Igor Munteanu: Încotro se îndreaptă Moldova după alegerile parlamentare?. Radio Europa Liberă. 01.12.2010.
01.12.2010 ,
 
Jonas Rolett (Open Society Institute): „Dacă noul guvern se distanțează de realizările ultimului an, aceasta va fi o problemă gravă pentru Moldova și relația ei cu Occidentul.”

“Încotro se îndreaptă Moldova după alegerile parlamentare” este titlul unei teleconferinţe la Washington găzduită marţi de Fundaţia Open Society, împreună cu organizaţia americană pentru instituţiile democratice National Endowment for Democracy şi Fundaţia Moldova. La conferinţa difuzată online, ambasadorul Moldovei în Statele Unite, Igor Munteanu prezent la faţa locului împreună cu experţii moldoveni Igor Boţan, Arcadie Barbăroşie şi Ion Manole de la distanţă au încercat să explice experţilor americani rezultatul alegerilor şi scenariile de viitor. Corespondenţii Europei Libere au înregistrat declaraţiile ambasadorului Munteanu şi opiniile unui expert american.

Ambasadorul Moldovei în Statele Unite crede că cea mai potrivită decizie a partidelor din Alianţa pentru Integrarea Europeană este să fructifice rezultatul de 59 de mandate obţinut la alegerile de duminică şi să reînfiinţeze coaliţia majoritară.

Aceste partide nu au obţinut o victorie clară, adică le lipsesc două mandate pentru a alege şefului statului, a spus ambasadorul moldovean. Dar ar face o greşeală dacă ar trece cu vederea încrederea pe care le-a acordat-o electoratul.

Ambasadorul Munteanu a spus că alegerile arată crearea a două poluri în Moldova: la stânga se află comuniştii cu cele 42 de mandate, iar la dreapta, cu 44 de mandate liberal-democraţii şi liberalii. Impresia împărtăşită de Igor Munteanu este că Partidul Democrat cu 15 mandate se află pe undeva pe la mijloc în rolul de joker. Dar ambasadorul este încrezător că democraţii îşi vor aduce contribuţia şi energia pentru a consolida din nou alianţa.

Moderatorul discuţiilor de la Washington a fost Jonas Rolett, directorul regional pentru Europa Centrală şi de Sud Est al Open Society Institute. Intervievat de editorul Europei Libere Richard Solash, expertul american a spus că autorităţile moldovene, chiar dacă nu au obţinut numărul de mandate pe care şi l-ar fi dorit au înregistrat o altă victorie.

Jonas Rolett spune că miza alegerilor a fost mare nu atât în ceea ce priveşte câştigătorul, cât sub aspectul procesului electoral în sine. Iar sub aspectul corectitudinii alegerilor, Moldova ca stat a avut de câştigat organizând alegeri credibile pentru cele mai multe părţi implicate.

Încotro se îndreaptă Moldova după alegerile parlamentare a fost întrebarea din titlul teleconferinţei de la Washington. Este frustrat Occidentul că această întrebare se pune din nou şi că Moldova nu pare să fi luat încă o decizie finală în planul orientării geopolitice?

Jonas Rolett crede că lucrurile sunt mai nuanţate decât simpla împărţire între comuniştii care se uită spre răsărit şi liberalii care vor integrarea cu Occidentul. La o anumită etapă, Vladimir Voronin a fost cel care conducea Moldova către Uniunea Europeană iar unii susţinători ai comuniştilor sunt şi ei interesaţi de integrarea europeană. Aşa încât politicienii moldoveni trebuie să chibzuiască cum să se mişte înainte atât în planul politicii interne, unde se formează un anumit consens, cât şi în plan geopolitic, unde lucrurile i se par lui Jonas Rolett mai complicate.

În ultimul an, Moldova s-a mişcat mai repede spre Uniunea Europeană şi a devenit „purtătoarea de drapel” a Parteneriatului Estic, iar Uniunea Europeană are nevoie de un succes în Moldova, spune Jonas Rolett.

Riscul principal pe care îl vede el este ca partenerii din actuala coaliţie să se despartă din cauza tensiunilor care există mereu într-un guvern de coaliţie. „Dacă guvernul va da înapoi faţă de realizările ultimului an, aceasta va fi însemna o problemă serioasă pentru Moldova şi relaţia ei cu Occidentul”, spune Jonas Rolett, directorul regional pentru Europa Centrală şi de Sud Est al Open Society Institute.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire