Consultări între Republica Moldova şi România. MAEIE. 08.11.2012.
08.11.2012 ,
 

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Popov, a avut joi, 8 noiembrie 2012, consultări cu omologul român, Bogdan Aurescu, Secretar de Stat pentru probleme strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Cei doi demnitari au abordat mai multe subiecte de interes comun, printre care evoluţia relaţiilor bilaterale şi perspectivele cooperării în cele mai diverse domenii, asistenţa tehnică acordată RM în procesul reformelor interne şi promovare a obiectivelor de integrare europeană, consolidarea cadrului juridic bilateral şi extinderea cooperării interministeriale.

În cadrul discuţiilor, au fost relevate stadiul excelent al dialogului politic bilateral, confirmat prin realizarea pe parcursul anului curent a unor acţiuni comune şi întâlniri importante, atât la nivel înalt, cât şi la nivel de experţi din diferite domenii.

Abordând problema diversificării surselor energetice, interlocutorii au accentuat valoarea strategică şi interesul în implementarea proiectelor de interconectare energetică a RM cu România, şi implicit, cu sistemul energetic european, prin construcţia gazoductului Ungheni-Iaşi şi joncţiunea liniilor electrice de înaltă tensiune.

Delegaţia română a salutat progresele ţării noastre în îndeplinirea obiectivelor asumate pe plan intern şi extern, reiterând mesajul de susţinere a eforturilor RM în procesul de negociere a Acordului de Asociere, crearea  Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, şi realizarea  Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.  Cu această ocazie, oficialii români au reconfirmat disponibilitatea României de a promova, în continuare, în dialogul lor cu structurile UE şi statele membre, mesajul privind acordarea perspectivei europene Republicii Moldova.  

Viceministrul Andrei Popov a mulţumit partenerilor din România pentru susţinerea acordată în domeniul integrării europene şi sprijinul constant în accelerarea proceselor de apropiere a RM de Comunitatea Europeană.

De asemenea, participanţii la reuniune au pus în discuţie politica regională, cooperarea în cadrul organismelor internaţionale, precum şi stadiul actual şi perspectivele de soluţionare a conflictului transnistrean.

Vizita în Republica Moldova a Secretarului de Stat, Bogdan Aurescu, a continuat cu participarea la ceremonia de inaugurare a sistemului de aprovizionare cu apă potabilă în satul Roşu, raionul Cahul, proiect finanţat de Guvernul României.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire