Dinamica procesului de negocieri în formatul 5+2 este încetinită, oficial OSCE. Info-Prim Neo. 06.11.2012.
06.11.2012 ,
 

Dinamica procesului de negocieri în formatul 5+2 este încetinită în acest moment. Important este ca fiecare parte din acest format să aibă dorinţa pentru rezolvarea conflictului transnistrean, dorinţă de care au dat dovadă la începutul anului. Declaraţia aparţine reprezentantului special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Erwan Fouéré, care s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

„Reînnoirea impulsului care a fost înregistrat este vital pentru continuarea progresului în procesul de negocieri. Este foarte important ca părţile să-şi demonstreze încrederea reciprocă. Acesta este spiritul cu care vom desfăşura următoarea rundă de negocieri, în Dublin”, a menţionat jurnaliştilor ambasadorul Erwan Fouéré.

Şi spicherul Marian Lupu a constatat că procesul de negocieri a cunoscut anumite încetiniri şi o schimbare de retorică în acest dialog. „Mă refer la mai multe subiecte, introducerea taxei pentru livrarea mărfurilor pe dreapta Nistrului, declaraţii care vin în contradicţii cu sensul general al acestor negocieri, mă refer la declaraţiile unilaterale care se fac la Tiraspol, şi nu doar, referitor la statutul independent şi necesitatea recunoaşterii acestui statut pe plan internaţional. Aceste declaraţii nicidecum nu vin în linie cu obiectivele care au fost declarate anterior şi pe care le urmărim cu toţii în formatul 5+2”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Marian Lupu a spus că este necesar să fie depăşită această perioadă dificilă care este atestată. „Lucrurile nu trebuie privite într-o manieră idealistică, nu trebuie să ne ascundem de realităţi. În Irlanda se va reuşi o reîntoarcere a acestui proces într-o albie mai reuşită. Am fost asigurat că toţi au voinţă politică pentru a sprijini acest proces şi mai departe”, a mai adăugat spicherul.

La ultima întrevedere a vicepremierului pentru reintegrare, Eugen Carpov, cu reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Nina Ştanschi, s-a menţionat că există unele neînţelegeri pe mai multe aspecte, în special în domeniul transportului şi telecomunicaţii.

Cea de-a cincea rundă de negocieri în problema transnistreană va avea loc în perioada 27-30 noiembrie.
 

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2019 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire