Reglementarea transnistreană între priorităţile OSCE prezidată de Lituania. Radio Europa liberă. 13.01.2011.
13.01.2011 ,
 

Audronius Azubalis s-a pronunţat pentru organizarea unei conferinţe, în iunie, la Vilnius, pe tema libertăţii presei în lume.

Ministrul de externe al Litiuaniei, ţară care deţine anul acesta preşedinţia OSCE, a anunţat că rezolvarea aşa-numitelor conflicte îngheţate este prioritatea principală.

Ministrul Audronius Azubalis a făcut declaraţia astăzi când a dat publicităţii priorităţile preşedinţiei lituaniene a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Azubalis a spus că rezolvarea acestor conflicte din spaţiul OSCE pe cale paşnică prin negocieri trebuie să fie angajamentul de bază al tuturor ţărilor membre, nu doar al preşedinţiei lituaniene.

Ministrul lituanian de externe a anunţat că ţara sa va acţiona pentru reluarea negocierilor privind Transnistria, animarea celor armeano-azere asupra enclavei disputate Nagorno-Karabakh şi va milita pentru o mai mare prezenţă a OSCE în Georgia aflată în conflict cu regiunile sale separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

Mai aproape de graniţele sale, Lituania va acorda o prioritate deosebită situaţiei din Republica Belarus. Audronius Azubalis şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia autorităţilor de la Minsk să închidă reprezentanţa OSCE. Decizia a fost luată de regimul preşedintelui Alyaksandr Lukaşenka la scurt timp după criticile exprimate de OSCE faţă de organizarea alegerilor prezidenţiale beloruse din decembrie şi persecuţiile post-electorale împotriva opoziţiei. Ministrul lituanian de externe a spus că regretă profund evoluţiile din Belarus şi a cerut Minskului să-şi revizuiască decizia de a închide reprezentanţa OSCE.

O altă prioritate a Lituaniei în fruntea organizaţiei care veghează asupra securităţii şi respectării drepturilor omului în Europa va fi să apere drepturile jurnaliştilor şi libertatea presei. Audronius Azubalis s-a pronunţat pentru organizarea unei conferinţe la Vilnius pe tema libertăţii presei în luna iunie, spunând că agresiunea împotriva jurnaliştilor, 1,100 fiind ucişi în lumea întreagă în ultimii 12 ani, nu poate să continue.

Lituania a preluat preşedinţia OSCE de la Kazahstan, o ţară care a fost criticată pentru situaţia drepturilor omului. Între alte priorităţi ale preşedinţiei exercitate de Lituania, ministrul ei de externe a numit combaterea traficului de oameni, arme şi droguri, promovarea toleranţei şi dezvoltarea unor principii comune în domeniul energiei.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire