Marianne Mikko Consideră că Liberalizarea Vizelor UE pentru Moldoveni ar Contrabalansa Influenţa Rusiei. Radio Europa Liberă. Transcris APE.
30.10.2008 ,
 

Europarlamentara estoniană Marianne Mikko a declarat că ea, personal, sprijină din toate puterile intrarea Republicii Moldova pe o aşa-numită „cale rapidă” de integrare în Uniunea Europeană şi este bucuroasă să constate că mai ales în ultima vreme Instituţiile Europene au aceeaşi părere.

Întrebată dacă acest entuziasm al ei nu se contrazice cumva cu felul cum fac comuniştii de la Chişinău reforme, doamna Mikko a spus că ea va susţine integrarea europeană a Moldovei, indiferent de cine va fi condusă Moldova. Doamna Mikko a spus, că elita politică moldoveană nu este cea mai simpatică din lume, dar a fost aleasă în mod democratic.

La Bruxelles, a mai spus europarlamentara estonă, predomină acum părerea că Moldova trebuie încurajată şi mai mult în drumul ei spre occident, mai ales după conflictul ruso-georgian din vară. Iar părerea personală a doamnei Mikko este că Uniunea ar face bine să ofere Moldovei relaţii privilegiate şi un nou acord înaintea alegerilor de anul viitor.

În privinţa reformelor economice, doamna Mikko crede că Moldova ar trebui să facă ce-a facut ţara ei natală, adică să le accelereze cât se poate. De altfel, ea vede deja la Chişinău semnale încurajatoare, în primul rând intrarea pe piaţa finaciară a băncilor occidentale.

Când vin băncile străine este un semn bun, a spus doamna Mikko, pentru că acestea creează a bază solidă pentru alte investiţii.

În ce priveşte relaţiile cu Uniunea Europeană, europarlamentară estonă, crede că liberalizarea vizelor pentru moldoveni ar fi un semnal bun şi mai ales meritat, inclusiv pentru că ar contrabalansa influenţa Rusiei. Doamna Mikko a spus că, de vreme ce în Transnistria, şi nu numai, e aşa de uşor să obţii un paşaport rusesc, atunci libertatea de călătorie în vest pentru moldoveni ar fi cel mai bun semnal că Uniunii Europene îi pasă de Moldova. Două milioane şi jumătate de moldoveni, care sunt potenţiali călători în Europa nu sunt un pericol pentru jumătatea de miliard de cetăţeni ai Uniunii Europene, a mai spus doamna Mikko.

Ea a îndemnat moldovenii şi în primul rând autorităţile de la Chişinău să folosească mai bine situaţia norocoasă în care se află, în ce priveşte ajutoarele europene, Banii există, a spus doamna Mikko, dar beneficiarii trebuie să ştie să-i ceară, adică să propună proiecte şi programe interesante.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire