Victor Chirilă: Libertatea de circulaţie consfinţită în Declaraţia universală a drepturilor omului. Radio Europa Liberă. 24.01.2011.
25.01.2011 ,
 

Guvernele sunt obligate prin Declaraţia universală a drepturilor omului să asigure libertate de circulaţie cetăţenilor săi în interiorul propriei ţări şi să nu-i împiedice să părăsească sau să revină în ţară după bunul lor plac. Însă convenţia nu obligă în vreun fel ţările să respecte libera circulaţie şi în privinţa străinilor. Exemplul cel mai elocvent îl oferă Uniunea Europeană cu nucleul Schengen in mijloc.

Iată cum explică existenţa restricţiilor la intrarea în UE a cetăţenilor unor ţări dinafara acesteia expertul de la Asociaţia pentru Politică Externă, Victor Chirilă: „Statele membre ale Uniunii Europene sunt responsabile în primul rând în faţa cetăţenilor săi. Să nu uităm de astfel de fenomene negative internaţionale cum sunt terorismul, crima organizată, migraţia ilegală, plus corupţia, plus probleme legate de conflictele separatiste, conflicte regionale, interetnice, regionale – toate aceste probleme crează o presiune asupra statelor membre ale UE, instituţiilor UE, pentru ca să ia măsurile de rigoare. Una din aceste măsuri este politica de liberalizare a regimului de vize cu statele membre ale UE, dar în urma satisfacerii unor condiţii tehnice şi instituţionale, politice. Numai satisfăcându-le, statele care vor să călătorească liber în UE pot obţine acest lucru”.

Victor Chirilă crede că este o politică legitimă a UE, care nu pune sub semnul întrebării dreptul la libera circulaţie, dar încearcă să creeze nişte condiţii ca acest drept universal să poată fi valorificat în egală măsură de toţi cetăţenii.

Expertul mai atrage atenţia că o percepţie eronată ar fi să se creadă că cetăţenii moldoveni vor obţine concomitent cu liberalizarea regimului de călătorie în UE şi dreptul de a obţine şi angajarea în cîmpul muncii.

Victor Chirilă: „Unele restricţii vor rămâne. În momentul în care RM va obţine regimul liber de călătorie, pentru început cetățenii moldoveni vor putea să se afle în spaţiul Schengen timp de 90 de zile, fără dreptul de a munci. Dar ei vor avea posibilitatea să vadă condiţiile de viaţă, de lucru din statele respective, să vadă oportunităţile de a studia acolo. În cele din urmă, acest drept de a călători în acest spaţiu se va reflecta asupra opţiunii cetăţenilor moldoveni asupra viitorului lor şi a ţării sale.”

Expertul mai spune că înainte de a liberaliza regimul de vize pentru moldoveni, UE se va înarma cu mecanismele necesare pentru a împiedica o migraţie de muncă necontrolată dinspre Moldova.

Tel. +373-22-224430, 210986
Fax +373-22-210986, 233950 office@ape.md
str. Sciusev 64, MD-2012 Chisinau, Republica Moldova
Email : office@ape.md
Copyright © 2024 Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova.
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire