Interviu cu Gregory Feifer: Cred că inevitabil Moldova se apropie de Occident. Elena Cioina. Radio Europa Liberă. 30.07.2009.
30.07.2009 ,
 

Interviu cu Gregory Feifer (corespondent Europa Liberă)

Alegerile de ieri au fost monitorizate de aproximativ 500 de observatori internaţionali şi aproape 2 700 de observatori naţionali. Comisia Electorală Centrală a acreditat, de asemeni, zeci de jurnalişti străini. Printe ei se află şi corespondentul Europei Libere de la Praga, Gregory Feifer. Gregory e la Chişinău de două zile. A monitorizat în mare parte alegerile din mai multe ţări din spaţiul CSI, inclusiv din Rusia, Ucraina şi Belarus. Am încercat să aflăm de la el cîteva impresii la aceste alegeri.

Gregory Feifer: Am stat de vorbă în aceste zile cu politicieni atît de la partidele din opoziţie, cît şi cu cei comunişti. De asemeni, cu observatorii şi cu oamenii simpli pe care i-am întîlnit la secţiile de votare. Ziua alegerilor mi s-a părut liniştită. Pe oameni i-am întrebat de toate, dar în primul rînd cu cine au votat şi ce speranţe au de la aceste alegeri. Cei de dimineaţă cu care am discutat s-au dovedit a fi simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor, care mi-au spus că ei susţin actuala putere, dar în acelaşi timp nu sînt de acord cu situaţia politică din Moldova, vor stabilitate. Mulţi dintre ei speră la o îmbunătăţire a situaţiei.

Europa Liberă: Dacă e să vorbim despre accesul la informaţie. Aţi făcut mai devreme o comparaţie cu Rusia, unde aproape 80 la sută din presă e controlată de putere. Aţi simţit acelaşi lucru şi în Republica Moldova?

Gregory Feifer: Cred că în Moldova presa e mult mai liberă. Asta chiar dacă atunci cînd am deschis televizorul, parcă aş fi avut un déjà-vu. Sunt foarte multe televiziuni ruseşti. Am trăit mulţi ani la Moscova şi am recunoscut multe din posturile Tv care există acolo. Totuşi atmosfera alegerilor de aici se deosebeşte enorm de mult de cea din Rusia, unde de regulă se ştie aproape cu exactitate cine va cîştiga alegerile. Ziarele, de exemplu, pot face asemenea analize, încît să ştie aproape sigur ce partid şi cît la sută din voturi va lua. Şi nu e vorba de precizii de cîteva procente, dar de jumătate de procent. Aici, desigur, nu poţi să afirmi aşa ceva. E o situaţie asemătoare cu cea din Ucraina, unde nu se ştia cine şi cu cine se va înţelege, cu cine va face coaliţie, cum vor forma Guvernul, etc.

De exemplu în Rusia e foarte greu să intri într-o instituţie de stat. Aici, în principiu, e mai simplu. Nu zic că e uşor de tot, sunt şi aici probleme legate de accesul în instituţiile de stat. Şi nici nu pot să afirm că alegerile au fost în totalitate libere şi corecte. Şi aici au fost folosite resursele administrative, au fost semnalate încălcări. E de la sine înţeles, dar diferenţa e totuşi mare de cea din Rusia sau Belarus, de exemplu. De două zile de cînd mă aflu aici, am observat că dacă oamenii au o părere, ei nu evită să şi-o expună. Cel puţin acum, oamenii au posibilitatea să spună ceea ce cred.

Europa Liberă: Aţi urmărit campania electorală din Moldova de la distanţă. Aţi citit cu siguranţă multe articole. Cu ce impresii aţi rămas? Analiştii şi observatorii de aici a spus că a fost una din cele mai agresive campanii.

Gregory Feifer: Din observaţiile mele, dar ele sunt generale, pot să spun că în mare parte campania a fost una inechitabilă. Avînd în vedere şi faptul că televiziunile ruseşti au o mare influienţă asupra publicului de aici, sigur că acest lucru le-a influenţat oarecum şi convingerile politice ale oamenilor.

Europa Liberă: Aţi prevăzut înainte de afla rezultatele exit-polurilor cine va lua cele mai multe voturi?

Gregory Feifer: Sondajele pe care le-am văzut arătau că opoziţia, luată împreună, va lua mai multe voturi decît partidul comuniştilor şi, într-adevăr, vedem că această tendinţă e în creştere. Dacă într-adevăr Partidul Comuniştilor a pierdut 10 procente, aşa cum arată datele exit-pollurilor, în comparaţie cu rezultatele din aprilie, aceasta e o mare înfrîngere şi e o schimbare foarte mare. Pe de o parte se aştepta un asemenea rezultat, iar pe de altă parte, mulţi politicieni spuneau că vor fi încălcări, falsificări, etc. Noi însă nu ştim ce va fi azi, care vor fi rezultatele oficiale, ce declaraţii vor face partidele. În acelaşi timp, cred că oamenii au ales conştient, ei şi-au exprimat opinia, în primul rînd mergînd la urne.

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că oamenii din Moldova au înţeles că au nevoie de o altă viaţă şi că direcţia în care au mers pînă acum nu e tocmai cea potrivită?

Gregory Feifer: Cred că e anume aşa. Desigur că politica şi societatea nu e alb sau negru. Sigur că presa străină a scris diferit depsre aspiraţiile Moldovei – cea din Occident că Moldova vrea în Uniunea Europeană, cea din Rusia – că ar vrea să rămînă cu Rusia. Aici e o istorie lungă şi complicată, cum sunt complicate şi relaţiile şi alegerile nu sunt făcute pentru a determina în ce direcţie vrea să o apuce Moldova – spre Occident sau spre Rusia. E important, în opinia mea, altceva - că societatea moldoveană a obosit de partidul comuniştilor, de corupţie, de sărăcie şi aceste alegeri sunt de fapt nişte alegeri ale valorilor. Oamenii vor democraţie, presă liberă, dezvoltare economică şi toate aceste valori sunt valori ale Occidentului, deci eu cred că inevitabil - Moldova se apropie de Occident.
 

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire