Intensificarea cooperării în domeniul energetic şi oportunităţile investiţionale în Moldova au fost discutate la Bucureşti. mec.gov.md. 27.04.2012.
27.04.2012 ,
 

Discuţiile în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică şi integrare europeană au acoperit o gamă largă de subiecte, fiind examinate chestiuni ce ţin de cooperarea în 12 domenii, însă accentul s-a pus pe colaborarea în domeniul energetic între cele două ţări. Au fost discutate detaliile în vederea realizării proiectului gazoductului transfrontalier Ungheni-Iaşi, părţile convinind să asigure resursele financiare, umane şi tehnice necesare pentru a asigura implementarea de ambele părţi a agendei ambiţioase stabilite în acest sens. Totodată, a fost creat un grup de lucru mixt, care va activa permanent şi se va întruni cel puţin odată pe lună, şi urmează să elaboreze, în cel mult o săptămână, graficul concret de implementare a proiectului.

"Atît pentru România cît şi pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor naţionale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic şi contribuie la consolidarea securităţii energetice a celor doua ţări şi la diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale", a declarat la Bucureşti viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul celei de-a 6-ea sesiuni a Comisiei.

În contextul negocierii Acordului pentru crearea Zonei de comerţ liber comprehensiv şi aprofundat dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a solicitat asistenţa României, dar şi aprofundarea colaborării între cele două ţări, în vederea transferării experienţei acumulate de România în procesul de aliniere la regulile UE în domenii specifice, cum ar fi infrastructura calităţii şi siguranţa alimentară.

În cadrul şedinţei au fost examinate principalele aspecte ale colaborării în domeniul IMM-urilor între cele două ţări, domeniu care va favoriza dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale.

Părţile s-au informat reciproc despre situaţia economică actuală din Republica Moldova şi România, precum şi asupra măsurilor implementate în vederea depăşirii consecinţelor crizei economice mondiale şi consolidării economiei de piaţă. A fost examinată evoluţia relaţiilor comerciale între România şi Republica Moldova, fiind date aprecieri evoluţiilor impresionante din anul trecut, cînd schimburile comerciale bilaterale au crescut cu peste 50%. Totodată, Părţile au convenit să intensifice cooperare în vederea facilitării derulării operative şi fluidizării traficului materiei prime, componentelor şi produselor agenţilor economici de încredere şi/sau autorizaţi în conformitate cu legislaţia vamală a ambelor state, prin birourile vamale de frontieră.

Printre domeniile de perspectivă în care ar putea fi intensificată colaborarea economică se numără comerţul, industria electro-energetică şi a gazelor naturale, întreprinderile mici şi mijlocii, agricultură, transportul, domeniul vamal, reglementare tehnică şi standardizare, protecţia consumatorilor şi a mediului, etc.

Pe finalul şedinţei, a fost semnat protocolul sesiunii a VI-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între Republica Moldova şi România, s-a convenit că sesiunea a VII-a a Comisiei se va desfăşura, la Chişinău, iar între şedinţe urmează a fi continuat dialogul la nivel sectorial şi în cadrul întîlnirilor periodice ale co-preşedinţilor.

În timpul vizitei la Bucureşti, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a avut întrevederi  şi cu reprezentanţii Camerelor de comerţ româno-americane, AmCham, şi româno-britanice, unde au fost prezentate oportunităţile investiţionale în Republica Moldova. Discuţiile s-au axat pe implementarea proiectelor concrete în domenii prioritare pentru economia ţării noastre, cum sunt sectorul TIC, cooperarea industrială şi eficienţa energetică. S-a stabilit o colaborare la nivel executiv privind diseminarea informaţiei ce vizează oportunităţile investiţionale în Moldova în contextul deetatizării şi a creării de Parcuri industriale. S-a convenit, de asemenea, un parteneriat  în organizarea unui schimb de misiuni de afaceri, iar în toamna acestui an urmează a fi organizat, de comun cu membrii AmCham Român, un For de afaceri moldo-român Republica Moldova.

De asemenea, s-a convenit cu reprezentanţii Camerei de comerţ britano-române în vederea promovării Republicii Moldova ca destinaţie pentru investiţiile britanice, având în vedere posibilitatea oferirii soluţiilor de outsourcing pentru activităţi de producere.
"Am dori ca filiera românească să devină una mai activă în atragerea investiţiilor străine în Republica Moldova, în special investiţiile în producţii industriale. Fiindcă, spuneam, noi acum trecem printr-o perioadă de oportunităţi economice pe care le-a avut România la timpul respectiv, iar valul de extindere a multinaţionalelor cu produceri către ţări precum România, Bulgaria, acum a ajuns şi la Moldova. Deaceea în primul rând vrem să preluăm din experienţa bună a României, din lecţiile învăţate în acest proces şi vrem o aprofundare a cooperării în acest sens.”  a declara Valeriu Lazăr.

Notă. România deţine locul doi în topul partenerilor comerciali ai R. Moldova la exporturi şi pe locul 3 la importuri, volumul schimburilor comerciale bilaterale în anul 2011 înregistrând suma de 950,6 mil. USD. Comparativ cu anul precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 50,2%. Exportul de mărfuri, pentru anul 2011, a înregistrat suma de 376,4 mil. USD, majorîndu-se cu 52,8 % faţă de anul precedent şi a constituit 16,9 % în volumul total al exportului din RM. Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din România a însumat 574,2 mil. USD şi a înregistrat o creștere cu 48,5 % în raport cu anul 2010. România deţine o pondere de 11,1 % în volumul total al importului RM. 

Conform informaţiei oficiale, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova funcţionează 498 de întreprinderi cu capital românesc. Soldul investiţiilor din România, alocate conform situaţiei din 01 octombrie 2011, constituie 1,48 mrd. lei (95,3 mil. Euro), ceea ce reprezintă 6,4 % din suma totală a investiţiilor străine în RM.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire