Interviu cu Valeriu Cosarciuc: Nu cerem favoruri la Moscova: cerem accesul la piaţa rusă asemenea altor agenţi economici. Radio Europa Liberă. 26.11.2009.
26.11.2009 ,
 

Prim-ministrul Vlad Filat a avut aseara o convorbire telefonică cu omologul sau rus Vladimir Putin, discutand si chestiuni ce ţin de eliminarea barierelor în relaţiile comercial-economice, în special soluţionarea problemelor legate de exportul vinului moldovenesc în Federaţia Rusă. Iar Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii se află pe aeroport de unde se va deplasa la Moscova pentru a identifica soluţii pentru deblocarea exporturilor de vinuri în Rusia. Un grup de experti de la ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare se afla déjà in capitala rusa. Pana unde au ajuns negocierile cu partenerii de la Moscova ne va spune chiar domnul Cosarciuc.

Valentina Ursu: Domnule Cosarciuc, stim ca deja la Moscova se afla un grup de experti de la ministerul pe care-l conduceti. La ce nivel sunt negocierile cu partenerii de la Moscova?

Valeriu Cosarciuc: Da, de ieri la Moscova se afla un grup de experti, care discuta cu omologii din Federatia Rusa despre cateva momente foarte importante. Primul: Deschiderea mai multor puncte vamale pentru produsele vinicole din R. Moldova. Anularea asa-numitei „ferestre unice” pentru produsele vinicole din R. Moldova, este a doua chestiune. Si a treia chestiune importanta e recunoasterea reciproca a certificatelor de inofensivitate si de calitate emise de catre institutiile din R. Moldova. Si o a patra chestiune importanta, e vorba despre acreditarea Centrului national de verificare a calitatii produselor alcoolice din R. Moldova, care sa fie abilitat cu drepturi de a emite certificate, care sa fie recunoscute si de partea rusa.

Si alt moment important e ca sa deschida, sa spunem asa, posibilitatile ca agentii economici din R. Moldova sa fie tratati la fel ca si agentii economici din alte tari. Adica noi nu cerem de pilda, favoruri. Noi pur si simplu dorim ca agentii economici din R. Moldova, sa fie tratati la fel ca agentii econommici din Chile, din Argentina, din Australia, din Spania, din Portugalia, astfel ca agentii economici fiind responsabili de calitatea produselor, de inofensivitatea produsului, sa aiba acces pe piata rusa in aceleasi conditii ca si alti agenti economici.

Valentina Ursu: Astazi urmeaza sa aveti o intrevedere cu seful agentiei ruse „Rospotrebnadzor”, Ghenadie Oniscenco. Cunoastem foarte bine despre atitudinea pe care a avut-o domnul Oniscenco pe timpul impunerii embargoului la exportul de vinuri moldovenesti. A fost mai mult o nuanta politica sau chiar au fost probleme ce tinea de calitatea productiei moldovenesti? Ati descurcat itele?

Valeriu Cosarciuc: Eu sunt sigur ca noi vom descurca itele si chiar daca a fost un aspect politic sau poate fi si unul economic. Eu cred ca tot ce s-a intamplat cu vinificatia si cu relatia intre R. Moldova si Federatia Rusa, intre agentii economici din R. Moldova si agentii economici din Federatia Rusa, a fost si un aport al guvernarii comuniste precedente. Fiindca ei si-au dorit foarte ,mult sa puna mana pe acesti agenti economici din R. Moldova, sa controleze fluxurile de marfuri si fluxurile de bani si eu am senzatia si nu numai senzatia, dar in urma analizelor ca asta a fost facut cu buna stiinta de carte de catre cei care au fost la guvernare pana nu demult in R. Moldova.

Valentina Ursu: Se vorbea despre instituirea unui monopol? A fost monopol, totusi?

Vitalie Enache: Si la ce etapa se afla actiunea de demonopolizare a exportului de vin pentru care ati optat?

Valeriu Cosarciuc: Noi acum vom discuta cu partea rusa pentru aceea ca sa avem acces pe piata egal cu agentii economici din alte tari. Si va spun ca noi nu cerem favoruri. Noi dorim doar sa fim recunoscuti ca parte egala in relatiile comerciale. Si am spus de la bun inceput ceea ce vom discuta. In primul rand eliminarea acestei „ferestre unice”, fiindca toate exporturile acum se fac printr-un terminal vamal, de sub Moscova, din orasul Solntevo si asta duce la aceea ca agentii economici suporta cheltuieli adaugatoare daca au nevoie de pilda sa faca exporturi in partea de sud a Rusiei, in regiunea Krasnodar. Atunci inchipuiti-va ca toate transporturile merg intai la nord, inspre Moscova, pe urma se coboara in jos la sud, inspre regiunea Krasnodar sau in alte parti ale Federatiei Ruse.

Si cel mai important lucru ca sa fie permis, ca marfurile sa fie supuse vamuirii si in alte puncte de trecere din Federatia Rusa cum ar fi Breansk, Kaluga, Sankt-Peterburg sau Taganrog. Ceea ce ar permite ca agentii economici din R. Moldova sa acceada pe aceasta piata mult mai lejer si astfel sa-si poata promova produsele lor si sa depinda numai de ei de acuma, daca ei au acolo parteneri, au cumparatori si daca ceea ce ei de pilda promoveaza sunt produse bune, calitative si sunt competitive.

Vitalie Enache: Domnule ministru, stiu ca ati optat pentru recreditarea intreprinderilor viti-vinicole in conditii mai avantajoase, intreprinderi care astazi se afla intr-o situatie dificila, cu credite neachitate la banci si pe de alta parte cu datorii la producatori. Cum poate avea loc aceasta recreditare, in mod avantajos a intreprinderilor?

Valeriu Cosarciuc: Noi am discutat, am avut o intalnire comuna impreuna cu agentii economici din vinificatie si cu bancile comerciale. Este aceasta posibilitate de recreditare, dar abordarea trebuie sa fie nu una generala, dar sa spunem asa, individuala. Fiecare agent economic se aseaza la masa de negocieri cu bancile comerciale si sunt sigur ca vor fi gasite aceste solutii. Asa cum am gasit solutii pentru „Aroma”. Ca multi tipau ca uite noi falimentam „Aroma”. Nu. Noi vom restructura si veti vedea ca noi vom avea posibilitate ca sa recreditam de pilda „Aroma” pe 7 ani, 3 ani de zile perioada de gratie, cu o rata a dobanzii mai mica.

Este foarte important ca managerii sa cunoasca ce vor si sa depuna pe masa un plan de afacere in fata comisiei, pentru ca bancile comerciale nu vor recredita sau nu vor merge in intampinarea agentilor economici, daca ei nu lvor propune un plan de afaceri un cash-flow, adica un flux de numerar foarte clar, ca sa se vada ca prin actiunile urmatoare eu au cumparatori, vor incasa mijloace financiare casa-si poata continua activitatea si sa poata intoarce acele credite, care vor de pilda recontractate in conditii mai avantajoase.

Valentina Ursu: Domnule Cosarciuc, ati raspuns la intrebarea: incotro merge piata strugurilor? Pentru ca din cate am inteles Moldova este in top, in topul celor 20 din cei mai mari producatori si exportatori de struguri din lume, dar preturile sunt mult mai mici. Sunt de trei ori mai mici se pare, decat la principalii concurenti?

Valeriu Cosarciuc: Da. Eu sunt de acord cu dumneavoastra, dar noi acum vom cauta posibilitati ca sa mai reorientam producatorii de struguri si nu numai producatorii, dar si procesatorii ca sa avem si alte produse in afara de vinuri. Adica e posibil de produs si sucuri concentrate, diferite gemuri, alte produse. Noi trebuie sa diferentiem produsele care pot fi obtinute din strugurii de soiuri tehnice si asta ne va permite ca in viitor sa avem posibilitatea ca sa castigam mai multi bani. Adica in primul rand viticultorii, fiindca astazi fiind orientati doar catre intreprinderile de vinificatie, este clar ca sunt dependenti numai de un cumparator sau de un singur tip de intreprindere. De aceea noi in sarcina avem acum ca institutiile noastre de cercetari in domeniul produselor alimentare sa propuna pietii struguri si astfel sa avem posibilitatea ca sa avem mai multe produse diverse.

Valentina Ursu: Salariul mediu pe economie, s-a anuntat ieri ca va fi de 2 950 de lei. In agricultura?

Valeriu Cosarciuc: Noi ne luam ca sarcina ca sa apropiem salariul mediu din agricultura la salariul mediu pe economie, fiindca nu este normal cand avem abordari diferite. De aceea este foarte important ca in agricultura sa se faca investitii, sa se atraga investitii in tehnologii moderne, sa creasca productivitatea si astfel sa avem posibilitatea sa platim mai mult. Adica nu noi, dar agentii economici. E nevoie sa cream conditii si eu vreau sa va spun ca guvernarea Aliantei pentru Integrare Europeana a inceput sa faca aceste lucruri foarte rapid.

Chiar daca au trecutut numai doaua luni, stiti foarte bine ca am eliminat restrictiile la exportul de vinuri tehnice, am eliminat restrictiile la exportul la vinuri in vrac, am eliminat restrictiile la exportul la divinuri si distilate de vin. Asta va permite ca de pilda agentii economici sa-si poata realiza produsele fara ca sa fie influentati de catre institutiile statului. Si vreau sa va spun ca in luna octombrie, dupa ce noi am facut aceste miscari, au crescut practic cu 70 de procente exportul de vinuri peste hotare. Adica daca pana in octombrie noi exportam lunar 10 milioane de dolari de produse vinicole, in luna cotombrie 17 milioane. Adica acesta e un rezultat al activitatii guvernului actual si avem inca multe de facut, dar sunt sigur ca suntem pe cale corecta si este important sa elimina barierele din calea activitatii intreprinderilor, sa cream climatul de afaceri normal si atunci sunt sigur ca si agentii economici se vor restructura, vor putea sa-ti promoveze produsele, sa creeze locuri de munca, sa plateasca salarii mai bune si astfel sa avem posibilitatea sa castigam bani aici la noi acasa, in R. Moldova.

Valentina Ursu: Domnule Cosarciuc, ieri in cadrul sedintei de guvern, premierul Vlad Filat v-a urat succes in negocierile cu partenerii rusi si a adaugat: „ori cu scut, ori pe scut”... ?

Valeriu Cosarciuc: Da. E o urare buna si este important ca noi sa demaram aceste discutii. Noi suntem oameni pragmatici. Intelegem ca nu va fi atat de usor, dar este important sa punctam acele relatii pe care noi dorim sa le dezvoltam si sa punctam acele obiective pe care dorim sa le atingem si sunt sigur ca ele pot fi atinse.

Valentina Ursu: Succes! Multumim pentru bunavointa de a raspunde intrebarilor Europei Libere.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire