred că este prea devreme să ne îngrijorăm despre statutul regiunii. Si cred că vorbind despre „federalizare” sau „autonomie” nu este productiv în acest moment. E prea devreme.”

Europa Libera: Dar cui ii revine rolul de a elabora si a propune un proiect de statut pentru regiunea transnistreana?

W. Hill: „Cei doi negociatori, domnul Carpov si doamna Ştanski, reprezentantii părţilor şi oamenii pe care îi reprezintă vor determina statul regiunii în ultimă instanţă, dar părerea mea este - si asta este o opinie strict particulară -, că se progresează în discutarea acestei chestiuni şi dacă procesul va continua aşa după cum a reînceput, o să se ajungă acolo. Şi s-ar putea să obţină ceva ajutor din afară, dar eu nu am mai multe de spus despre asta. Este ceva ce va fi hotarît de ei înşişi.”

Europa Libera: Ati putea sa ne spuneti care sunt asteptarile administratiei de la Tiraspol de la acest process de negocieri?

W. Hill: „Cred că Tiraspolul iniţial speră în îmbunătăţirea relaţiilor, îmbunătăţirea modului în care lucrurile evoluează în regiune, în domenii concrete şi în ultimă instanţă speră să se stabileasca un statut, şi să se poată vorbi despre finalul acestui conflict, cred că s-au făcut ceva paşi, dar a rămas încă foarte mult  de facut.”

Europa Libera: Pozitia Tiraspolului la masa de negocieri este  cea pe care o exprima  si reprezentantii Federației Ruse?

W. Hill: „Ei bine, va trebui să îi întrebaţi pe ruşi despre asta. Cred că unele din interesele Tiraspolului nu sint chiar aceleaşi ca ale Rusiei şi asta nu e surprinzător. Dacă au idei diferite care ar putea să fie soluţia potrivită pentru rezolvarea conflictului, asta nu m-ar surprinde, dar nu ştiu nimic precis.”

Europa Libera: Trupele puternic înarmate ale pacificatorilor ruşi din Transnistria devin inadecvate contextului din această regiune, a declarat secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier. Se discuta despre schimbarea statutului fortelor de mentinere a păcii din zona de securitate a Moldovei?

W. Hill: „Am citit interviul secretarului general al OSCE, domnul Zannier în Komersant. Si el aducea un argument foarte bun despre asta şi anume că operaţiunile de menţinere a păcii au avut un scop foarte precis şi necesar, cînd a fost stabilita misiunea lor, acum exact 20 de ani - vor fi 20 de ani sîmbată - de la semnarea acordului de încetare a focului. Dar condiţiile în regiune s-au schimbat.

In unele aspecte, esenţial, în ultimii 20 de ani, şi nu este surprinzător, nevoia de a avea operaţiuni de menţinere a păcii şi de securitate, s-a schimbat şi ea. În ultimă instanţă operaţiunile refectă această schimbare. Si cred că este o poziţie corecta şi pot să sper ca negociatorii, din toate părţile implicate în formatul 5 plus 2 vor privi această problemă din această perspectivă.”

Europa Libera: Mai in glumă dar mai mult in serios sa va intreb pana cand ar putea staționa armata rusă în estul Moldovei. Pană în care an?

W. Hill: „Eu nu vă pot spune asta ! Cînd am venit aici pentru prima dată în 1999, la summitul de la Istanbul din 1999, toate ţările, OSCE-ul au semnat un acord care prevedea o retragere totală a forţelor ruseşti pînă în 2002. La Porto s-a extins termenul pînă în 2003. Si in perioada aceea am avut suficiente evoluţii pozitive ca sa credem că acest termen ar fi putut fi respectat.

Acum termenul a trecut de mult şi cred că este imposibil să spunem exact cînd anume am putea vedea că acest lucru se întimplă. As spera să se întimple mai curînd decît mai tîrziu, pentru că asta ar însemna că facem progrese şi că am ajunge la o rezolvare a conflictului.”

Europa Libera: Dle ambassador Hill in calitate de fost sef al misiunii OSCE la Chisinau l-ați cunoscut foarte bine pe fostul lider transnistrean Smirnov, pe actualul sef al administratiei de la Tiraspol, l-ați cunoscut…

W. Hill: „...L-am cunoscut foarte, foarte bine pe Şevciuk. A intrat în Parlament cînd eu eram la misiunea OSCE, a fost reprezentantul Transnistriei, sau şeful părţii transnistrene în comisia constituţională comună în 2003 şi a fost speaker al legislativului din Transnistria pentru anii în care am fost acolo. L-am văzut des şi l-am cunoscut. Il consider un om foarte capabil şi talentat şi cred că va fi în stare să foloseasca aceste calităţi şi să contribuie la găsirea unei soluţii conflictului.”

Europa Libera: Dar ce parere aveti despre intalnirile oficiale si mai ales informale dintre premierul Vlad Filat si liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuc?

W. Hill: „Le găsesc foarte bune. Cred că dacă doi lideri sunt capabil să clădească o bună relaţie între ei, asta poate să ajute foarte serios în depăşirea obstacolelor şi ajungerea la rezultate. Cred că este un lucru pozitiv. Nu ştiu ce să aştept de la ei, ar trebui să îi intrebaţi pe domnii Şevciuk şi Filat, dar despre ce ştiu eu, le consider foarte bune.”

Europa Libera: Anunțata vizită la Chisinau a cancelarului german Angela Merkel ar putea sa aduca ceva nou in procesul de solutionare a problemei transnistrene?

W. Hill: „Trebuie să îi întrebaţi pe germani şi cancelaria federală. Faptul că doamna Merkel vine în august este, de asemenea, foarte bine. Si sper că toată lumea implicată va folosi ocazia pentru a face cît mai multe progrese.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire