Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010.
24.06.2010 ,
 

Regiunea transnistreană şi subdezvoltarea economică – acestea rămîn două mari probleme ale suveranităţii moldoveneşti care, în opinia analistului Anatol Ţăranu de la Chişinău, împiedica Republica Moldova să se întărească. În discuţie cu Europa Liberă, Anatol Ţăranu revine la ideea că Moldova are un potenţial economic insuficient pentru a garanta cetăţenilor săi un trai decent, din care motiv continuă să fie dependentă de influenţe externe.

Anatol Ţăranu:Am pierdut o bună parte din populaţia Republicii Moldova, sper că nu ireparabil. Dar aceşti oameni lucrează în afară şi nu participă la consolidarea economică a RM. Asta e una la mînă. Al doilea – neavînd resurse energetice, Moldova este dependentă de resursele Rusiaei, ceea ce o face foarte dependentă de influenţele care vin dintr-acolo.”

În ce priveşte Transnistria, Anatol Ţăranu crede că atîta timp cît va există, aceasta nu va permite Moldovei să fie cu adevărat suverană.

Analistul politic Igor Munteanu, director al IDIS Viitorul, crede însă că, dimpotrivă, existenţa acestei făşii de pămînt, controlate de separatişti şi militari ruşi, nu anulează suveranitatea Republicii Moldova.

Igor Munteanu: “Noi trebuie să spunem mai răspicat că acel teritoriu este ocupat de trupe străine, dar asta nu înseamnă nicidecum că noi am pierdut-o. Întotdeauna va fi speranţă de a o recupera şi Republica Moldova trebuie doar să cîştige resurse, înţelepciune şi capacitate instituţională ca să gestioneze această reintegrare teritorială atunci cînd va fi oportun şi cînd se vor acumula condiţiile necesare pentru această acţiune.”

Moldova şi-a obţinut suveranitatea, apreciază analistul, în rezultatul unui act de curaj. Problema a fost că, pornind de la premise bune, clasa politică de atunci s-a văzut depăşită de evenimente.

Igor Munteanu:“A existat o incertitudine în minţile politicienilor. Între dorinţele exprimate de clasa politică şi capacitatea acesteia de a construi un stat de la 0, care să funcţioneze efectiv. Pe lîngă asta, statalitatea Moldovei s-a confruntat cu puternice contracurente externe – conflictul transnitrean a fost un rezultat al dorinţei centrului sovietic de a penalize RM pentru nesupunere. Astfel că urcuşul spre o suveranitate reală nu a fost deloc uşor. Trebuie să manifestăm recunoştinţă faţă de acei politicieni care au avut mult curaj. Nu s-au dat uşor şi trebuie să apreciem asta”.

Şi în opinia lui Octavian Ţicu, directorul Institutului de istorie şi ştiinţe politice de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, lucurile care astăzi ştirbesc din suveranitatea absolută a Republicii Moldova sunt mai degrabă rezultatul unor procese fireşti decît al greşelilor pe care le-ar fi comis autorii actului de suveranitate şi urmaşii lor.

Octavian Ţicu: “Avem în continuare o influenţă foarte puternică din partea fostei metropole, care condiţionează şi comportamentul elitelor, şi media, şi mentalitatea. Nemaivorbind de faptul că sunt încălcate flagrant principiile suveranităţii – prezenta unei armate străine pe teritoriul suveran al ţării. Dar nu cred că s-a greşit. Sunt procese fireşti. Noi suntem o creaţiune sovietică, artificială în esenţă. Elitele politice cultivate în acele valori au condus, în fond, această ţară. Au fost lucruri inevitabile.”

Numai că, crede analistul Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru politică externă, situaţia pare să se fi schimbat în ultima perioadă, şi în minţile cetăţenilor, şi în minţile politicienilor:

Victor Chirilă: “Timp de două decenii, elitele politice de la noi au fost în frămîntări să dezvolte un concept de dezvoltare strategic. Se pare că în acest moment acest concept se încheagă în RM – asta este integrarea europeană. Acest concept dus pînă la capăt va consolida suveranitatea proclamată în anii 90 şi urmează să fie cucerită în anii următori,” este de părere Victor Chirilă. 

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire