În Moldova se atestă o capacitate limitată de absorbţie a fondurilor europene. Info-Prim Neo. 06.11.2012.
06.11.2012 ,
 

Republica Moldova se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru extinderea sistemului centralizat de apă şi canalizare. În anul 2011 autorităţile moldoveneşti au reuşit să utilizeze circa 80 la sută din totalul finanţărilor europene. Experţii europeni urmează să evalueze această capacitate pentru anul 2012 şi, în funcţie de aceasta, vor decide dacă vor continua finanţările în acest domeniu.

Şeful Secţiei Operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Kaido Sirel,a declarat marţi, 6 noiembrie, în cadrul conferinţei internaţionale „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova”, că UE ar putea oferi mai multă asistenţă financiară Republicii Moldova, însă uneori se constată o capacitate de limitată de absorbţie a fondurilor europene.

Kaido Sirel a menţionat că în anul 2013 se încheie finanţarea în acest sector şi la Chişinău vor sosi experţi europeni care vor evalua cum Republica Moldova a cheltuit banii alocaţi. În funcţie de aceasta vor decide oportunităţile de finanţare pentru perioada următoare. Oficialul a recomandat ca toţi actorii implicaţi în acest proces să se concentreze pe câteva obiective, şi anume să extindă sistemul centralizat de apă şi canalizare, şi să dezvolte accesul populaţiei la acest sistem.

Premierul Vlad Filat a declarat că aprovizionarea cu apă de calitate şi asigurarea cu servicii de canalizare a locuitorilor rămâne pentru autorităţi o prioritate. Potrivit premierului, în doar doi ani au fost construite peste 1000 km de apeducte noi. „Dacă în 2000-2009 în acest domeniu au fost implementate proiecte în valoare de 31 de milioane de euro, în ultimii doi ani au fost aduse investiţii în valoare de 114 milioane de euro, iar circa 136 de apeducte au fost finanţate din bani publici. Aceste date ne bucură, dar în acelaşi timp ele denotă că suntem doar la început. În Moldova mai mult de jumătate din populaţie consumă apă necalitativă. Avem mult de lucru şi avem nevoie de multe resurse”, a mai spus premierul.

Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, a declarat că la etapa actuală în Republica Moldova se atestă un dezechilibru în ceea ce priveşte asigurarea dreptului cetăţenilor la apă. O bună parte a populaţiei este lipsită de acces durabil şi sigur la sursele de apă potabilă de calitate. Potrivit ministrului, 45 la sută din populaţia Republicii Moldova nu are acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65 la sută nu are acces la sisteme de canalizare.

Conferinţa internaţională „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova” este organizată de Ministerul Mediului, Delegaţia UE în Republica Moldova şi Biroul Elveţian de Cooperare.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire