Consultări politice regionale “Priorităţile de integrare europeană şi consolidarea măsurilor de încredere”. Consiliul Raional Rezina. 11.12.2012.
13.12.2012 ,
 

Comisia parlamentară de Politică Externă şi Integrare Europeană, în parteneriat cu Forumul moldo-german, cu sprijinul proiectului PNUD “Suport pentru dezvoltarea Parlamentului Republicii Moldova”, în cooperare cu Consiliul raional Rezina, a organizat marţi, 11 decembrie, în sala de şedinţe a Consiliului raional Rezina, consultări publice la tema: “Prioritățile de integrare europeană și consolidarea măsurilor de încredere”.

La eveniment au participat Igor Corman, președintele Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană, și Iurie Chiorescu, membrul Comisiei. Din partea autorităţilor locale la Forumul de consultări politice regionale, organizat la Rezina, au participat Eleonora Graur, preşedintele raionului Rezina, Gheorghe Botnaru şi Livia Scutaru, vicepreşedinţii raionului, Mihail Cebotar, primarul or. Rezina, Maria Macrii, primarul c. Saharna-Nouă, Mihail Gotornicean, primarul s. Lalova, Anatolii Chirtoacă, primarul s. Solonceni. De asemenea, în sală au fost prezenţi consilieri raionali, conducători de instituţii, reprezentanţii agenţilor economici locali şi mass-media din regiune.

Subiectele discutate au vizat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, implicarea autorităților publice locale în acest proces, fiind pe larg discutată situația din teritoriu și posibilitățile de implicare a localităților din raionul Rezina în proiectele sprijinite de Uniunea Europeană, orientate spre consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit președintelui Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană, Igor Corman, procesul de integrare europeană necesită o implicare maximală atât la nivel central, cât și local, astfel încât cetățenii să resimtă cât mai rapid avantajele acestei integrări. Totodată, luând în consideraţie că mai multe localităţi din raionul Rezina se află în Zona de Securitate, este esenţială antrenarea cât mai multă a localităţilor din partea stângă a Nistrului în proiectele finanţate de Uniunea Europeană, realizate în regiunea respectivă, a adăugat preşedintele Comisiei. „Trebuie să creăm condiţii favorabile pentru soluţionarea conflictului existent, să facem partea dreaptă a Nistrului mai atractivă pentru cetăţenii din stânga Nistrului”, a menţionat Igor Corman.

Reprezentanții autorităților publice locale, la rândul lor, au făcut o prezentare a situației și a problemelor cu care se confruntă în prezent în Zona de Securitate, prezentând, totodată, şi o scurtă informaţie despre proiectele depuse, dar şi despre cele care deja se implementează cu suportul financiar din partea UE.

Potrivit preşedintelui raionului Rezina, Eleonora Graur, proiectul „Aprovizionarea oraşului Rezina cu apă potabilă”, înaintat de Primăria Rezina către PNUD în cadrul Programului de Susţinere a Măsurilor de Promovare a Încrederii se alfă în acest moment la etapa de evaluare. Proiectul “Renovarea secţiilor de terapie intensivă, chirurgie, traumatologie şi reparaţia unei scări care duce spre secţia de traumatologie”, depus în cadrul aceluiaşi Program, se află în prezent în curs de implementare.

În cadrul discuțiilor, participanţii la întâlnire au fost făcute mai multe sugestii și propuneri privind îmbunătățirea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire