Interviu cu Arcadie Barbăroșie: „Votul a fost geopolitic în cea mai mare măsură”. Radio Europa Liberă, 01.12.2014.
01.12.2014 ,
 
După numărarea a peste 87 la sută din voturi, vorbim de următoarele rezultate parţiale ale alegerilor de ieri: Partidul Socialiștilor se află în top - cu aproape 22 %. Urmează Partidul Liberal-Democrat cu 19%, Partidul Comuniștilor cu aproape 18%, Partidul Democrat cu 16% și Partidul Liberal cu 9%. În mandate, dreapta pro-europeană ar acumula acum 54, iar stânga pro-rusească – 47.
Discutăm despre aceste rezultate cu analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice.

Europa Liberă: S-a spus că e un scrutin geopolitic despre votul de ieri, se alege între Europa şi Rusia. Dumneavoastră personal, sunteţi acum lămurit, ce au ales cetăţenii?

Arcadie Barbăroşie: „Parţial lămurit, pentru că, deşi au fost calculate deja circa 80 şi ceva la sută din procesele verbale, totuşi, ca şi număr de alegători, mai este de luat în consideraţie şi votul altora, mai ales în Chişinău. Totuşi, ceea ce am zis rămâne valabil, votul de ieri a fost un vot geopolitic, în cea mai mare măsură. S-a manifestat din plin şi concluziile care vor fi trase, sigur că trebuie gândite foarte şi foarte atent, pentru următorii patru ani.”

Europa Liberă: Dacă ne uităm pe mandate la această oră, 87 la sută din sufragii au fost calculate. În mandate asta ar arăta cam aşa: 54 de mandate pentru dreapta pro-europeană şi 47 pentru stânga, socialiştii şi comuniştii. Aceste rezultate despre ce vorbesc?

Arcadie Barbăroşie: „Nu au fost calculate 87% din buletine, ci 87% din procese verbale. Sunt calculate, sunt operaţionalizate procesele verbale în secţiile de votare mici, acelea se calculează rapid, uşor, şi se transmit la Comisia Electorală Centrală, deci 87% din procese verbale. Ca şi alegător, eu nu am cifre, nu pot să zic ca număr de alegător ce înseamnă aceasta. Cel puţin pe Chişinău, 16% au fost calculate, dar Chişinăul contează mult.

Ceea ce avem deocamdată înseamnă că partidele pro-europene pot forma o majoritate în Parlament, am în vedere Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal. Negocierile nu vor fi simple defel, ţinând cont de faptul că Partidul Liberal a fost chiar şi în opoziţie un an şi ceva, fiind propulsat încolo, aşa cum au declarat liderii acestui partid, de către foştii parteneri de coaliţie.

Probabil Partidul Liberal va cere mult mai mult acum. Aşa cum au vrut întotdeauna, vor cere aşa-numitele ministere de forţă, sau cel puţin unul din ele, sau agenţii care au drept de investigaţie. Ceea ce este important să notăm, este faptul că partidele pro estice, Partidul socialiştilor în primul rând, deocamdată conduce în cursa electorală, adică conduce în procesul de numărare a voturilor.”

Europa Liberă: Câteva săptămâni în urmă se discuta dacă Partidul socialiştilor condus de Igor Dodon trece pragul. Acum, e pe primul loc, conform acestor rezultate parţiale. Această ascensiune a PSRM, cum vi s-a părut, va surprins, vi s-a părut ceva firesc, după scoaterea din cursă a unui concurent electoral?

Arcadie Barbăroşie: „Aşa după cum au declarat mai mulţi analişti, care urmăresc procesul politic şi electoral de la noi, marea majoritate a electoratului partidului Patria au migrat spre Partidul socialiştilor. Era şi de aşteptat lucrul acesta. Chiar s-a mai discutat, dacă nu este cumva un truc gândit din timp, această scoatere din cursa electorală a lui Renato Usatîi, pentru a consolida Partidul socialiştilor şi pentru a-i crea în parlament o fracţiune cu un număr confortabil de voturi, care ar fi în stare să promoveze aici interesele Moscovei. Susţinut în mod deschis de către Kremlin, este şi acea sesiune foto cu domnul Putin, domnul Dodon va continua să promoveze aici interesele Kremlinului, în detrimentul intereselor obiective ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroşie, dar dacă ar fi un truc, atunci s-ar fi făcut cu mâna actualelor partide de la guvernare, sau cum?

Arcadie Barbăroşie: „Dar ce nu s-au mai făcut lucruri din astea? S-au mai făcut şi în trecut lucruri din astea. Câteodată mă gândesc că pe parcursul celor cinci ani de guvernare a partidelor pro europene, câte trucuri s-au făcut contra intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ale poporului, prin intermediul acelor aflaţi la guvernare. Să ne amintim de faimoasa privatizare a Băncii de economii, concesiunea aeroportului.

Sigur că Pădurea Domnească este o prostie locală, dar faptul că corupţia nu a fost combătută aşa cum se aştepta cetăţeanul, câteodată mă gândesc că şi aici au lucrat, deşi nu sunt adept al teoriilor conspiraţioniste, şi aici s-a lucrat prin intermediul unor agenţi de influenţă, plasaţi în funcţii importante. Eu sper că până la urmă, partidele pro-europene îşi vor consolida poziţia. Pare a fi mai mult sau mai puţin bine, cu 54 de locuri în Parlament, posibila coaliţie pro-europeană ar putea forma un guvern, dar ar trebui să mai rezolve nişte probleme. În special cea cu alegerea preşedintelui, pentru a-şi asigura guvernarea pentru următorii patru ani. Şi sigur că ceea ce trebuie să facă, şi aici va exista presiune din partea societăţii, presiune majoră, va trebui să revadă în mod radical politicile promovate şi atitudinea vizavi de reforme, în special combaterea corupţiei, reforma justiţiei care a demonstrat încă o dată că este controlată politic.

Acestea sunt, cel puţin, două dimensiuni asupra cărora societatea îşi va concentra atenţia pe parcursul următorilor patru ani de zile. Dar cum ar fi, de exemplu, şi exploatarea nemiloasă a râului Nistru, extragerea materialului pentru construcţie în detrimentul viitorului acestui râu, care asigură cu apă potabilă nu doar Chişinăul, dar şi o bună parte din Republica Moldova, şi partenerii noştri din Odesa, Ucraina. Este şi exploatarea nemiloasă a pădurilor, a ariilor protejate de stat. S-au făcut şi acolo tăieri, care sunt de fapt contra legislaţiei. Sunt o mulţime de probleme, nemaivorbind de legile promise de guvernare, care stau şi până acum moarte în parlament, mă refer la legile pentru promovarea egalităţii de gen.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroşie, revenind la cifrele pe care le avem în faţă, aţi putea spune cine, din punctul dumneavoastră de vedere, este marele câştigător al acestui scrutin şi cine e marele perdant?

Arcadie Barbăroşie: „În pofida faptului că partidele pro est nu au majoritate, marele câştigător trebuie numit Partidul socialiştilor, cel care a pornit de la un nivel destul de jos, în primele sondaje nu trecea de 3-4 procente. Iată că a reuşit, inclusiv datorită trucului cu Renato Usatîi, a reuşit să-şi asigure o fracţiune confortabilă în Parlament. Temporar este pe primul loc, cred că o să mai cadă niţel. S-ar putea întâmpla ca liberal-democraţii să treacă pe locul întâi. Totuşi, Partidul socialiştilor o să fie o forţă destul de puternică în parlament.

Marele perdant suntem noi, acei care vrem reforme în ţară şi care am fost dezamăgiţi de guvernarea din ultimii cinci ani. În rest, să vedem rezultatele definitive. Se pare că Republica Moldova totuşi va înainta pe calea modernizării, modernizării europene. Este foarte important comportamentul Partidului comuniştilor, politicile pe care le vor promova comuniştii în parlament.

Dacă vor înţelege necesităţile ţării, atunci s-ar putea ca să avem şi o coaliţie mult mai largă în parlament. Dacă nu oficializată, cel puţin tacită, în care comuniştii ar putea susţine proiecte promovate de alianţa de la guvernare, dar ar putea să se bucure şi de susţinerea unor proiecte promovate de ei înşişi în parlament. Lucrurile sunt posibile dacă există bunăvoinţă şi dacă există răbdare, şi dacă există dorinţă de a face compromisuri.”

Europa Liberă: Ce fel de stat este Republica Moldova, dacă judecăm după felul cum s-a organizat scrutinul de ieri? Aş vrea să ştiu părerea dumneavoastră, s-a încălcat totuşi, sau nu, dreptul la vot al cetăţenilor moldoveni aflaţi în Rusia, cum vă uitaţi la această problemă? Şi eventual, poate fi asta o scânteie,felul cu s-a votat, unii cetăţenii fiind nevoiţi să meargă acasă pentru că nu au reuşit să voteze?

Arcadie Barbăroşie: „Dacă ne uităm la participarea la scrutin, la alegerile parlamentare trecute, 2009-2010 în Federaţia Rusă, putem trage concluzia că guvernarea nici nu a putut face mai mult. Pentru că nu poţi deschide mai multe secţii de votare, având o statistică respectivă de participare. Totuşi, personal cred că o parte din cetăţenii noştri din Federaţia Rusă, emigraţi în acolo de mai mult timp, sau emigraţi temporar, nu au putut să-şi realizeze dreptul la vot, şi aici este vina guvernării.

Sigur că trebuie să ţinem cont şi de faptul că acele cozi au fost într-un anume fel generate artificial. S-a văzut că au fost organizate autobuze pentru transportarea concetăţenilor noştri la secţiile de votare. În alegerile trecute, sunt cunoscute foarte multe cazuri când moldovenii care doreau să participe la alegeri, atunci când se apropiau de secţiile de votare, deşi erau cu actele în regulă, erau opriţi de poliţişti, li se storcea mită pentru participare, erau ameninţaţi. Acum, iată că autorităţile din Moscova au organizat o susţinere a procesului electoral, au fost forţele de ordine pe loc.

Asta înseamnă că în mare parte, Kremlinul a „promovat” acea participare înaltă la alegeri în Moscova. A fost susţinut Renato Usatîi cu autobuze, cu faptul că i s-a permis să ducă alegătorii la secţiile de votare. Aici impresia mea este confuză într-un fel, pentru că nu am suficientă informaţie şi pentru că într-adevăr cred că ar fi trebuit să existe mai multe secţii de votare.

Pe de altă parte, exista riscul falsificărilor, pentru că lumea a fost adusă în mod artificial încolo. Ar putea să fie aceste incidente de la Moscova o scânteie? Personal nu cred, personal cred că partidele pro est trebuie să fie destul de mulţumite cu rezultatele generale obţinute aici, dar să vedem. Au fost nişte semnale foarte clare din partea autorităţilor de la Chişinău, cu arestarea unor extremişti, cu ce s-a găsit acolo -  armament. Este un semnal că forţele de ordine sunt gata să riposteze la orice încercări de a destabiliza situaţia. Pe de altă parte, am putea să ne aşteptăm la manifestaţii paşnice din partea lor, dacă părtaşii orientării pro Rusia ar vrea să iasă în stradă, să manifesteze în mod paşnic, în conformitate cu legislaţia.” 
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire