Interviu cu Arcadie Barbarosie: ,,Doamna Merkel ne-a dorit nouă, Republicii Moldova, să avem aceleași orizonturi ca Uniunea Europeană”. Radio Europa Liberă. 22.08.2012.
23.08.2012 ,
 

Europa Liberă: De la premierul Filat am aflat că suntem în Europa Centrală, pe merit, și Angela Merkel ne-a dorit să avem aceleași orizonturi.

Arcadie Barbăroșie: ,,De fapt, doamna Merkel a reiterat dorința domnului Filat, care citându-l pe cancelarul Adenauer, a zis că toată lumea se află sub același soare, dar nu toată lumea are aceleași orizonturi. Și iată că doamna Merkel ne-a dorit nouă, Republicii Moldova, să avem aceleași orizonturi ca Uniunea Europeană, adică să avansăm pe calea integrării Uniunii Europene pentru a vedea lumea cu toții împreună din Uniunea Europeană. Acesta a fost mesajul doamnei cancelar Merkel, mesaj foarte clar atât pentru societatea moldovenească, cât și pentru, în special pentru, liderii Republicii Moldova. Doamna Merkel a fost clară în mesajul ei, deși nu a folosit formule dure precum a folosit, să zicem, ambasadorul Schuebel la Chișinău. Dar doamna Merkel a punctat foarte clar ce are de făcut societatea moldovenească. Am realizat progrese în procesul de integrare europeană, însă calea este dificilă și este lungă, așa cum a subliniat doamna Merkel. Reformele sunt  ceea ce trebuie să facă societatea, ceea ce trebuie să facă guvernarea, dacă se vrea un progres substanțial în orientarea actuală a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doamna Merkel, de fapt, a venit cu un bonus pentru autorități? Pentru Moldova în general?

Arcadie Barbăroșie: ,,Doamna Merkel a venit cu un bonus pentru societatea moldovenească. A venit cu promisiuni clare - da, noi o să vă susținem, dar efortul este al Dumneavoastră. Noi o să vă ușurăm calea, dar voi trebuie să faceți reformele aici în Republica Moldova. Noi nu putem să lucrăm pentru Dumneavoastră.”

Europa Liberă: Opoziția se simte mai încurajată după asta sau nu?

Arcadie Barbăroșie: ,,Doamna Merkel a reiterat încă o dată că, de fapt, modelul european este modelul în care libertatea de expresie, respectul pentru poziția altuia, drepturile omului și drepturile minorităților sunt lucruri substanțiale. În acest sens, da, opoziția trebuie să se simtă încurajată, dar și opoziția trebuie să se simtă responsabilizată. Ea trebuie să participe la acest proces de reformare, deopotrivă cu guvernarea.”

Europa Liberă: Cum apreciați în general această vizită? Unii spun - un popas scurt de câteva ore. Ce valoare are, la opinia dumneavoastră, această vizită pentru moldoveni, pentru gazde, în primul rând, dar și pe plan internațional?

Arcadie Barbăroșie: ,,Da, este un popas de câteva ore la Chișinău. Dar un popas al cui? Un popas al cancelarului Germaniei, al conducătorului, în fond, unei economii care este locomotiva Europei și care este, în fond, economie de nivel mondial. Nu ne-am fi putut aștepta ca doamna Merkel să vină aici, spre exemplu, și la pescuit sau să meargă la vânătoare, sau să meargă și în turism pentru că timpul domniei sale este extrem de scump. Dar mesajele pe care le-a transmis doamna cancelar sunt foarte clare și după mine, încurajatoare pentru societatea moldovenească.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2020 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire