Integrarea valorilor democratice: Rolul educației civice și al mass-mediei în democratizare
18.03.2016 ,
 

Locul desfășurării: Hotel Regency (Strada Sfâtul Ţării 17, Chișinău 2012)

Data: luni, 21 martie 2016 

În limba engleză cu traducere simultană în limba română 

Democratizarea este un proces complex care presupune atât selectarea instituțiilor sistemului politic cât și integrarea acestor instituții în etosul societal. Cea mai mare parte a literaturii de specialitate în domeniul tranziției și consolidării democratice a fost dominată de studiul construcției instituționale, mai ales în cazul Europei Centrale și de Est, unde după 1989 s-au creat instituții noi care să reglementeze aproape orice aspect al realității, de la politic la economic și social.

Cu toate acestea, o democrație consolidată nu poate fi evaluată doar conform performanței sale instituționale, ci trebuie să includă și măsurarea participării cetățenilor în contextul acestor noi instituții și a schimbării de mentalitate implicată de un regim democratic și necesară supraviețuirii și legitimării acestuia. Astfel, procesul de integrare a valorilor și crezurilor democratice în setul de norme pre-existente democratizării – deseori caracterizat de lipsa încrederii interpersonale, frica și corupția create de sistemele comuniste totalitare – reprezintă o sarcină dificilă.

De aceea considerăm construirea unei culturi politice democratice – una care reflectă interesul în noul sistem și în înțelegerea sa, și care este caracterizată de dorinta de a participa politic și motivate de eficacitate politică – este un process demn de analizat, atât din punct de vedere teoretic cât și practice. În aceste vremuri instabile, atașamentul oamenilor față de sistemul democratic și dorința lor de a participa pot fi modalități de prevenire a derapajelor către politici populiste și anti-democratice. 

Participarea este gratuită. 

Datorită numarului limitat de locuri, confirmarea participării este obligatorie prin 
trimiterea unui email până pe 18 martie 2016 doamnei Zsuzsanna Végh 
( veghzs@ceu.edu)

Link-uri de a descarca PROGRAM in PDF mai jos

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire