Semnarea Acordul interguvernamental între RM şi Republica Croaţia privind Parteneriatul European. MAEIE. 06.11.2012.
06.11.2012 ,
 

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a întreprins astăzi, 6 noiembrie 2012, o vizită oficială în Republica Croaţia, la invitaţia omologului croat, Vesna Pusić.

Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Preşedintele Parlamentului, Josip Leko, viceprim-ministrul, Neven Mimica, şi ministrul Afacerilor Externe şi Europene, Vesna Pusić.

Întrevederea cu şeful diplomaţiei croate a oferit o bună ocazie pentru efectuarea unui schimb de opinii cu privire la stadiul actual şi perspectivele dezvoltării relaţiilor moldo-croate, ţinând cont de faptul că, astăzi, a avut loc prima vizită oficială în Croaţia a unui ministru moldovean de externe în istoria relaţiilor bilaterale pe parcursul celor 20 de ani.

Cu acest prilej, dar şi din dorinţa de a avansa şi consolida cooperarea în domeniul integrării europene, cei doi miniştri au semnat Acordul interguvernamental între RM şi Republica Croaţia privind Parteneriatul European, care prevede crearea unei Comisii Mixte, responsabilă de identificarea domeniilor de cooperare şi elaborarea programelor concrete de implementare a prevederilor Acordului, şi stipulează sprijinul Croaţiei pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor, ministrul Iurie Leancă a pledat pentru dinamizarea dialogului politic bilateral, informând partea croată despre progresele Republicii Moldova în dialogul cu UE şi exprimând aprecierea pentru participarea Croaţiei în cadrul Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Totodată, oficialul moldovean a promovat ideea că integrarea europeană este unica cale viabilă pentru crearea unui stat cu adevărat democratic şi o economic de piaţă funcţională.

La rândul său, ministrul Vesna Pusić a susţinut că Republica Croaţia este un avocat ferm al procesului de extindere al Uniunii Europene, ceea ce corespunde atât intersului Republicii Croaţia, cât şi întregii regiuni, şi a exprimat sprijinul pentru acordarea unei perspective europene clare Republicii Moldova, manifestând disponibilitatea pentru împărtăşirea expertizei şi experienţei acumulate cu partenerii moldoveni. Această experienţă ar putea fi transmisă inclusiv prin intermediul Centrului de Excelenţă, creat pe lângă Ministerul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia pentru cooperare cu ţările din Europa de Sud-est şi ale Parteneriatului Estic.

În context, părţile au convenit asupra importanţei consolidării dialogului politic, intensificării cooperării economice şi colaborării pe plan european şi internaţional.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a adresat o invitaţie omologului său croat de a vizita Republica Moldova pe parcursul anului 2013.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire