Ungaria doreşte o perspectivă clară de integrare europeană pentru Moldova. Info-Prim Neo. 11.09.2012.
11.09.2012 ,
 

Parlamentul Ungariei optează pentru ca Republicii Moldova să-i fie oferită o perspectivă clară de integrare europeană. Această poziţie este prevăzută în textul noului Acord de cooperare privind parteneriatul strategic dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Naţională a Ungariei. Un document în acest sens liderii legislativelor celor două ţări au semna în cadrul vizitei pe care speakerul moldovean Marian Lupu o efectuează la Budapesta, notează Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Direcţiei comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

Potrivit comunicatului, în seara zilei de luni, 10 septembrie, Marian Lupu a avut o întrevedere cu preşedintele Adunării Naţionale a Ungariei, Kövér László.

În cadrul întrevederii, László Kövér a menţionat buna calitate a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, inclusiv pe dimensiunea interparlamentară şi a specificat că, în cadrul Parteneriatului Estic, Republica Moldova este cea mai ambiţioasă ţară şi că Ungaria sprijină fără rezerve suveranitatea ţării noastre. Preşedintele Adunării Naţionale a Ungariei a mai menţionat că ţara sa este gata să împărtăşească şi în continuare din experienţa integrării europene şi că este foarte important ca procesul de extindere al UE să nu bată pasul pe loc.

Cu referinţă la relaţiile dintre ţările noastre, Marian Lupu a menţionat că acestea sunt excepţionale, atât bilaterale, cât şi interparlamentare. El a exprimat recunoştinţă omologului său maghiar pentru suportul Ungariei a aspiraţiilor de integrare europeană ale ţării noastre, dar şi pentru dezvoltarea Proiectul Twinning, pentru găzduirea de către Ambasada Ungariei la Chişinău a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor, pentru activitatea reprezentanţilor Ungariei în Misiunea EUBAM, pentru susţinerea obiectivelor europene ale Republicii Moldova pe parcursul preşedinţiei maghiare a UE şi pentru eforturile ferme în promovarea Parteneriatului Estic în general, şi a Republicii Moldova, în particular. Menţionând suportul Ungariei în contextul aspiraţiilor de integrare europeană a Moldovei, Marian Lupu a specificat că liberalizarea regimului de vize ar consolida societatea şi statalitatea Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul întrevederii, Marian Lupu a semnat cu omologul său maghiar un nou Acord de cooperare privind parteneriatul strategic dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Naţională a Ungariei, în care se face referinţă la Articolul 49 al Tratatului UE şi care prevede perspectiva clară de integrare europeană pentru ţara noastră. Pe finalul întrevederii, Marian Lupu i-a adresat Preşedintelui Adunării Naţionale a Ungariei, Kövér László, invitaţia de a vizita Republica Moldova în cadrul unei vizite oficiale.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire