Interviu cu Iurie Leancă: „Integrarea europeană nu va fi simplă, dar nici imposibilă". Timpul. 11.01.2010.
11.01.2010 ,
 

Timpul: Dle Leancă, mâine, 12 ianuarie, încep negocierile pentru un nou Acord, de asociere, între RM şi UE. Ce va însemna asta concret pentru cetăţeni?

Iurie Leancă: 12 ianuarie este o dată importantă, dar trebuie să înţelegem că nu în această singură zi se va produce schimbarea calitativă şi cantitativă pentru noi. De fapt, mâine începe un proces care, dacă reuşim să-l parcurgem repede, cu randament şi să-l umplem cu substanţă, va schimba situaţia de ansamblu a RM.

O prioritate vor fi, totuşi, discuţiile privind liberalizarea regimului de vize, care este una dintre aşteptările majore ale concetăţenilor noştri. Am fost întrebat deseori cât timp vor dura negocierile, când vom adera la UE... Ar fi un lucru iresponsabil să mă lansez în pronosticuri. Ceea ce ştiu e că viteza cu care ne vom mişca spre Europa depinde de calitatea reformelor interne şi de capacitatea de a convinge a diplomaţiei moldoveneşti, conjugate cu eforturile societăţii civile. Nu va fi simplu, dar nici imposibil.

Timpul: Cum vor funcţiona echipele de negociatori?

Iurie Leancă: Vor fi patru grupuri, câte unul pentru fiecare domeniu sectorial - politic, justiţie şi afaceri interne, economic, contacte interumane -, iar în calitate de negociatoare-şefă a fost desemnată colega noastră, viceministra Natalia Gherman. În aceste echipe, care per total vor întruni peste 50 de oameni, vor exista reprezentanţi din toate structurile statului; în plus, vom implica şi experţi din societatea civilă. Deci, negocierile cu UE nu vor fi doar treaba şi responsabilitatea MAEIE. De abilitatea negociatorilor va depinde în mare parte viteza cu care ne vom mişca spre Uniune. Totodată, e important să nu uităm că orice negociere trebuie sincronizată cu reformele pe interior. Se va discuta pe domenii foarte concrete. Un singur exemplu: demonopolizarea serviciilor avia. UE ne cere să deschidem piaţa pentru toate companiile ce doresc să vină în RM, aceasta însă va afecta, pe termen scurt, compania de stat. Respectiv, e important ca pe durata acestui proces să vedem dacă „Air Moldova” poate fi viabilă... Beneficiile vor fi însă evidente şi „palpabile” pentru cetăţeni, care astăzi sunt nevoiţi să plătească de două-trei ori mai mult pentru aceleaşi distanţe şi pentru servicii prestate de aceleaşi companii.

Timpul: În raportul de 100 de zile, prezentat la 4 ianuarie, prim-ministrul Vlad Filat a enumerat mai multe succese ale guvernării în domeniul politicii externe. Totuşi, sunt convinsă că aţi intrat şi cu probleme în 2010…

Iurie Leancă: Alianţa pentru Integrare Europeană a preluat puterea în condiţii de adâncă izolare internaţională a RM, cu un mare deficit la capitolul credibilitate şi imagine. Sârma ghimpată ne separa şi fizic, dar şi simbolic de Europa, relaţiile cu vecinii erau proaste, organismele financiare internaţionale - alungate în plină criză… În cele 100 de zile am reuşit să normalizăm relaţia cu vecinii, am readus FMI la Chişinău, am imprimat un nou dinamism şi pragmatism relaţiei cu Bruxellesul, Washingtonul şi Moscova, am obţinut sprijin financiar de la SUA - toate, spre beneficiul RM şi al cetăţenilor ei. Evident că în 100 de zile nu poţi să duci la capăt tot ce ai început. Am reuşit să schimbăm optica asupra relaţiei cu RM şi la Bruxelles, şi în alte capitale europene. Acum trebuie să avansăm, să umplem relaţia cu substanţă şi să demonstrăm prin reforme că suntem parteneri previzibili şi credibili. Doar astfel, în 2010, vom reuşi să consolidăm perspectiva europeană pentru RM.

Timpul: Sunt suficiente 100 de zile pentru a readuce la normalitate un minister care se transformase într-un fel de societate închisă, total netransparentă?

Iurie Leancă: Dacă nu ai o echipă foarte bună nu doar la nivel politic, unde se formulează politicile, ci şi la nivel de implementare, cuvintele rămân simple declaraţii. Readucerea MAEIE la normalitate este o prioritate. Am pus problema reorganizării corpului de ambasadori pe principiul meritocraţiei, în vederea profesionalizării întregului corp diplomatic, ca să ne debarasăm de abordarea opacă şi bizantină în procesul de selectare a cadrelor. Este necesară o relaţie viabilă între Centrală şi misiuni, căci misiunile erau deseori nişte sateliţi care se roteau în jurul „pământului-minister” fără a avea vreo tangenţă cu acesta. Vreau ca, în definitiv, atunci când merg pe coridor, colegii mei să nu se lipească, din inerţie, speriaţi de perete, „ca să treacă nestingherit ministrul”...

Timpul: Acum ambasadorii vor putea să acorde interviuri fără acordul Centralei?

Iurie Leancă: Acordul Centralei e o practică ce funcţionează şi în alte capitale. Dar aceasta nu trebuie să fie un impediment. Nu văd nimic rău în faptul că un şef de misiune acordă interviuri. Capacitatea de a comunica - şi a comunica bine! - cu presa nu este doar un drept, ci şi o datorie a corpului diplomatic. Generarea interesului faţă de RM este şi ea prioritară şi e important să fie promovată o imagine care să reflecte realitatea. Să nu înfrumuseţăm exagerat şi nemotivat lucrurile, căci, în definitiv, discrepanţele ies la iveală. Inclusiv pentru această comunicare eficientă, e nevoie de ambasadori profesionişti.

Timpul: Dar, deja s-a zvonit că funcţiile de ambasador au fost împărţite conform algoritmului politic al AIE, unii organizând şi „licitaţii” pentru misiuni…

Iurie Leancă: Să facă cine şi ce licitaţii vrea! Pentru noi definitoriu este profesionalismul, aşa cum e stipulat şi în programul de guvernare, de altfel. Am vrut să revin în acest minister, unde am muncit timp de 15 ani, din 1986 până în 2001, pentru a transpune în viaţă nişte principii. Nu e simplu. Dar, deocamdată, nu am simţit nicio presiune politică în ceea ce priveşte angajările şi sper nici să nu o resimt. Am rechemat mai mulţi ambasadori, vom face o evaluare a fiecărui angajat al MAEIE. Nu am făcut încă nicio angajare din afară, căci ne-am propus să creăm un mecanism eficient în acest sens - o comisie independentă, în care ministrul nici nu este membru şi ale cărei decizii să fie definitorii pentru angajarea unei sau altei persoane. Iar sâmbătă, la guvern, am discutat despre necesitatea retragerii sau anulării, pentru funcţionarii care nu mai sunt în funcţii, a paşapoartelor de serviciu şi a celor diplomatice.

Timpul: De ce, în pofida promisiunilor făcute deja în calitatea dvs. de ministru, Acordul privind micul trafic la frontiera cu România nu funcţionează?

Iurie Leancă: Pentru că orice acţiune de acest gen e una bilaterală. Am semnat Acordul într-un termen-record, dar alegerile prezidenţiale din România, într-un mod cumva firesc, au sustras atenţia politicienilor de peste Prut de la acest proces. În a doua jumătate a lui ianuarie la Chişinău va sosi omologul meu român, Teodor Baconschi, şi sunt convins că foarte curând Acordul va funcţiona.

Timpul: La acelaşi raport de 100 de zile, aţi insistat asupra atenţiei sporite pe care o veţi acorda diasporei. Cum se va întâmpla asta la modul practic?

Iurie Leancă: În toate vizitele pe care le-am întreprins în afară, singur sau împreună cu prim-ministrul Filat, ne-am întâlnit cu concetăţenii noştri - fie la Roma, fie la Bruxelles, fie la Atena. Am vrut şi astfel să le arătăm că, spre deosebire de fosta guvernare, suntem interesaţi de ei nu doar prin prisma remitenţelor pe care le trimit acasă, ci şi prin cea a problemelor cu care se confruntă. Acum facem o sinteză a acestor întâlniri, iar la una dintre şedinţele apropiate ale executivului urmează să o discutăm, pentru a identifica soluţii la multiplele probleme. Unde va fi posibil, unde nu vom intra pe domenii gestionate strict de statul de reşedinţă, ne vom implica. E vorba de protecţia socială, de asistenţa juridică, de materiale didactice pentru şcolile duminicale, care i-ar ajuta pe copii să nu-şi uite limba, de problemele ce ţin de revenirea acasă, când se fac cozi la intrarea în ţară ori când li se cere un gaj enorm dacă vin cu o maşină mai veche de şapte ani. Dar e vorba şi de aspectele ce ţin de acomodare pentru cei care vor să revină definitiv acasă. Căci, foarte mulţi - spre surprinderea, dar şi bucuria mea - vor să se întoarcă în Moldova.

Timpul: Şi în cazul diasporei, iarăşi, apare problema ambasadelor, majoritatea cetăţenilor noştri fiind nemulţumiţi de prestaţia acestora…

Iurie Leancă: Am spus-o şi în programul de guvernare - vrem să creăm un serviciu consular care să fie la dispoziţia cetăţeanului. Pentru Italia, bunăoară, unde există o comunitate mare şi doar două misiuni diplomatice, la Roma şi Bologna, vom face astfel încât un consul să aibă un program itinerant, aflându-se câte o zi pe săptămână în diferite oraşe ale ţării. E datoria noastră să ajutăm cetăţeanul. Tocmai de aceea, ca un prim pas, în decembrie 2009 MAEIE a inaugurat un Centru de Apel. Telefonând la 080.090990 din orice localitate a RM (apel gratuit de la telefonul fix) şi la               +373.22.690990         +373.22.690990 din străinătate (tarif standard pentru ţara din care se sună), cetăţenii vor primi informaţia consulară de o manieră competentă şi operativă. Cât priveşte ambasadele, le vom monitoriza cu stricteţe. Căci inactivitatea sau proasta lor activitate ne costă prea mult. La începutul lui decembrie 2009, bunăoară, în presa portugheză au apărut nişte articole privind implicarea angajaţilor ambasadei noastre de la Lisabona în traficul de persoane. Şi chiar dacă există prezumţia nevinovăţiei, trebuie să recunoaştem că aceste articole au avut un ecou nu tocmai fericit pentru RM. Câteva zile mai târziu, la Bruxelles, delegaţia portugheză, exact din cauza acelor articole, a avut ezitări în ceea ce priveşte Declaraţia comună UE-RM. Şi a fost nevoie de dialog şi efort ca să-i convingem să-şi ridice obiecţiile. Deci, orice acţiune de acest gen, orice deviere de la normalitate poate crea probleme şi cetăţenilor noştri, şi ţării.

Timpul: Aţi pomenit de Portugalia, dar ce facem cu Spania, ţara care a preluat preşedinţia rotativă a UE din 1 ianuarie 2010? După preşedinţia cehă şi suedeză, care au manifestat un interes sporit pentru zona noastră, inclusiv prin Parteneriatul Estic, dialogul cu Spania pare să fie ceva mai dificil…

Iurie Leancă: Este adevărat că Spania, tradiţional, s-a orientat spre zona mediraneană şi mai puţin spre estul Europei. Tocmai de aceea, trebuie să batem cu mai multă insistenţă la uşa Madridului... Îmi este greu să înţeleg şi să explic ignorarea acestei importante ţări europene de către fosta guvernare. Mii de concetăţeni de-ai noştri muncesc în Spania, o companie spaniolă, „Union Fenosa”, este unul dintre cei mai mari investitori în RM. Această situaţie necesita să fie reparată urgent, din care motiv Guvernul a şi aprobat recent hotărârea de a deschide o ambasadă la Madrid. Sunt convins că vom reuşi să stabilim o comunicare eficientă cu Spania, aşa cum am reuşit să creăm în cadrul UE un grup neformal, „Prietenii Moldovei”. Sunt ţări din Europa Centrală, din cea Occidentală, care ne va ajuta mult în apropierea de UE.

Timpul: Poţi să fii eficient când ştii că te paşte o nouă electorală?

Iurie Leancă: Nu se pune astfel problema. Partenerii noştri au anumite cerinţe faţă de noi, una dintre care e să ne mişcăm într-un cadru legal, inclusiv în sens electoral, ţinând cont şi de opinia instituţiilor europene de profil. Faptul că până acum şi în guvern, şi în parlament, AIE s-a mişcat într-o manieră consistentă în spaţiul legal existent s-a soldat deja cu rezultate pozitive - dovadă e şi declaraţia comună RM-UE, făcută la 21 decembrie la Bruxelles. Indiferent dacă vor fi sau ba alegeri, indiferent când vor fi ele, acest guvern este foarte motivat să promoveze reformele. Iar alegerile sunt un exerciţiu politic firesc şi, în definitiv, pot fi un test şi pentru noi - cât de maturi şi puternici suntem.

Timpul: Totuşi, modificarea atitudinii faţă de RM după instalarea noii guvernări arată clar că pentru Europa contează cine e la putere la Chişinău.

Iurie Leancă: Nu neg că n-ar conta culoarea politică - a demonstrat-o şi participarea premierului Filat la Congresul Partidului Popular European (PPE) de la Bonn. Partide afiliate PPE - cel mai mare din Europa, cu 265 de deputaţi în Parlamentul European - se află la putere în 14 ţări ale UE. În 2010, PLDM şi-a propus să obţină statutul de observator în această mare familie politică europeană. Prin urmare, e firesc că aceste partide din Franţa, Italia, România sau Polonia vor avea mult mai multă simpatie pentru un guvern situat pe o platformă similară. Comuniştii, slavă Domnului, nu au parteneri doctrinari la putere în ţările UE. În plus, ei niciodată nu au ştiut să fie consecvenţi. Dacă ei ar fi demonstrat pragmatism şi constructivism, lumea ar fi făcut abstracţie de denumire şi le-ar fi oferit o deschidere. Dar aici a fost o ipocrizie totală - una spuneau şi alta făceau. Tocmai de aceea, guvernarea comunistă de la Chişinău a eşuat. Spre deosebire de China, bunăoară, cu care toate ţările europene, dar şi SUA, caută să aibă o relaţie cât mai bună şi eficientă.

Timpul: Apropo, care este şi care aţi dori să fie dialogul RM cu China?

Iurie Leancă: Cu China avem interese convergente în probleme de principiu şi aceasta asigură condiţii pentru o cooperare avansată. Autorităţile chineze acordă anual ajutoare nerambursabile RM. Suntem interesaţi în intensificarea schimburilor comercial-economice bilaterale şi am convingerea că 2010 va fi anul intensificării multidimensionale a dialogului dintre statele noastre. În acest context, m-aş referi la Expoziţia Mondială „Shanghai World Expo-2010”, la care se aşteaptă participarea premierului Filat, la şedinţa Comisiei interguvernamentale pentru cooperarea comercial-economică, preconizată să aibă loc la Beijing. China este un jucător din liga superioară pe scena politicii mondiale, un partener care oferă oportunităţi uriaşe. Valorificarea lor depinde exclusiv de capacitatea noastră de mobilizare şi de ambiţie.

Timpul: De ce, totuşi, comuniştii nu au putut stabili un dialog normal cu nimeni?

Iurie Leancă: În discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi omologi de-ai mei, am înţeles un lucru pe care fosta noastră guvernare n-a vrut să-l perceapă nici în ruptul capului: pentru ei contează şi întotdeauna a contat promovarea reformelor, separarea puterilor, garantarea drepturilor omului, a libertăţii presei - adică, respectarea valorilor europene. Mi s-a mai spus că este important că RM a început să discute într-un limbaj constructiv şi civilizat cu vecinii. Un astfel de comportament, care e unul european, în definitiv, este apreciat şi atunci bineînţeles că apare deschiderea... Dar cel mai important e să nu existe decalaje între declaraţii şi acţiuni. Noi, în aceste 100 de zile, am reuşit să păstrăm unitatea între cuvinte şi fapte. Şi încă ceva: obiectivul modernizării şi europenizării RM nu este doar un obiectiv al guvernării, el trebuie să fie unul general şi naţional, prin implicarea tuturor. Integrarea nu se va face doar la Chişinău. Va trebui să mergem în centrele raionale, să pregătim funcţionari care să ştie ce înseamnă să scrie un proiect, unde să-l trimită şi cum să administreze banii care o sa vină. Căci bani sunt mulţi, credeţi-mă. La această etapă, sunt foarte puţine primării unde există asemenea oameni. Acolo unde, însă, aceşti oameni activează, diferenţele sunt evidente.

Timpul: Peste o săptămână, veţi lua avionul spre Washington, pentru a da un nou impuls relaţiei cu Statele Unite ale Americii. În ce va consta acesta?

Iurie Leancă: În aproape douăzeci de ani de Independenţă a RM, SUA au fost un partener bilateral foarte important, de încredere şi foarte generos pe planul asistenţei de dezvoltare. În prezent, facem totul pentru ca relaţia cu SUA să evolueze spre o nouă etapă, cea a unui parteneriat consolidat, cu valenţe strategice, în domenii de interes pentru ambele părţi - politic, economic, de securitate. Vizita premierului Filat la Washington, care se va desfăşura între 19-23 ianuarie, va oferi un contur mai clar acestui proiect ambiţios. Ceea ce am reuşit deja, în virtutea dialogului permanent cu oficialii americani, e sprijinul financiar fără precedent, de mai multe sute de milioane de dolari, care este acordat RM şi prin intermediul Corporaţiei „Provocările Mileniului”.

Timpul: Dvs. aţi revenit în viaţa publică în decembrie 2008, inclusiv cu un interviu în TIMPUL. Unde credeaţi, atunci, că vă veţi fi în ianuarie 2010?

Iurie Leancă: Nu mi-am pus atunci întrebare unde voi fi peste un an sau doi. Am intrat în politică fiindcă, am mai spus, simţeam că RM e pe o traiectorie negativă. Cădere liberă într-o prăpastie... Ca mulţi alţi concetăţeni de-ai mei, eram şi eu într-o dilemă: ori plecăm de aici, unde nu ne mai vedem viitorul, ori ne implicăm pentru a stăvili regimul comunist. Nu m-am gândit neapărat la carieră - aş fi putut rămâne la Haga, în centrul Europei, cu un serviciu fără de stres. Aş fi putut rămâne şi la ASCOM, unde am avut o muncă foarte dinamică. Dar problema se punea aproape ca la Shakespeare: a fi sau a nu fi. O spun fără exagerare şi regret - când începi să ai prea multe regrete, e trist.

Timpul: La sfârşitul acestui halucinant 2009, aţi fost desemnat printre cei 50 cei mai influenţi moldoveni. Cum e să fii o persoană influentă în RM?

Iurie Leancă: Chestia cu influenţa e una foarte relativă, trecătoare şi, în definitiv, e vorba de percepţii. Nu ştiu dacă sunt ori ba influent. Sunt membru al unei echipe viabile, care dispune de facultăţi intelectuale, de abilităţi şi experienţă, are un lider puternic şi ştie exact ce vrea să realizeze. A demonstrat-o de la 25 septembrie 2009 încoace, prin lucruri impresionante, bine structurate. Şi este important ca lumea să vadă diferenţa. Iar noi trebuie să demonstrăm că politica este despre principii, nu doar despre buzunarul propriu, şi să aducem moralitatea în politică. Alături de valori. Căci integrarea europeană înseamnă valori şi respect pentru ele, nu doar posibilitatea de a călători fără vize… Am intrat în Europa anului 2010 cu un mesaj nou şi este important să menţinem pe agenda UE interesul şi dorinţa de a sprijini Moldova. Vrem să fim un partener previzibil şi să venim cu acelaşi mesaj şi în Est, şi în Vest. În 100 de zile, ne-am recâştigat credibilitatea ce fusese irosită în opt ani. Urmează să muncim pentru a spori această credibilitate şi, odată cu ea, sprijinul pentru Moldova. Aşadar, ne aşteaptă un an pe cât de dificil, pe atât de interesant.

Timpul: Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes!

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire