Interviu cu Excelenţa Sa Krzysztof Suprowicz: Succesul aspiraţiilor de integrare europeană depind de R. Moldova. Infotag. 25.11.2009.
25.11.2009 ,
 

Infotag: Stimate dle Ambasador, la încheierea mandatului Dvs. în R.Moldova, cum apreciaţi relaţiile de colaborare dintre Polonia şi R.Moldova?

Krzysztof Suprowicz: La 15 noiembrie 2009 am sărbătorit cea de-a 15-a aniversare de la semnarea Acordului bilateral de prietenie şi cooperare dintre Polonia şi R.Moldova. Au fost 15 ani foarte fructuoşi, care au servit apropierii popoarelor şi dezvoltării cooperării între instituţiile de stat. Am avut contacte atît la nivelul Preşedenţiei, Guvernului, ministerelor, cît şi la cel al cetăţenilor simpli. Anterior, peste 20 de mii de moldoveni vizitau Polonia anual. Din păcate, numărul acestora s-a micşorat simţitor odată cu aderarea Poloniei la spaţiul Shenghen şi introducerea plăţilor pentru vize. Anul trecut am eliberat circa 8 mii de vize şi sperăm ca în anul curent numărul acestora să fie aproximativ similar.

Infotag: Care au fost direcţiile prioritare ale misiunii Dvs. diplomatice în Moldova?

Krzysztof Suprowicz: În primul rînd a fost vorba nu doar de menţinerea, dar şi de dezvoltarea relaţiilor politice dintre ţările noastre, precum şi de dezvoltarea relaţiilor directe la nivelul instituţiilor centrale de stat. Cred că am realizat aceste obiective. Dacă cu cinci ani în urmă volumul schimburilor comerciale dintre ţările noastre nu depăşea cifra de $74 mil., în 2008 acestea au ajuns la $300 mil. De asemenea, vreau să menţionez că Moldova este un partener foarte bun pentru antreprenorii polonezi, fapt confirmat prin activitatea a peste 1,2 mii de întreprinderi poloneze importatoare de mărfuri în Moldova. În acelaşi timp, în Moldova există peste 200 de companii care se ocupă de exportul produselor moldoveneşti în Polonia. Cred că deficitul comercial cu Polonia poate fi diminuat prin promovarea mai bună a mărfurilor de export din Moldova.

Infotag: Care ar fi recomandările Poloniei pentru R.Moldova în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană?

Krzysztof Suprowicz: Există un şir de recomandări care au fost expuse în raportul Comisiei Europene, Polonia alăturîndu-se acestora. Vreau să punctez doar cîteva aspecte. În cadrul UE avem de a face cu diferite interese ale ţărilor membre. Mă refer la diferenţele ţărilor Europei de Sud-Est şi ale celor din Europa Centrală. Pentru Polonia, desigur, regiunea cea mai apropiată este Europa de Est. Polonia împreună cu Suedia au lansat iniţiativa Parteneriatului Estic, tocmai pentru a atrage atenţia asupra problemelor din această regiune, care, de asemenea, face parte din civilizaţia europeană. Nu putem să ne concentrăm doar spre regiunea Mării Mediterane. Nu avem voie să uităm că în estul Europei există un alt spaţiu care cuprinde Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia.

Infotag: Pe cît de reală este posibilitatea ca R.Moldova să obţină dreptul de liberă circulaţie în UE pînă la finele anului 2012, aşa după cum au promis noile autorităţi?

Krzysztof Suprowicz: Chişinăul trebuie să conştientizeze faptul că obţinerea dreptului de liberă circulaţie în  UE nu presupune doar un proces de negocieri, dar şi de realizări din partea R.Moldova. Sînt absolut convins că acest lucru depinde doar de ţara Dvs., în special de elitele politice, precum şi de eficienţa grănicerilor, vameşilor şi, în ultimă instanţă, de fiecare cetăţean în parte care va călători în anii următori în spaţiul comunitar. Nu depinde de voinţa Bruxellesului, nici a polonezilor, bulgarilor sau românilor. Cred că succesul tuturor aspiraţiilor legate de integrarea europeană depinde în proporţie de 98% anume de R.Moldova. Cerinţele au fost expuse foarte clar, Guvernul ştie ce se aşteaptă de la el. Problema constă în faptul că statul deocamdată nu este în stare să transmită cetăţenilor ce se cere de la R.Moldova. Noi sîntem aici pentru a vă sprijini în acest proces.

Infotag: Polonia a fost printre primii parteneri ai R.Moldova care a răspuns solicitării Guvernului de a-i acorda ajutor financiar, oferindu-i un împrumut de $15 mil. pentru acoperirea deficitului bugetar. Prin ce se explică această promptitudine?

Krzysztof Suprowicz: Dacă autorităţile R.Moldova nu exprimau această solicitare şi dacă nu se adresau la diferiţi parteneri, probabil că nici nu am fi ştiut că există o asemenea problemă. Dar aşa cum guvernul Filat s-a angajat în convorbiri cu diferiţi parteneri, am încercat să fim cît se poate de receptivi. Polonia, deşi nu este nici ea cea mai bogată ţară, a găsit posibilitatea de a acorda Moldovei un împrumut în valoare de $15 mil. Ne simţim obligaţi să facem acest lucru, deoarece îmi amintesc că la începutul anilor 90, cînd a intrat pe calea transformărilor politice şi situaţia internă era chiar mai dificilă decît cea înregistrată în Moldova în prezent, Polonia a beneficiat de ajutor din partea donatorilor străini. Anume din acest considerent a reuşit să înregistreze performanţe la nivel economic. Pe de altă parte, vreau să subliniez că fără reforme profunde în sectorul real al economiei, fără liberalizarea pieţei şi fără lichidarea monopolurilor, economia nu se va dezvolta. Este vorba de nişte procese foarte complexe, care necesită multă răbdare.

Infotag: Care sînt condiţiile acestui împrumut?

Krzysztof Suprowicz: Sînt convins că acestea vor fi unele concesionale. Este vorba de un împrumut rapid şi se aşteaptă ca banii să fie puşi la dispoziţia Guvernului pînă la finele anului. Desigur, cînd este vorba de un împrumut atît de rapid şi perioada rambursării este una scurtă. Acesta urmează să fie ramburasat timp de un an. Dar, aşa cum am spus deja, condiţiile vor fi avantajoase. Dealtfel, condiţiile pentru acest fel de împrumuturi au fost discutate de autorităţile moldoveneşti şi cu reprezentanţii FMI. Prin acest acord Moldova are capacităţi foarte limitate de a împrumuta bani şi de a lua credite. Deci, cineva trebuie să controleze să nu fie făcute prea multe greşeli pe parcursul procesului de guvernare. Însă guvernele ţărilor care se află în situaţie dificilă au această tendinţă de a împrumuta prea mulţi bani, îngreunînd prin aceasta povara fiscală a statului pentru viitor. Recomandările din partea FMI şi a partenerilor ar fi ca Moldova să împrumute bani, dar să aibă grijă să nu depăşească limita posibilităţilor de rambursare.

Infotag: Este cunoscut numele succesorului Dvs.?

Krzysztof Suprowicz: Desigur, acest nume este cunoscut, însă nu este făcut public, deocamdată. Sînt convins că viitorul ambasador al Poloniei în Moldova va fi o persoană care cunoaşte acestă regiune şi, nemijlocit, realităţile din R.Moldova. Va fi un bun cunoscător al limbii, culturii şi problemelor moldovenilor.

Nota Redacţiei: Excelenţa Sa, Krzysztof Suprowicz, a activat în cadrul ambasadei Poloniei la Bucureşti. A fost ambasador la Sana, Yemen. Vorbeşte fluent engleza, româna, araba şi rusa. Este căsătorit şi are doi copii.

Miercuri preşedintele interimar al Moldovei, speakerul Parlamentului, Mihai Ghimpu, l-a decorat pe Krzysztof Suprowicz cu „Ordinul de Onoare” pentru contribuţia în dezvoltarea relaţiilor moldo-polone.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire