Până la finele anului curent Republica Moldova ar putea finaliza negocierile privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (DCFTA). Ministerul Economiei. 24.01.2013.
24.01.2013 ,
 

”Până la finele anului curent Republica  Moldova ar putea finaliza negocierile privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM –UE”, a declarat viceministrul Economiei, negociatorul-șef al Acordului, Octavian Calmâc în cadrul briefingului de joi, 24 ianuarie 2013, dedicat rezultatelor celei de a cincea runde de negocieri al DCFTA, desfășurate pe 22-23 ianuarie 2013, la Chișinău.

Octavian Calmâc a specificat că următoarea rundă de negocieri programată pentru luna martie curent, ar putea fi ultima, fiind complimentată de  conferințe video între părți pentru definitivarea tuturor detaliilor al Acordului.

”Cu toate acestea, deja astăzi putem constata cu siguranță, că Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM –UE va fi unul net superior tuturor celorlalte acorduri încheiate până acum de Republica Moldova. Acesta va oferi agenților economici din Republica Moldova posibilitatea de a  exporta circa 9700 grupe de mărfuri fără taxe de import în țările UE și 30 de produse în baza cotelor, ce au fost  negociate conform potențialului autohton de producere și exportare calculat pentru cel puțin 10 ani înainte. Menționez, că ofertele Republicii Moldova propuse spre negociere au fost elaborate într-o strânsă colaborare cu agenții economici din toate trei sectoare de bază – servicii, produse industriale și agroalimentare”, a zis Octavian Calmâc.

Totodată, viceministrul Economiei a specificat că agenții economici vor avea posibilitatea să exporte nu doar vinuri, produse cerealiere și zahăr dar și  produse de origine animalieră, precum e carnea de pasăre, ouă, lactate, fructe, legume, etc. ”Pentru beneficia de aceste oportunități de export este necesar de ajustat sistemul național de infrastructură a calității la cerințele UE.  În acest scop, pe parcursul anului curent, din fondurile structurale europene vor fi investite circa 30 mln. Euro pentru dotarea tehnică a laboratoarelor de testare și certificare a produselor ”, a accentuat Octavian Calmâc.

Un alt domeniu prioritar pentru Ministerul Economiei va fi dezvoltarea proiectelor orientate spre ridicarea competitivității produselor moldovenești. În acest context, Octavian Calmâc a zis, că pentru categoriile de mărfuri sensibile, precum sunt unele materiale de construcție, articole textile finite,  mobilă, etc., este negociată o  perioadă de tranziție de  5 - 7 ani în dependență de produs, timp în care întreprinderile își vor putea  majora competitivitatea produselor sale.

Notă: Negocierile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE(Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) au început în martie 2012. Totodată, începând cu 2010 Guvernul Republicii Moldova este într-o continuă reformare structurală a 13 domenii ale economiei naționale, efectuată conform recomandărilor Comisiei Europene și menite să ajusteze baza legislativă și instituțională a Republicii Moldova la standardele și cerințele UE.  Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE, va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP plus), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – DCFTA va fi un Acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.  Conform studiului efectuat de către Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE va impulsiona exporturile moldovenești cu 16% iar PIB-ul țării va spori cu 5,6%”

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire