Ministrul Externe Andrei Stratan: Republica Moldova nu vrea să fie „o remorcă a Ucrainei“.Adevărul.
19.10.2008 ,
 

Moderator: În primăvară i-aţi promis omologului dumneavoastră Dragoş Comănescu, la Chişinău, că veţi fi de acord ca Româ-nia să deschidă consulate la Cahul şi Bălţi. Mai este valabilă această promisiune?

Andrei Stratan:  Da. Aşteptăm răspuns de la Bucureşti, mai ales că şi noi intenţionăm să deschidem un consulat general moldovenesc la Iaşi.

Moderator: Şi când s-ar putea întâmpla asta?

Andrei Stratan:  Când va fi dorinţă din partea României. Deocamdată examinează problema şi nota noastră privind deschiderea consulatului la Iaşi.

Moderator: În ce stadiu sunt negocierile pentru ceea ce Chişinăul numeşte tratat de bază, iar Bucureştiul “acord pentru cooperare europeană”?

Andrei Stratan:  Tare v-aş ruga, dacă ar fi posibil, să puneţi această întrebare la Bucureşti, pentru că noi avem pe agendă această întrebare la care nu am primit până acum răspuns din România.

Moderator: Este federalizarea Moldovei o soluţie pentru conflictul transnistrean?

Andrei Stratan:  Noi nu luăm în calcul federalizarea statului. Legea adoptată în unanimitate, în Parlament în 2005, prevede o autonomie largă a Transnistriei, dar în cadrul Republicii Moldova. Ne-am inspirat din alte modele, inclusiv din Federaţia Rusă şi Ucraina, şi noi oferim autonomie mult mai mare Transnistriei decât au zone similare din Federaţia Rusă sau Crimeea în Ucraina. Pentru planul nostru de autonomie am primit aprobări de la SUA, UE, Ucraina, dar, deja de un an şi jumătate, aşteptăm încă poziţia Moscovei. În prezent, noi suntem în consultări cu Rusia. Nu negocieri, ci consultări. Sperăm ca, în octombrie, la Viena, să aibă loc o şedinţă în formatul 5 plus 2, la care să vină toată lumea. La această şedinţă aşteptăm reacţia transnistrenilor.

Moderator: După Georgia, se spune mereu că fiecare conflict îngheţat din zona estică e diferit.

Andrei Stratan:  La noi nu e un conflict etnic ori religios, ci unul pur politic. În ultimii doi ani peste 300.000 de transnistreni au primit paşapoarte şi acte moldoveneşti,  mii de tineri vin aici să studieze, gratis, în universităţile moldoveneşti, iar foarte mulţi transnistreni vin la muncă, pentru că acolo nivelul de trai e foarte scăzut. E nevoie de o decizie politică, civilă pentru reintegrare şi chiar crearea unui precedent pozitiv de dezgheţare a unui conflict îngheţat.

Moderator: Moldova speră la aderare, dar, deocamdată, UE nu mai vrea extindere.

Andrei Stratan:  Noi ştim asta şi nu cerem un termen explicit de aderare, doar să existe o decizie politică, nu superficială, la şedinţa Consiliului UE de luna aceasta. Instituţiile europene nu ştiu cum să procedeze cu Republica Moldova. Noi venim după Ucraina, când se iau decizii la Bruxelles. Nu ne aranjează să fim o remorcă a Ucrainei, care nu poate trece înaintea locomotivei.

Moderator: După conflictul din Georgia, simţiţi acum o presiune mai mare din partea Rusiei în ce priveşte Transnistria?

Andrei Stratan:  E inimaginabil că aşa ceva a putut să se întâmple în Georgia. Moldova a susţinut imediat poziţia UE de respectare a integrităţii Georgiei. Pentru noi e important că, după evenimentele din Georgia, Rusia nu a recunoscut Transnistria cum a făcut cu Abhazia şi Osetia de Sud. Cu toate că Smirnov a fost la discuţii în Rusia. Asta ne face să credem că acum există toate premisele pentru o soluţie optimă în interesul Republicii Moldova în formatul 5 plus 2, adică împreună cu Rusia, Ucraina, UE şi SUA. Noi nu vom accepta altceva.

Moderator: Aveţi semnale că ar exista facţiuni mai moderate, cumva opuse grupului Smirnov?
Andrei Stratan:  Regimul din Tiraspol nu e unit, dar nici nu se poate vorbi de pluralism adevărat.
Dar, în ultimul timp, e o oarecare mişcare pozitivă de ieşire de sub subordinea ideologică a lui Smirnov şi a echipei sale. Dar e nevoie mai ales de ajutor de la Comisia Europeană, pentru că oamenii obişnuiţi au obosit.

Moderator: După conflictul din Georgia, mai mulţi politicieni ruşi au ameninţat Moldova să nu se apropie de Europa şi cu atât mai puţin de NATO. Cum vedeţi aceste declaraţii?

Andrei Stratan:  În constituţia Moldovei e prevăzută neutralitatea, încă de la independenţă. Nu intenţionăm să o schimbăm. Dar dorim ca această neutralitate să fie respectată de toţi, inclusiv de Moscova prin evacuarea trupelor ruse din Transnistria, de pe teritoriul Republicii Moldova. Deci dacă suntem neutri, vrem să fim neutri pentru toţi. Şi dacă e un singur militar străin tot e o încălcare a teritoriului şi neutralităţii Republicii Moldova. Ruşii au trupe de menţinere a păcii, dar e pace deja de ceva vreme în Transnistria. Cred că trebuiau să plece demult. http://www.adevarul.ro/articole/acordul-romania-moldova-intrebati-la-bucuresti.html

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire