Interviu cu Ion Bodrug: Experiență și muncă asiduă: fonduri europene așteaptă să fie accesate. Radio Europa Liberă. 12.02.2013.
12.02.2013 ,
 

Experti francezi si români vor oferi sfaturi autoritatilor publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), în domeniul elaborarii si imbunatatirii propunerilor de proiecte, astfel incat acestea sa fie durabile si, cat mai curand, sa obtina (co)finantari din partea fondurilor europene. Diana Răileanu a stat de vorbă despre accesarea fondurilor europene de catre primari cu Ion Bodrug, Directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala NORD.

Ion Bodrug: „În primul rând este vorba despre un proiect realizat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova şi Autoritatea centrală din Franţa, care a implicat şi partea română. Noi primim acest suport foarte preţios pentru că avem de gând să impulsionăm depunerea de concepte ale proiectelor şi să ne pregătim pentru accesarea fondurilor europene, care sunt strict direcţionate pentru Republica Moldova.”
 
Europa Liberă: Dle Bodrug, astăzi, de exemplu, ce îi împiedică pe primarii din Republica Moldova să acceseze fonduri europene?
 
Ion Bodrug:
„În primul rând, noi nu suntem eligibili pentru fondurile structurale europene, dar sunt trei programe pentru care Republica Moldova este eligibilă, şi acestea sunt programe destul de mari, de aceea este necesară experiență şi munca asiduă zi de zi pentru a accesa aceste fonduri. Cred că în baza dezvoltării conceptului de proiecte şi lucrului în echipă cu experţii francezi şi români se va dezvolta şi la noi spiritul de echipă şi se vor cunoaşte procedeele de depunere a proiectelor la fondurile europene.”
 
Europa Liberă: Dar în ce măsură necunoaşterea limbii engleze îi împiedică pe unii primari să acceseze aceste fonduri?
 
Ion Bodrug:
„Eu aş spune că asta nu e o problemă, până la urmă contractezi un specialist care îţi traduce şi depune acest concept de proiect în limba engleză. Când se doreşte se găsesc forţe, se găseşte şi un voluntar care cunoaşte limba engleză şi care poate să traducă calitativ toate documentele necesare. În principiu, da, situaţia nu este cea mai bună la primarii din comunităţi, dar în acelaşi timp eu sper foarte mult şi chiar am multe exemple în care cine doreşte are şi succes.”
 
Europa Liberă: Din experienţa ADR Nord, aţi putea să ne spuneţi care sunt cele mai populare proiecte pe care primarii din sate le realizează cu ajutorul banilor străini?
 
Ion Bodrug:
„Cele mai multe proiecte sunt cele de infrastructură şi de reabilitare, de exemplu, a grădiniţelor, caselor de copii, caselor de cultură, etc. Dar chiar şi analiza noastră arată că la primul apel de propunere de proiecte din 2010 cît şi cel din 2012, circa 70 % din conceptele de proiecte se referă la reabilitarea infrastructurii fizice, adică a porţiunilor de drum, apeductelor, reţelelor de canalizare şi altele.”
 
Europa Liberă: În ce măsură aceste proiecte ar putea juca un rol în eforturile de integrare europeană a ţării?
 
Ion Bodrug:
„În primul rând, noi evident că ne-am străduit să sensibilizăm şi să arătăm ce putem face şi, evident, că asta ne aproprie foarte mult faţă de colegii noştri din alte ţări, pentru că abordarea regională este una foarte importantă şi în Uniunea Europeană. Ei se străduie ca businessul şi ca toate afacerile să se dezvolte anume în oraşele mai mici, ca ulterior acestea să devină un pol de creştere în regiune, or  în jurul oraşelor care oferă servicii se dezvoltă infrastructura pentru alte localităţi şi ca rezultat avem servicii mai puţin costisitoare, drumuri  mai bune şi multe, multe alte beneficii pentru cetăţeanul ţării.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire