Preşedintele APCE susţine trecerea Moldovei la etapa post-monitorizare. Info-Prim Neo. 03.04.2012.
04.04.2012 ,
 

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, aflat într-o vizită oficială la Chişinău, a menţionat în cadrul unui briefing de presă că va insista asupra trecerii de la etapa de monitorizare a Republicii Moldova la cea de post-monitorizare.

„ Atunci când mă voi întâlni cu raportorii Comisiei de monitorizare, voi insista să se treacă de la etapa de monitorizare la cea de post-monitorizare. Sunt sigur că voinţa ţării de a trece la următoarea etapă va face ca Asambleea să poată îndeplini acest deziderat”, a declarat Jean-Claude Mignon.

Oficialul a mai spus că în Consiliul Europei se acordă multă atenţie sentimentului de toleranţă, iar Comisia de monitorizare supraveghează dacă toate actele normative sunt aduse la nivelul standardelor internaţionale. Preşedintele APCE a accentuat că Moldova reprezintă o prioritate în mandatul său şi l-a invitat pe prim-ministrul Vlad Filat să efectueze o vizită la Strasbourg, data vizitei urmând a fi concretizată.

Premierul Vlad Filat a declarat la acelaşi briefing de presă, că, până la viitorul summit al Parteneriatului Estic, în septembrie 2013, Moldova va îndeplini toate angajamentele ce ţin de negocierea Acordului de Asociere RM – UE şi Zona de Liber Schimb, Cuprinzător şi Aprofundat. „Urmează să adoptăm acte normative şi să implementăm întreaga agendă de reforme. Sunt obiective ambiţioase, dar realizabile, mai cu seamă că acum avem stabilitatea politică dorită atât de mult”, a spus Vlad Filat.

Premierul şi-a exprimat speranţa că vizita preşedintelui APCE la Chişinău va oferi şi mai mult dinamism relaţiilor bilaterale, dând asigurări că Moldova va îndeplini toate angajamentele ce ţin de domeniul electoral, eliminarea cazurilor de tortură, reformarea justiţie şi construirea statului de drept.

Cei doi oficiali au discutat şi despre reglementarea conflictului transnistrean. Vlad Filat a precizat că în prezent există toate premisele de soluţionare ale acestuia. Premierul a accentuat în context că este nevoie de coerenţă, perseverenţă şi un efort consolidat din partea tuturor participanţilor, inclusiv al APCE.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire