Provocări cu care se poate confrunta Moldova în crearea Zonei de comerţ liber cu UE. Info-Prim Neo. 15.09.2014.
15.09.2014 ,
 
Expertul economic Viorel Chivriga – autorul studiului „Priorităţile şi provocările implementării DCFTA în Republica Moldova”, realizat la comanda Asociaţiei pentru Politică Externă – susţine că implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE va fi sortită eşecului dacă nu vor fi realizate reformele începute de guvernare.

„Avem nevoie de concurenţă, de reguli clare de joc, un cadru legal prietenos comunităţii de afaceri. Trebuie distruse barierele din faţa comunităţii de afaceri, aceste bariere frânează dezvoltarea economică a ţării. Avem nevoie de producţie, de investiţii”, a menţionat Viorel Chivriga la prezentarea studiului, într-o conferinţă de presă la IPN.

Expertul a remarcat că autorităţile pot vorbi mult despre beneficiile apropierii de UE, dar avem nevoie de rezultate vizibile care să fie acceptate de populaţie. „În ultimul timp vedem o politizare excesivă atât a procesului de negociere, cât şi a celui de implementare a Acordului de Asociere. E o gafă foarte mare. Acordul este al societăţii, nu al unui partid sau altui. Toate aceste acţiuni sunt în defavoarea implementării corecte”, a subliniat Viorel Chivriga.

În opinia sa, este extrem de importantă promovarea şi diseminarea informaţiei,. „Sondajele de opinie arată că sunt derapaje mari. Cei care aleg Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan fie îi depăşesc pe cei ce se expun pro Uniunea Europeană, fie sunt la egalitate. S-a lucrat foarte puţin pentru explicarea beneficiilor. Oamenii aşteaptă informaţii. Instituţional stăm bine la implementare, dar vom avea succese atunci când se va înţelege că sunt termene de implementare, sunt costuri şi că trebuie să existe instituţii responsabile”, a spus Viorel Chivriga.

Expertu la adăugat că sunt şi alte părţi care pot contribui la implementarea prevederilor Zonei de comerţ liber – comunitatea de afaceri, administraţia publică locală, comunitatea ştiinţifică şi societatea civilă. „Avem nevoie de resurse umane, de mecanisme de interacţiune a instituţiilor. Avem nevoie de modificări în mai multe sectoare. Legile pot fi foarte bune, dar este foarte prost când nu sunt aplicate. Trebuie să armonizăm legislaţia la cea internaţională şi să preluăm aquis-ul comunitar. Pentru a asigura standardele internaţionale vom avea costuri foarte mari şi e nevoie de resurse umane”, a încheiat expertul.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi a Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.
Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire