Radu Vrabie: Pentru Rusia Este mai Convenabil sa Obţină o Reglementare Formală pentru Conflictul Transnistrean. Ziarul Capitala.
10.09.2008 ,
 

Întrebare: Ce consecinţe pentru Moldova poate avea recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Rusia?

Radu Vrabie: Conflictele din Moldova şi cele din Georgia sunt diferite si in acest sens recunoasterea de catre Rusia a Abhaziei si Osetiei nu va afecta in mod direct conflictul transnistrean si implicit nu va conduce la recunoaşterea Transnistriei. Totusi cred ca vor fi presiuni din partea Rusiei şi regimului de la Tiraspol pentru a obtine cedari din partea Moldovei. Prin aceasta, transnistrenii speră să reintre pe agenda priorităţilor ruseşti, ruşii vor încerca să demonstreze că pot rezolva un conflict altfel decât cu forţa. La moment, pentru Rusia este mai convenabil sa obtina o reglementare formala pentru conflictul transnistrean, in urma careia ea sa fie singura tara care sa controleze Moldova. Considerându-se acum o ţară puternică, ea va incerca sa mentina Moldova, exclusiv în sfera sa de interese. Si in formatul 2+1 (Medvedev, Voronin şi Smirnov) anume Rusia va controla evolutiile evenimentelor în această zonă. De aceea cred ca un plan rusesc nu va duce la obtinerea unei solutii viabile si durabile pentru conflictul transnistrean.

Ce urmează să întreprindă Chişinăul pentru a preveni acest format şi rezoluţiile lui?

Radu Vrabie: Avem nevoie de o coeziune internă, unire a forţelor politice din ţară pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă Moldova, mă refer la independenţa justiţiei, presei, corupţie, atragerea investiţiilor şi organizarea unor relaţii mult mai calitative cu UE. Totodată, se cere mai multă transparenţă în raporturile cu partenerii internaţionali, mai ales cu membrii formatului „5+2” (UE, OSCE, Ucraina şi SUA).

Monitorizarea de către APCE poate influenţa soluţionarea corectă a conflictului Transnistrean?

Radu Vrabie: Consiliul Europei are alt mandat şi nu este implicat în procesul de negocieri, însă ei urmăresc corectitudinea soluţionării tuturor problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, ceea ce, evident, este în interesul nostru. Un test în acest sens vor fi alegerile parlamentare din 2009, care ne va ajuta si la imbunatatirea relatiilor cu UE.

Cine din partenerii externi poate ajuta Moldova în soluţionarea corectă a conflictului de pe Nistru?

Radu Vrabie: Toti partenerii nostri externi, in special UE, SUA si Ucraina. Si drept exemplu, luni, la Viena, in cadrul consultarilor dintre mediatorii si observatorii din cadrul 5+2, UE şi SUA au declarat că ei nu vor sprijini un document semnat doar de formatul „2+1”, dacă nu vor fi consultaţi în prealabil. Daca vom face tot posibilul sa avem asa sustinere, vom putea mai usor sa obtinem o solutie viabila pentru conflictul transnistrean.

Radu Vrabie, Coordonator de Programe APE.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire