Sondaje: guvernul moldovean progreseză rapid spre o UE percepută din ce în ce mai puțin simpatică. Radio Europa Liberă. 23.11.2012.
23.11.2012 ,
 

Două studii lansate săptămâna aceasta conturează imaginea unei Moldove complexe. În timp ce o analiză comparativă arată că, față de alte vecine ale Uniunii Europene, guvernarea Moldovei face cele mai rapide progrese pe calea integrării europene, un sondaj de opinie sugerează că moldovenii ar fi tot mai puțin atrași de o Uniune Europeană măcinată de criză economică. Cele două studii lansate săptămâna aceasta sunt punctul de plecare al retrospectivei săptămânale alcătuită de Alla Ceapai cu ajutorul a doi analiști de la Chișinău.

Rezultatele Barometrului de Opinie Publică i-au lăsat un gust amar directorului agenţiei de ştiri Info-Prim Neo. Valeriu Vasilică se arată îngrijorat de reconfirmatul euroscepticism al moldovenilor:

Îngrijorarea constă în faptul că mai puţină lume crede în beneficiile pe care le poate aduce orientarea europeană a Republicii Moldova. Și atâta timp cât această orientare oferă o şansă Republicii Moldova şi oamenilor din R. Moldova să iasă din mocirlă. Şi dacă o ratăm şi pe aceasta s-ar putea să avem probleme pe viitor şi noi şi generaţiile care vin după noi.

Îngrijorarea vine nu doar de ceea ce se produce în Republica Moldova. Haideţi să vedem că în parteneriatul estic lider în europenizare a fost o bucată de vreme Ucraina. După nişte alegeri Ucraina nu mai este. Pe urmă a fost Georgia. Georgia a fost şi ea o poveste de succes. Şi acum tare mă tem că nu mai este sau nu va mai fi.

Pe acest fundal de legitate, euroscepticismul din Moldova mă îngrijorează foarte tare ca om, ca tată, ca bunic. Pentru că a rămas foarte puţin timp până la viitoarele alegeri şi s-ar putea să întâmple într-un mod foarte democratic ceea ce s-a întâmplat la noi în 2001, şi în Ucraina şi Georgia recent. De aici vine îngrijorarea.”

Republica Moldova continuă însă să fie lider printre ţările parteneriatului estic, aşa cum arată un alt studiu lansat în această săptămână de IDIS Viitorul. Experţii au ajuns la concluzia că autorităţile moldovene fac cele mai rapide progrese pe calea integrării europene, dar de ce omul de rând nu simte aceste reforme şi rămâne a fi eurosceptic? Este o altă întrebare pe care o adresez lui Valeriu Vasilică:

„Lucrurile spuneam că sunt într-un fel fireşti, pentru că nişte reforme nu se fac peste noapte, respectiv nu se simt peste noapte. Şi nu este vina omului simplu că nu le simte. Este responsabilitatea politicienilor. Politicienii cel puţin trebuie să comunice mai bine cu societatea, trebuie să coboare din nori şi cel puţin să-i explice zi şi noapte ceea ce se face şi ce beneficii poate aştepta omul simplu dacă nu azi, mâine. Pe lângă faptul că multe lucruri care sunt declarate foarte frumoase, în esenţă sunt destul de putrede. Corupţia a rămas aşa cum este cel puţin în percepţia mea şi în percepţia generală. Multe din reforme care se zice că sunt făcute  nu au un efect foarte vizibil.” 

Anunţul FMI că amână până în februarie finalizarea programului actual de colaborare cu Moldova este, în opinia jurnalistului Vlad Bercu, cel mai relevant eveniment al acestei săptămâni, pentru că guvernul a obţinut un răgaz de a-şi duce la bun sfârşit angajamentele pe care şi le-a asumat:

Chiar dacă premierul a declarat că Republica Moldova sau guvernul nu vrea să bifeze îndeplinirea programului, eu am rămas cu impresia că nu au fost îndeplinite o parte din angajamentele Republicii Moldova; şi FMI pentru a păstra parcursul bun pe care l-a avut de fapt programul de trei ani, că într-adevăr a avut un parcurs foarte bun şi pentru a nu strica lucrurile la urmă pur şi simplu, a amânat programul cu trei luni, pentru a îndeplini condiţiile care urmau să fie îndeplinite până la sfârşitul anului. Unul din principalele ar fi transparenţa în sistemul bancar. Faptul că nu au fost îndeplinite unele condiţii şi a fost amânat eu cred că nu a afectat imaginea Republicii Moldova.”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire