Condiţionările UE și Condiționările comuniştilor. Interviu cu Grigore Petrenco, Vice-Preşedintele Parlamentului RM. Europa Liberă. 16.06.2009.
16.06.2009 ,
 

Elena Cioina, Europa Liberă: Sunt dispusi comunistii sa raspunda acestei oferte, daca poate fi numita asa, facuta de ministrii europeni de externe?

Grigore Petrenco: Eu nu as fi de acord cu aceste concluzii si scenarii apocaliptice care au fost descrise de domnul George Dura. Totusi concluziile si esenta acestei declaratii consta in altceva. Consta in primul rand in decizia de a adopta mandatul pentru inceperea negocierilor si in dorinta si vointa Uniunii Europene de a incepe negocieri asupra noului acord mai aprofundat cu Republica Moldova. Eu as prefera sa nu interpretez formularile care sunt incluse in aceasta declaratie, deoarece ar fi mai bine de citat concret textul acestei declaratii, decat de a face interpretari. Pentru ca mie mi se pare ca acest document nu este unul critic fata de Republica Moldova, fata de Guvernul Republicii Moldova. Este destul de balantat, sunt si critici, dar totusi principalul rezultat pentru noi este decizia de a adopta mandatul pentru negocieri.

Valeriu Cater, Europa Liberă: D-le Petrenco, dar fiti de acord, e pentru prima data cand se formuleaza foarte clar conditii: voi faceti una, noi va oferim alta. Asta ce vrea sa insemne, ca de fiecare data cand seful statului si intreaga diplomatie moldoveneasca declarau ca maine-poimaine incepem negocierile cu Uniunea Europeana pentru un nou acord, care va fi semnat in foarte scurt timp, nu au fost decat promisiuni fara acoperire?

Grigore Petrenco: De asemenea n-as fi de acord cu Dvs. Nu exista o conditionare directa sau stricta de incepere a negocierilor. Chiar si domnul Dura a mentionat ca nu exista nicaieri in text mentionarea Romaniei, a vecinului nostru, dar noi am promis inceperea negocierilor in prima jumatate a acestui an, decizia de a incepe discutii, reflectii, pe marginea noului mandat fost luata in iunie anul trecut. Deci a trecut doar un singur an. In acest an noi am lucrat cu partenerii nostri europeni, au avut loc mai multe runde de consultari pentru pregatirea acestui mandat, a fost daca tineti minte decizia din octombrie a Consiliului Ministrilor de Externe destul de pozitiva pentru Republica Moldova. Respectiv, aceste concluzii sunt o continuare a acelei politici a Uniunii Europene fata de Republica Moldova care a fost adoptata inclusiv si la summit-ul de lansare a Parteneriatului Estic, unde am participat si noi. Aceasta declaratie de lansare a Parteneriatuui Estic prevede inclusiv pentru Republica Moldova o perspectiva de semnare a unui acord de asociere. Deci eu nu vad nimic iesit din comun in aceasta declaratie. Cred ca este un succes pentru Republica Moldova si este un progres faptul ca noi am obtinut aceasta decizie de a incepe negocierile cu Uniune Europeana pe marginea noului acord.

Elena Cioina: D-le Petrenco, dar daca e sa revenim totusi la relatiile cu Romania, de ce a fst nevoie de tensionarea lor ca astazi ministrii de externe ai Uniunii Europene sa spuna foarte clar ca Moldova este obligata sa asigure conditii egale de calatorie pentru toti cetatenii din Europa?

Grigore Petrenco: Nu suntem pentru tensionarea relatiilor noastre cu vecinul, cu Romania, si nu noi am fost initiatorii acestor tensionari. Eu cred ca este un subiect aparte, care poate fi discutat. Cu placere, daca ne invitati, venim si explicam pozitia noastra. Noi ne pronuntam pentru relatii de buna vecinatate cu toti vecinii. Trebuie sa avem relatii de prietenie, de parteneriat inclusiv cu Romania. Si ne pronuntam, in primul rand, pentru un Tratat de baza, de prietenie si cooperare cu Romania si a un Acord de frontiera de stat cu Romania. Din pacate, colegii nostri din Bucuresti pana in ziua de azi refuza sa semneze aceste doua acorduri foarte importante in relatiile bilaterale dintre doua tari. Sa vedem care vor fi evolutiile ale acestei pozitii ale autoritatilor din Bucuresti in viitor. Speram ca ei vor intreprinde totusi acesti pasi spre normalizarea relatiilor cu Republica Moldova.

Valeriu Cater: Adica vreti sa spuneti ca autoritatile de la Chisinau conditioneaza in continuare ridicarea regimului de vize cu semnarea Tratatului de baza si a celui de frontiera, asa cum declara foarte recent premierul Zinaida Greceanii?

Grigore Petrenco: Aveti dreptate, noi consideram ca in primul rand trebuie sa avem semnate si sa intre in vigoare ambele acorduri. Si nu intelegem aceasta pozitie categorica a autoritatilor din Bucuresti: de ce ei nu vor sa semneze acordul de frontiera cu Republica Moldova si Tratatul de baza de prietenie si cooperare cu Republica Moldova. Pana in ziua de azi n-am primit argumente convingatoare in acest sens.

Valeriu Cater: Dar in acest caz, nu va temeti ca, totusi, conditionarea care exista, a fost formulata ieri la Luxembourg ca negocierile vor incepe cand asta va deveni posibil, iar aceste negocieri nu vor deveni posibile tocmai pana cand Republica Moldova nu raspunde la indemnul ce i-a fost foarte clar adresat: oferiti conditii egale pentru toti cetatenii Uniunii Europene?

Grigore Petrenco: Eu cred ca in cadrul Uniunii Europene inteleg foarte bine problema relatiilor mldo-romane si ca e o problema foarte delicata. Si din cauza aceasta cred ca nici nu au mentionat in mod concret, expres, in textul acestei declaratii, a acestor concluzii, o conditionare directa cu renuntarea la regimul de vize.

Elena Cioina: Și daca s-ar fi conditionat foarte clar, D-le Petrenco?

Grigore Petrenco: Este o propozitie foarte succinta, in care se spune foarte clar: Consiliul exprima vointa de a incepe negocierile cand permit circumstantele. Eu cred ca noi avem toate sansele de a incepe aceste negocieri in viitorul cel mai apropiat.

Elena Cioina:Aveti deci o perspectiva optimista asupra relatilor Republicii Moldova cu Uniunea Europena …

Grigore Petrenco:: Si cu Romania tot.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire