Republica Moldova a semnat un Aranjament Administrativ privind cooperarea în domeniul protecţiei civile între Serviciul Situaţiilor Excepţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a acestuia şi Comisia Europeană. Bruxelles, 30.05.2012.
30.05.2012 ,
 

Republica Moldova astăzi, devine a treia ţară din Vecinătatea de Est care semnează un Aranjament Administrativ privind cooperarea în domeniul protecţiei civile între Serviciul Situaţiilor Excepţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a acestuia  şi Comisia Europeană.

Acelaşi aranjament există deja între Comisia Europeană, Rusia şi Ucraina. Republica Moldova va beneficia de schimbul de experienţă oferit din partea Uniunii Europene în domeniul pregătirii şi prevenirii dezastrelor. Datorită Aranjamentului, aceasta din urmă va deveni mult mai bine pregătită, pentru a colabora cu structurile UE de protecţie civilă în timpul situaţiilor de urgenţă.

Moldova se confruntă cu riscuri recurente, mai ales din cauza inundaţiilor. Mecanismul European de Protecţie Civilă a fost activat de mai multe ori pentru a oferi asistenţă ţării în ultimii ani.

"Ne bucură nivelul ridicat al relaţiilor de cooperare şi coordonare stabilite cu omologii noştri moldoveni în timpul inundaţiilor recente din ţară (iulie-august, 2010)," a declarat Kristalina Georgieva. "Preconizăm să continuăm relaţia respectivă de cooperare şi să consolidăm dialogul dintre noi, iar semnarea unui Aranjament Administrativ reprezintă cea mai indicată modalitate de a realiza acest lucru."

Republica Moldova deja participă în cadrul Programului de Est PPR organizat de către Uniunea Europeană (Prevenire, Pregătire şi Răspuns în cazul dezastrelor naturale şi celor provocate de om), ce intensifică cooperarea în materie de protecţie civilă şi care include un program de instruire şi o serie de exerciţii pentru experţii naţionali cu privire la modul de a lucra cu Mecanismul Comunitar de Protecţie Civilă.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire