Interviu cu Vladimir Filat: Discuţii pragmatice cu Iulia Timoşenco şi Vladimir Putin. Radio Europa Liberă. 20.11.2009
20.11.2009 ,
 

Vlad Filat: Atât cu Ucraina, cât şi cu Federaţia Rusă avem din păcate probleme, care grevează relaţiile noastre şi în consecinţă afectează viaţa şi activitatea cetăţenilor, dar şi a agenţilor economici.

Valentina Ursu: Domnule Filat sa precizam: in relatia cu Ucraina putem vorbi că în viitorul apropiat vom avea eliminarea barierelor la tranzitul unor mărfuri moldoveneşti pe teritoriul ţării vecine?

Vlad Filat: Am primit asigurări din partea premierului ucrainean, doamna Iulia Timoşenco, că aceste decizii vor fi luate, deoarece ele sunt stranii, încalcă chiar si un şir de prevederi ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, parte la care suntem şi noi, şi Ucraina. Dincolo de aceste diferenţe de accize, taxe suplimentare pentru tranzitul produselor alcoolice pe teritoriul Ucrainei, am discutat şi despre perspectiva relaţiilor noastre. Am avut o discuţie foarte pragmatică, care a avut obiective clare.

Valentina Ursu: Şi perspectiva cooperarii moldo-ucrainene care ar fi?

Vlad Filat: Perspectiva este una foarte bună. Depinde acum de noi. Trebuie să fim implicaţi în procesul administrativ, să asigurăm şi un rezultat, valorificând această perspectivă.

Valentina Ursu: Despre această porţiune de teritoriu de la Palanca aţi vorbit?

Vlad Filat: Am vorbit şi despre problemele ce ţin de marcarea frontierei moldo-ucrainene. Săptămâna viitoare urmează să se deplaseze la Kiev experţi de la Ministerul afacerilor externe şi integrării europene pentru a da o nouă vigoare şi de ce nu, mai multa consistenţă în procesul de negocieri. Sperăm că într-o perioadă scurtă de timp sa rezolvam şi această problemă, care este una atât de importanta atat pentru Moldova, cât şi pentru Ucraina.

Valentina Ursu: Domnule premier, desigur că o importanţă aparte o are prima întrevedere pe care aţi avut-o cu omologul dumneavoastră de la Moscova, Vladimir Putin. Care au fost problemele prioritare incluse pe agenda discuţiilor?

Vlad Filat: Am parcurs toate problemele de ordin politic, economic. Am discutat, nu în detalii, dar şi despre problema transnistreana. Am primit asigurări din partea domnului Vladimir Putin, am dat şi noi asigurări că vom avea o relaţie bazată pe respect reciproc, care va fi ghidată de fapt, de pragmatism.

Valentina Ursu: Domnule premier, aţi înţeles de la omologul dumneavoastră rus Vladimir Putin, în ce măsură poate Chisinaul miza pe exportul de mărfuri moldovenesti pe piaţa rusă?

Vlad Filat: Am punctat toate problemele ce ţin de îngrădirea accesului mărfurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Am văzut înţelegere şi chiar o decizie de a rezolva această problemă. Noi vom fi foarte insistenţi în acest sens, pentru a oferi posibilitate producătorilor noştri să revină pe piaţa Federaţiei Ruse.

Valentina Ursu: Cat de curand ar putea ajunge în Moldova creditul rusesc promis de ceva timp?

Vlad Filat: Am abordat şi acest subiect. Urmează la nivel de miniştri ai finanţelor să discute în primă instanţă şi să verifice toţi acei parametri tehnici necesari pentru semnarea acordului de împrumut. Deschidere este. Acest credit avea ca scop ajutorarea cetăţenilor R. Moldova într-o perioadă complicată pe care o traversăm.

Valentina Ursu: Ce atitudine a exprimat premierul Putin vis-a-vis de soluţionarea conflictului transnistrean?

Vlad Filat: Bine, discuţia a fost pe alocuri şi emotivă, având în vedere o situaţie ce ţine de perioada anului 2003. Însă, important este că am ajuns la acelaşi punct de vedere comun că aceste negocieri în vederea reglementării conflictului transnistrean să obţină o nouă dinamică. Ambele părţi, adica Moscova si Chisinaul au spus foarte clar că formatul de negocieri este 5 plus 2 şi urmează să-l activăm.

Valentina Ursu: Unele medii de informare încercau să vă prezinte ca pe un adversar aprig al Kremlinului. Cum l-aţi văzut şi înţeles pe omologul dumneavoastră de la Moscova?

Vlad Filat: Bine, am avut un prim contact şi vreau să vă spun că am văzut o persoană foarte şi foarte pragmatică, care înţelege exact lucrurile. Nu prin prisma speculaţiilor sau prin prisma înţelegerii de catre altii, ci mai degraba prin înţelegere proprie. Am sesizat, încă o dată spun, pragmatism, înţelegere şi o deschidere pentru R. Moldova, pentru relaţiile noastre bilaterale.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire